Hrvatska je rukometni viceprvak svijeta!

Hrvatska sveučilišna rukometna reprezentacija okitila se titulom viceprvaka na Svjetskom sveučilišnom rukometnom prvenstvu, koje se od 30. srpnja do 5. kolovoza održavalo u Rijeci. Sportski Centar Zamet tih je dana bio domaćin za 19 timova iz 13 država s četiri kontinenta, a duh studenata rukometaša osjetio se u svim krajevima Rijeke. Na prvenstvima su se u obje kategorije najuspješnijima pokazali natjecatelji s Dalekog Istoka, koji su osvojili zlatne i brončane medalje. Japan je tako u ženskoj konkurenciji uzeo zlato, a u muškoj broncu, dok je u slučaju Republike Koreje situacija obrnuta - u muškoj konkurenciji su se okitili zlatom, a u ženskoj broncom. Žensko srebro pripalo je Brazilkama, dok je nakon izvrsnog nastupa, teške borbe i napete utakmice, na postolju sa srebrom oko vrata završila sveučilišna rukometna reprezentacija Republike Hrvatske.

Put naših momaka do finala bio je obilježen prevratima i dramama (standardno za Hrvatsku u gotovo svim sportovima, reklo bi se), no, rezultatski smo uvijek imali snage za pozitivan ishod. Naši rukometaši otvorili su prvenstvo u skupini A, a grupnu su fazu natjecanja završili na drugom mjestu. Iznenađujuće, s dva remija upisana kroz prve dvije utakmice (Egipat - 33:33, Češka - 25:25), Hrvatsku nitko nije vidio u daljnjoj fazi, no, kako je slična situacija pratila i druge ekipe u skupini - s pobjedom u trećoj utakmici (Litva - 21:28) - naša je reprezentacija odjednom zasjala na vrhu skupine. Posljednja utakmica u skupini koja je odlučivala o plasmanu u polufinale, ujedno je i značila potvrdu ili zauzimanje prvog mjesta u skupini, no remi s Portugalom (22:22), koji je imao bolju gol-razliku, doveo nas je na drugo mjesto. Ipak, taj splet sudbine možda nam je i osigurao finale, jer Koreja se s Portugalom lagano obračunala, nadvladavši ih s visokih 13 razlike, dok smo mi od Japana bili uspješniji za jedan gol vrijedan finala (28:27). U finalu sraz najuspješnije i vrhunski uigrane te motivirane ekipe s domaćinom prvenstva. Objektivna dominacija Koreanaca kreće od prvih sekundi utakmice, no, naši su se hrabro držali i stalno nadoknađivali razliku te hvatali zaostatak na manje od 2 gola razlike. Pred sam kraj utakmice, to su i uspjeli, ostvarivši odličnu seriju i došavši na 1 gol razlike, no onda kreću problemi - diskutabilni sedmerac koji je uzburkao strasti, nakon kojih je uslijedila serija isključenja, koja je dovela da do kraja utakmice Hrvatska na terenu ima samo dva igrača te pet razlike na semaforu (31:36).

Sve u svemu, momcima se ništa ne može zamjeriti, jer su nastup i ponašanje na turniru bili dostojni nacionalnih reprezentativaca. Emocije koje su bile još snažnije zbog pristojno popunjene dvorane navijačima, ojačane motivom Dana Pobjede (5.8.), donekle su i razumljive, pogotovo ako uzmemo u obzir kako da nije bilo isljučenja i sedmerca, možda bi se naša serija i nastavila, no, ostavimo to za iduće prvenstvo - sada uživajmo u ovom velikom uspjehu i tituli viceprvaka svijeta.

Ne zaboravimo, na turniru je svoj nastup upisala i naša ženska reprezentacija - nažalost, u oslabljenom sastavu - no, s istim srcem i žarom. Ipak, to nije bilo dovoljno za postolje i daljnje faze natjecanja pa je tako svoj nastup završila na osmom mjestu nakon tri poraza (Japan - 17:31, Češka - 19:28, Rumunjska - 29:13) , jedne izjednačene utakmice (Brazil - 17:17) te jedne pobjede (Urugvaj - 17:39). 

U svakom slučaju, čestitke našim dečkima i curama na borbi, požrtvovnosti i htijenju, bez obzira na sve te hvala organizatorima i suorganizatorima, vanjskim suradnicima te volonterima na organizaciji ovog velikog sportskog događaja za hrvatski sveučilišni sport.
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave