Svečano otvorena 28. Ljetna univerzijada u Gwangjuu

Pod sloganom „Light up Tomorrow“ (osvijetlimo sutrašnjicu, op.a.), svečano je otvorena 28. Ljetna univerzijada u južnokorejskom gradu Gwangjuu, koja je okupila preko 14 tisuća sportaša iz 170 zemalja svijeta. Pred više od 40 tisuća gledatelja na Gwangju World Cup stadionu, Lijepu našu je noseći barjak predvodio mladi gimnastičar Leonardo Kušan, a za njim su išle naše judašice, veslači, kao i ostatak hrvatske delegacije. Na ceremoniji otvaranja su izostali naši predstavnici u atletici i taekwondou, jer se njihov dolazak u Gwangju – uslijed kasnijeg rasporeda održavanja njihovih natjecanja - očekuje tek sljedećih dana.

Univerzijadu, inače drugo najveće sportsko natjecanje na svijetu nakon Olimpijskih igara, otvorila je južnokorejska predsjednica Park Geun-hye, a osim nje, okupljenima se prigodnim riječima obratio i predsjednik FISU-a Claude-Louis Gallien. Svečanom činu paljenja baklje, čiji su plamen nosili proslavljeni južnokorejski olimpijci, prethodilo je podizanje zastave FISU-a uz izvođenje studentske himne Gaudeamus igitur.

Spektakularnu ceremoniju otvaranja, koja je po mnogima nadmašila onu u Kazanu prije 2 godine, odlikovao je bogat kulturni program u kojemu je prikazan spoj tradicionalne i suvremene Koreje. Središnja poruka programa otvorenja Univerzijade nadovezuje se na njezin slogan, a mladima poručuje kako su upravo oni svijetlo koje hoće i treba osvijetliti sutrašnjicu, a ako u obzir uzmemo kako je Gwangju poznat kao „grad svjetla“, čini se kako je Ljetna univerzijada 2015. pravo mjesto za početak toga sjaja.

Inače, natjecanja za hrvatske predstavnike počinju već sutra kada nastupaju judašice i gimnastičari, od kojih je za istaknuti Andreja Korosteljeva – mladog osječanina kojemu je odobreno izvođenje novog gimnastičkog elementa, koji će – ukoliko ga sutra uspješno izvede – od tada nositi njegovo ime, što je iznimna čast za hrvatsku gimnastiku.
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave