Jedna zemlja, tri postolja - zlatna Rijeka, srebrni Zagreb i brončani Split

Vaterpolisti Rijeke gospodari bazena na Kantridi

Četvrti dan Europskih sveučilišnih igara protekao je u iščekivanju finalne utakmice muškog vaterpola koji je spojio dva hrvatska predstavnika, domaću ekipu Sveučilišta u Rijeci i ekipu iz hrvatske metropole, Sveučilište u Zagrebu. Uz malo promijenjen teritorij, ali opet domaći, riječki su vaterpolisti na unutarnjem bazenu Kantride svladali svog protivnika rezultatom 5:3.

Od početka do kraja utakmice, vaterpolisti Rijeke bili su dominantni. Samo jednom tijekom cijelog susreta rezultat na utakmici bio je izjednačen, i to na samom početku pri rezultatu 1:1. Nakon toga, Riječani su još četiri puta zatresli protivničku mrežu i tri puta imali dvostruko vodstvo (3:1, 4:2 i konačnih 5:3). U čvrstom finalu hrvatskih predstavnika, vaterpolisti u bijelim kapicama pokazali su tko gospodari bazenom na Kantridi.

Sportaši Rijeke izgledali su prilično sigurno tijekom cijelog susreta i zasluženo došli do zlatne medalje. Zagrebačka ekipa pružila je Riječanima dobar otpor, ali nije ih uspjela ozbiljnije ugroziti.

Na prepunim tribinama navijači će danas uživati u svim postoljima. Naime, uz zlatnu Rijeku i srebrni Zagreb, na ovom turniru Hrvatska ima i brončani Split.

Nakon što su posljednjom sjajnom predstavom izbacili Sveučilište tehnologije i ekonomije u Budimpešti, vaterpolisti Rijeke u finalu su napravili još jedan podvig i okrunili nastup na Igrama. Pod vrsnim mentorstvom Egona Juričića iTonija Krole, golove za Rijeku zabili su Mario Štokić, Filip Brkić te Deni Cerniar koji se u igri istaknuo s čak 3 gola, dok su strijelci za Zagreb bili Luka Mrvičić, Martin Šteković i Luka Vrdoljak.

‘Ovo nismo očekivali. Naš prvotni cilj bilo je polufinale, ali uz malo sreće i puno zalaganja uspjeli smo ostvariti krajnji cilj, a to je da postanemo prvaci,’ izjavio je Toni Krolo.

I riječke vaterpoliste na postolju

Da Hrvatska nema samo dobre vaterpoliste, dokazale su i pripadnice nježnijeg spola koje su u finalnoj utakmici protiv Nizozemki izgubile i osvojile srebrnu medalju na ovom turniru. Vaterpolistice Radboud sveučilišta Nijmegen pružile su dobru igru i nisu dopustile hrvatskim sportašicama da dođu do zlata u svom bazenu. Šest puta su vaterpolistice Nizozemske tresle mrežu riječkih vaterpolistica koje su Nizozemkama uspjele zabiti 3 gola. Prvo poluvrijeme djevojke su odigrale dosta tvrdo tako da su navijači na tribinama vidjeli samo tri gola. U nastavku utakmice probudile su se igračice te je Nizozemka Iris Wolves postigla tri gola tijekom drugog poluvremena i riješila pitanje protivnika. Strijelci za Sveučilište u Rijeci bile su Emmi Miliković, Andrea Valentin i Ivana Butić.

Igralo se u odličnom ambijentu, na zatvorenom bazenu uz raspoložene navijače.

‘Mislim da su cure bile malo previše pod dojmom ovog ambijenta, publike, televizije i tako, a Nizozemke su stvarno fizički impresivne. Dakle, one su fizički jače i igraju u jačim ligama, tako da su možda kriteriji suđenja bili njima skloniji i dozvoljeno im je više fizičkog kontakta. Ali, cure su dale sve od sebe i mislim da je ovo odličan uspjeh jer nizozemske vaterpolistice su europske prvakinje i u Nizozemskoj ima 400 registriranih klubova i većina ovih igračica igra u njima. Ovo je za nas jako jako dobar uspjeh,’ dojmovi su nakon finalne utakmice ispričao je Darko Ažić, trener ženske vaterpolske ekipe Sveučilišta u Rijeci. Svoj komentar finalnog susreta dala je i Emmi Miljković:

‘Zadovoljna sam iako je bilo premalo ekipa, ali sljedeći put će biti boljie. Drugo mjesto je ipak uspjeh, ali očekivala sam da će biti prvo mjesto, no što je tu je.’

Prvo mjesto Radboud sveučilište Nijmegen, drugo mjesto Sveučilište u Rijeci i treće mjesto Sveučilište Edinburgh.
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave