Obilježavanje Međunarodnog dana sveučilišnog sporta kao uvertira u novu sportsku sezonu

Izvor: Universitas - hrvatske sveučilišne novine, br. 118., 30. rujna 2019. (http://www.unizg.hr/novosti-i-press/universitas/)

Uz brojne sportske aktivnosti koje su se paralelno odvijale u nekoliko gradova Lijepe naše, obilježeno je još jedno izdanje Međunarodnog dana sveučilišnog sporta (IDUS 2019). U program događaja koji se od 2016. godine održava 20. rujna zahvaljujući inicijativi FISU (Svjetska federacija studentskog sporta) i UNESCO,  bili su uključeni gotovo svi svjetski nacionalni savezi ove grane sporta, a u Hrvatskoj su svoj doprinos ove godine osobito dali Split, Zagreb i Zadar, odnosno njihova sveučilišta.

Cilj događaja bio je dugoročno poticanje studenata na uključivanje u sportske aktivnosti na svojim fakultetima i sveučilištima, a novim studentima su njihove starije kolege poziv uputili prikazavši samo dio široke lepeze disciplina koje im se nude.

Zadarski su studenti u sklopu predstavljanja Šahovskog kluba Sveučilišta u Zadru tako imali priliku odigrati turnir te učiti o svim tajnama ove igre uz dvojicu međunarodnih šahovskih majstora, dok su se zagrebački studenti okupili na popularnoj „Savi“, obilježivši 20. rujna uz malonogometni turnir. Studenti Sveučilišta u Splitu uživali su u aktivnostima poput sportskog penjanja, veslanja, cross-fit, futsala i košarke, a sve zajedno poslužilo je i kao simboličan oproštaj od prošle te najava nove akademske (sportske) godine.

„Sezona 2018./2019. za Hrvatski akademski sportski savez bila je nesumnjivo jedna od uspješnijih, a nakon 2016. godine i domaćinstva Europskim sveučilišnim igrama, možda i najuspješnija sezona do sada. Zapaženi rezultati postizani su na nacionalnim prvenstvima, dok su naši nacionalni prvaci postizali izvanredne rezultate na europskoj pozornici, čemu u prilog najbolje govori podatak od dvadeset i četiri odličja koja su naša sveučilišta osvojila ove godine na prvenstvima u okviru EUSA sustava. Sudjelovali smo i na Svjetskoj Univerzijadi u Napulju, gdje smo također bili zastupljeni na postolju, a imali smo i dva domaćinstva velikim natjecanjima, zbog čega je kroz Zagreb preko ljeta prodefiliralo preko 1800 studenata iz cijele Europe.“ – rekao je sportski direktor HASS-a, Ronald Štrumberger.

Upravo iz navedenih razloga – kako poručuju iz HASS-a – Hrvatska se redovito uključuje u ovakve manifestacije, kako bi se i simbolički pokazalo da je naša zemlja važan i prepoznat faktor u međunarodnoj zajednici sveučilišnog sporta te da se na neformalan način,  a opet kroz sport, zaključi stara i dočeka nova sezona.

 „Po svim pokazateljima vidimo da je i nadolazeća sezona  uzbudljiva i obećavajuća, jer uz naš standardan nacionalni program, ispred nas su 5. Europske sveučilišne igre u Beogradu, na kojima će nastupati veliki broj predstavnika hrvatskih sveučilišta, dok ćemo u kolovozu na Jarunu biti domaćini Svjetskom sveučilišnom prvenstvu u veslanju. Osim toga, hrvatske studentske reprezentacije sudjelovat će na svjetskoj smotri u futsalu, a intenzivno ćemo raditi i na razvoju svih aktivnosti unutar UniSport HR natjecanja“ – zaključio je Štrumberger.


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave