Sve što trebate znati o FISU Akademiji za volontere iz iskustva Anje Gelo

Osim brojnih sportskih sveučilišnih događanja, rujan je bio bogat i onim edukativnim. Tako su Ivana Aničić, voditeljica volonterskog sektora Hrvatskog akademskog sportskog saveza i Anja Gelo, volonterka te tim liderica volontera, 2. i 3. rujna sudjelovale na FISU Akademiji volontera lidera (FVLA).

Inače, FISU Akademija voluntera lidera je jedan od ključnih edukacijskih događaja međunarodnog sporta i volonterskog pokreta. Nakon završene akademije polaznici su prepoznati FISU studenti-ambasadori, čija je uloga da promiču studentski sport i budu poveznica između Međunarodne sveučilišne sportske federacije i studentskih zajednica u državama iz koje dolaze. Ovom prilikom popričali smo s Anjom Gelo, koja nam je rekla više o samom događaju.

“Meni je ovo druga godina da sam sudjelovala na akademiji i ovoga smo puta čuli o budućim FISU događajima i prilikama, idejama i savjetima za angažman unutar naših nacionalnih sveučilišnih sportskih federacija. Drugi dan akademije je naša Ivana Aničić, kordinatorica volontera i projekata pri Hrvatskom akademskom sportskom savezu zajedno s Mahdieh Seraji, direktoricom volonterskog odbora ISSMA-e (Iranian Scientific Sport Management association) održala prezentaciju na temu volonterskog menadžmenta. Govorile su o najboljim praksama i trikovima, gdje je Ivana  posebno istaknula temeljito planiranje i dokumentiranje volonterskog programa kroz sve faze projekta, kao i dobre prakse Hrvatskog Akademskog sportskog saveza, a i mnogih drugih internacionalnih evenata,  koje doprinose malu stopu odustajanja volontera, stvarnog problema svih koordinatora. Mahdieh je govorila o podjeli volontera po grupama na temelju strategic value, uniqueness and motivation i kako najbolje prepoznati potencijal koji svaki volonter nudi te na temelju grupa i iskoristiti taj potencijal ovisno o njihovim mogućnostima”, prepričava Anja.

Što je ustvari FISU ambassador program, kako si saznala za njega i započela tu cijelu priču?

Anja: FISU ambassador program je program kojemu je cilj povećati uključenost studenata sveučilišta u FISU aktivnosti i evente radi promicanja studentskog sporta i vrijednosti koje dolaze uz njega. Ivana mi je prvi put predstavila taj program prije 4 godine, a ona je sudjelovala na prvom izdanju FISU Volunteers Leaders Akademije u Kazanu, Rusiji. Svake godine Hrvatski akademski sportski savez nominira jednu osobu kao predstavnika Hrvatske koja se u protekloj godini iskazala svojim trudom, izdvojenim vremenom i interesom za sveučilišni sport i volontiranje. Akademija se svake godine održava tjedan dana u rujnu u Kazanu, što između ostaloga stvara priliku studentima predstavnicima svojih nacionalnih saveza da se povežu, razmijene iskustva i ideje te budu podrška jedni drugima u podizanju kvalitete sveučilišnog sporta u svojim lokalnim zajednicama.

Ovo mi je druga godina da sam FISU ambasador, a interesantno je da sam bila pozvana 2 godine za redom prije nego sam prvi puta sudjelovala i tada sam odbila jer sam polagala termodinamiku i elemente konstrukcija te sam bila uvjerena da će nešto od toga ostati za jesen.

Koliko to znači obaveza, ali i iskustva za tebe? 

U sklopu akademije i kao predstavnici nacionalnih saveza uključeni smo kao sudionici ali i kreatori mjesečnih webinara koji su između ostaloga otvoreni javnosti za sve koje zanima. Prolazimo teme poput dualnih karijera, zdravog kampusa, kulturalnih webinara, ali i sve aktualne teme i ideje koje netko od nas predstavnika ima. U sklopu akademije dužni smo napraviti i plan aktivnosti za narednu akademsku godinu gdje je potrebno osmisliti bar 3 aktivnosti/eventa/webinara koji će za cilj imati promoviranje FISU i HASS aktivnosti i vrijednosti te povećanje uključenosti studenata. Isto tako, sudjelovala sam u izvedbi 2 webinara te imala jedno preuzimanje Instagram profila @fisuambassadors, gdje sam objavljivala što sam radila na FISU svjetskim kupu u borilačkim sportovima u Turskoj. Išla sam kao tehnički delegat Sveučilišta u Zagrebu bodriti naše sportaše, a i popratiti organizaciju samog prvenstva. 

Na nacionalnoj razini u sklopu Hrvatskog akademskog sportskog saveza smo prošle godine započeli s idejom lokalne akademije te očekujemo realizaciju na proljeće, radimo na digitalnoj volonterskoj bazi, a neizostavan projekt je i obilježavanje Međunarodnog dana volontera 5. prosinca u Hrvatskoj. Sada se već skupila lijepa brojka volontera koji su prošli kroz sveučilišni sustav i lijepo je vidjeti plodove koji su proizašli iz tog rada, a i poslovne prilike koje su se ukazale mnogima koji su se istaknuli. Svašta nešto se događa i uvijek ima prostora za nove ideje i nove projekte. Moj trud i iskustvo je prepoznao i Zagrebački sveučilišni športski savez s kojima ću sudjelovati u organizaciji EUSA Europskog sveučilišnog natjecanja u borilačkim sportovima iduće ljeto, kao koordinator volontera i akreditacijskog centra.

Osim FISU akademije, Anja ovo je ljeto provela pravo sportski uz studente i kordinirajući volontere. Mogli ste je vidjeti na @unisporthr objavama iz Lodza, Samsuna, kao i na Europskom vaterpolo prvenstvu u Splitu. No, tko je zapravo Anja Gelo?

Anja: Anja Gelo je studentica Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, ‘vječiti student i vječiti volonter’. Sportom se bavim od malena -  prvo sam plesala balet pa trenirala gimnastiku i naposljetku se prebacila u odbojku u kojoj sam još uvijek aktivna.

Upisom na fakultet pridružila sam se odbojkaškoj i veslačkoj sekciji. Najveći uspjeh nam je kad se skupimo s obzirom da nema puno žena na strojarstvu, a pogotovo onih koje treniraju neki sport. No ipak imamo medalja, sa ženskom odbojkaškom ekipom sam osvojila 2. mjesto, a sa ženskom veslačkom ekipom 3. mjesto na STEM games 2019. Ove godine su na STEM-u odbojkašice osvojile brončanu medalju, a veslačice zlatnu te obje sekcije idu u lijepom smjeru.

Kako je započela ljubav između tebe i sveučilišnog sporta, ali i volontiranja uopće?

Anja: Prvi susret sa sveučilišnim sportom bio je 2016. godine kada smo bili domaćini Europskih sveučilišnih igara, a ja sam volontirala u akreditacijskog centru i u timu za protokol i ceremonije. To je ujedno bio i početak moje volonterske karijere. Redom su se nizali Davis cup, Football fest, Sport fest, 72satabezkompormisa te UniSport Finals. Na UniSport Finalsima sudjelujem kao volonter od 2018. godine, a 2021. je bila zlatna godina kada sam dobila i priliku pomoći Ivani Aničić i biti desna ruka zajedno sa Helenom Herc u vođenju volontera na FIBA olimpijskom kvalifikacijskom turniru 2020 te UniSport Finalsima 2021, Split. Ove godine sudjelovala sam na LEN europskom prvenstvu u vaterpolu 2022 kao Team Attache Leader.

Zašto bi preporučila drugima da se prijave na FISU program ili postanu volonterima?

Anja: Preporučila bih najprije jer su poznanstva neprocjenjiva. Mi imamo jako puno za učiti od drugih zemalja, ali i oni od nas. I cijela je mreža tog sustava neprocjenjiva jer je sve ono što radimo isključivo na benefit studenata. A kao student jako sam zahvalna na svemu tome i također želim nešto dati od sebe u taj sustav i doprinijeti koliko mogu.

Preporučila bih svima prvo da istraže FISU stranice. Tamo se krije jako puno edukacijskih i volonterskih programa koji nude prilike stjecanja iskustva u internacionalnom okruženju, bilo da je kroz volontiranje ili kroz rad. 

Istaknula bih i FISU Young Reporters Programme. Na svakim FISU svjetskim sveučilišnim igrama, izabire se među prijavljenima grupa mladih talentiranih sportskih novinara koji pokrivaju 12 dana natjecanja. Fokus je na studentima novinarstva od 21-25 godina i onima koji su nedavno diplomirali na području novinarstva i komunikacija. Izvrsna prilika za stjeći iskustvo, upoznati mlade ljude iz cijelog svijeta s istim interesima. A tko zna i kakve se prilike za budućnost mogu tamo i otvoriti. Mogu se pronaći stipendije za obrazovanje mladih lidera na području sportskog menadžmenta u Rusiji i Koreji te prijave za volontiranje na svjetskim natjecanjima. 

Teško je objasniti i zašto se prvi puta prijaviti za volontiranje, no svaka osoba koja je jednom volontirala to nije bio i zadnji put. Nešto te vuče da se vratiš i daš sebe maksimalno opet i opet, a to tko zna objasniti neka mi se javi, jer ja ne znam ali odazivam se uvijek isponova kao da mi je prvi put :))
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave