Najavljen WUC Handball 2018 u Rijeci

Rijeka polako ulazi u završnicu priprema za svoj najveći sveučilišni sportski događaj ovoga ljeta. Čak  345 sportaša, podijeljenih u 19 timova, iz 13 država te s četiri kontinenta, u Rijeci će od 30. srpnja do 5. kolovoza sudjelovati na 24. svjetskom sveučilišnom prvenstvu u rukometu. Na konferenciji za novinare, održanoj 27. srpnja u Salonu Grada Rijeke, ovaj su događaj javnosti približili predstavnici suorganizatora - ispred Grada Rijeke, gradonačelnik Vojko Obersnel; ispred Primorsko-goranske županije - Pročelnik Ureda PGŽ, Goran Petrc; ispred Sveučilišta u Rijeci - rektorica Prof.dr.sc. Snježana Prijić Samaržija te ispred organizacije WUC Handball 2018, operativna direktorica prvenstva, Ivana Aničić.

"U posljednje vrijeme Rijeka je u žiži interesa kada je u pitanju kultura, ali nismo nikako zaboravili ni sport. Rijeka ima puno toga za reći kada je riječ o sportu, a pogotovo sveučilišnom. Nema ni dvije godine kada smo u Rijeci imali Europske sveučilišne igre, koje skupa s ovim prvenstvom potvrđuju da je Sveučilište u Rijeci jako dobro organizirano i do sada uspješno obavlja čitav niz aktivnosti. Iz tog razloga bi želio čestitati organizatorima i poželjeti da sve prođe onako kako su zamislili. Također, želio bi pozvati Riječane i Riječanke, a pogotovo studente i studentice u dvoranu Zamet gdje će se odigrati 54 rukometne utakmice." - poručio je Gradonačelnik, Vojko Obersnel.

Kako je rečeno, pred nama su 54 susreta, koji će se odigravati u Sportskom centru „Zamet“, a Hrvatska će biti zastupljena u muškoj i ženskoj konkurenciji. Hrvatska muška sveučilišna rukometna reprezentacija tako će do rezultata pokušati doći u skupini „A“, u kojoj nas čekaju Portugal, Litva, Egipat i Češka, dok će djevojke, također u skupini „A“, za protivnice imati Češku, Brazil i Japan. Uz navedene ekipe, na prvenstvu još sudjeluju Republika Koreja, Rumunjska, Kineski Taipei, Poljska, Španjolska i Urugvaj.

Govoreći o prvenstvu, okupljenima se obratio i Pročelnik Ureda PGŽ, Goran Petrc, koji je istaknuo: "Primorsko-gorjanska županije surađuje i podržava ovo prvenstvo od samoga početka. Idućih 10 dana u Rijeci će boraviti studenti sa 4 kontinenta i ovakvim natjecanjima Rijeka postaje prepoznatljivo odredište. Nadam se da će se svi sudionici lijepo osjećati u ovom našem kraju i ponijeti najljepše uspomene te imati puno uspjeha koje ih očekuju na borilištima."

Kroz sedam dana trajanja ovog prvenstva, natjecatelji iz cijeloga svijeta imat će smještaj i prehranu organizirane na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, zajedno s bogatim društvenim i zabavnim programom, dok će se kao pomoćne dvorane za trening koristiti Dvorana Mladosti te Dvorana „3. Maj“. Za sve će sudionike biti organiziran prijevoz do svih lokacija, dok je pristup gledateljima otvoren i besplatan za sve utakmice. O rasporedu se, između ostaloga, mogu informirati putem službenih mrežnih stranica www.wuchandball2018.uniri.hr.

“Rijeka je postala grad studenata, a u iduća dva tjedna u Rijeci će biti skoro 350 stranih sportaša, 80 volontera i veselim se što smo u ovo ljetno doba u grad donijeli jednu novu energiju. Prije dvije godine EUSA nam je povjerila organizaciju Europskih sveučilišnih igara sa preko 1000 sudionika, a sada uz podršku FISU-a organiziramo još jedno veliko natjecanje sportskog tipa upravo u Rijeci. Moram pohvaliti i cijeli organizacijski odbor prvenstva koji konstanto pratim - to je jedna malobrojna ekipa, ali nevjerojatno entuzijastična i predana. Ovogodišnje svjetsko sveučilišno rukometno prvenstvo je 24. po redu i nevjerojatno mi je drago da smo dio te tradicije." - poručila je Rektorica Sveučilišta u Rijeci, Prof.dr.sc. Snježana Prijić Samaržija.

Uspješnu provedbu ovog zahtjevnog događaja, omogućuje i 80 volontera, pretežito mladih Riječana, koji su, kao i 2016. za vrijeme Europskih sveučilišnih igara, nesebično odvojili vrijeme te odlučili pomoći organizaciji.

Ispred organizatora na svesrdnoj pomoći je zahvalila Operativna direktorica prvenstva, Ivana Aničić: “Hvala Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci, Sveučilištu u Rijeci, Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskom akademskom sportskom savezu, Središnjem državnom uredu za šport te Hrvatskom rukometnom savezu koji su se pokazali kao izrazito vrijedni suorganizatori i partneri. Svaka organizacija nađe se i pred nekim preprekama i moram se pohvaliti da su puno lakše nadvladane kada vam ovakvi partneri čuvaju leđa.”

Inače, svjetsko sveučilišno rukometno prvenstvo, najstarije je od prvenstava koje svake dvije godine

širom svijeta organizira Svjetska federacija sveučilišnog sporta (FISU). Njegovo prvo izdanje održano je 1963. godine pa je ovogodišnje prvenstvo u Rijeci, 24. po redu, a po broju sudionika spada u veće ovakve događaje.


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave