Domagoj Glažar: Sport za sve

Mnogi sportaši svakodnevno nam dokazuju da sport ne poznaje granice. Jedan od njih je i Domagoj Glažar, sveučilišni prvak Hrvatske u šahu za osobe s invaliditetom.

Domagoj se već dugi niz godina bavi šahom, a svoje bogato iskustvo potvrdio je kvalifikacijom na svjetsko sveučilišno prvenstvo u šahu u Bratislavi. Kao student ekonomije, na UniSport Finals-u 2015 predstavljao je Zagrebačko sveučilište i osvojio 2. mjesto u ekipnoj kategoriji.

Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016 po prvi put na sveučilišno natjecanje uvode sportove za osobe s invaliditetom, točnije, plivanje i stolni tenis. Domagoj podržava takvu inicijativu ističući da je pozitivno što se osobe s invaliditetom sve više uključuju u takve aktivnosti.

„Recimo, ja sam na ovo natjecanju bio jedini pa bi bilo dobro da ih je što više. Pogotovo u plivanju gdje osoba s invaliditetom može doći do punog izražaja jer u vodi nema barijera, nema prepreka. Stolni tenis sam igrao u srednjoj školi tako da je i to odličan sport.“ S vjerom u uspjeh ove inicijative, Domagoj je veselo nadodao: „Bilo bi super da cijeli projekt uspije pa da se svi možemo utrkivati po hodnicima“.

Prisjećajući se profesora koji ga je naučio igrati šah, glavni problem vidi u nedostatku stručnog kadra. „Njegovim odlaskom šah je također nestao. Uz mene je moja obitelj i prijatelji koji su tu kada mi je pomoć potrebna, jer ne možeš sve sam. Ono što u svakom slučaju nedostaje je stručni kadar, bez njih to ne ide“, rekao je Domagoj.

Budući da je obišao mnoga natjecanja, komentirao je i prilagođenost smještajnih kapaciteta i sportskih ustanova: „Prostori nisu u potpunosti prilagođeni osobama s invaliditetom. Moglo bi se tu još puno toga napraviti. Ali tako je, kako je“. No, nevjerojatnim smislom za humor, pokazao je da nije sve tako crno i otkrio nam pozitivnu stranu takvih okolnosti: „Neka skidaju kile dok me guraju uz brijeg“.

Upravo zbog ovakvih mladih i perspektivnih ljudi, ESI 2016 s radošću očekuju sve sportaše, uključujući i one s invaliditetom, u nadi da će im nadolazeća manifestacija otvoriti mnoga vrata u sportskim natjecanjima.
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave