Osvijetlimo sutrašnjicu! - 28. Ljetna univerzijada u Gwangjuu

Od 3. do 14. srpnja Južna Koreja i grad Gwangju domaćini su 28. Ljetnoj univerzijadi koja će okupiti studentske sportske predstavnike iz 170 svjetskih zemalja. Kroz 271 događaj u dvadeset i jednom sportu nadmetat će se oko 14 000 natjecatelja, a hrvatske će boje braniti njih dvadeset i troje u ukupno pet sportova. Naši gimnastičari, atletičari, taekwondoisti, judaši i veslači borit će se na najvećem sportskom događaju nakon Olimpijskih igara protiv sportaša svjetskoga glasa s kojima ih veže uspješno povezivanje i usklađivanje sportskog i akademskog života.

Ovogodišnja Univerzijada bit će najmasovnija u povijesti po broju natjecatelja, a rekord s 11 759 sudionika, koji je do sada držao Kazan 2013. – višestruko je premašen već početkom lipnja. Predvođena maskotom Nuribi, koja predstavlja anđela svjetla i pod sloganom „Osvijetlimo sutrašnjicu“ (Light up tommorow), Univerzijada u Gwangjuu je poput pripreme za Olimpijske igre koje će se iduće godine održati u Rio de Janeiru, što dokazuju i brojna zvučna imena koja će na njoj nastupiti.

Zvučnih imena ne nedostaje ni među hrvatskim uzdanicama, od kojih će široj javnosti najpoznatije biti naše predstavnice u taekwondou, olimpijke Lucija i Ana Zaninović – inače studentice na Visokoj školi za sportski menadžment Aspira, kao i Iva Radoš sa veleučilišta VERN. U taekwondou, koji inače broji najviše naših predstavnika – njih čak devet od ukupno 23 – Lijepu našu će još predstavljati Marina Sumić, Luka Horvat, Marko Mutak, Bruno Rezo, Marko Strusa te Deni Andrun Razić.

Tena Šikić, Andrea Bekić, Ana Kokeza i Brigita Matić branit će naše boje u judu, dok će veslačku regatnu stazu pokušati osvojiti naš dvojac na pariće Dino Rupčić i Marijan Filipović. Atletska borilišta rezervirana su za Ivanu Lončarek, Bruna Erenta i Mateu Matošević, a gimnastičke dvorane za Andreja Korosteljeva, Matiju Barona, Antona Kovačevića, Kristijana Vugrinskog i Leonarda Kušana.

Najveće sportsko natjecanje na svijetu nakon Olimpijskih igara, Ljetna univerzijada, međunarodni je sportski događaj koji se održava svake dvije godine pod patronatom FISU-a, Svjetske sveučilišne sportske federacije. Šireći prijateljstvo i pozitivnu energiju na sportskom terenu i izvan njega, više od 10.000 studenata iz 170 država koji se natječu u više od 20 sportova najbolji su promotor FISU-ovog slogana - „Excellence in Mind and Body“.

Na Univerzijadi u Gwangjuu predstavit će se i Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016., čiji će logo i slogan biti prisutni na opremi naših sportaša, a čiji će promo-materijali s porukom „srce vjeruje – um ostvaruje“ biti dostupni sportašima iz svih krajeva svijeta kao poticaj za sudjelovanje i posjet Hrvatskoj idućega ljeta. 
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave