Priča o Matiasu Biljaki, UniSportHR natjecatelju i aktuelnom prvaku s Europskog vaterpolskog prvenstva u Splitu

Još samo jedan dan dijeli nas od UniSport H2O - državne sveučilišne završnice u plivanju i vaterpolu, a dok smo svi nestrpljivi da počne, pravo je vrijeme za jednu lijepu sportsku priču. Priča govori o Matiasu Biljaki, vaterpolisti i ‘bakalaru’ fizioterapije, UniSportHR natjecatelju, a od ljetos i Europskom vaterpolo prvaku u debitantskom nastupu za seniorsku hrvatsku reprezentaciju.

No, krenimo od početka. Matias je prvi nastup za hrvatsku reprezentaciju upisao je sa svojih 14 godina (U15, 2013 godina.), a već do 18 godine bio i svjetski prvak (U18, 2016. godina)! Godinu kasnije u Beogradu s reperzentaciom je uzeo srebro, četvrto mjesto na svijetu s U20 reprezentacijom nakon toga kako kaže nije uspjeh s kojim je zadovoljan. Kako smo rekli, ovo ljeto bilo mu je nezaboravno na Europskom vaterpolskom prvenstvu u Splitu kada su Barakude osvojile zlatno odličje pred prepunom Spladium arenom, događaj koji je i naš UniSport Team pomogao organizirati.

No, postoji još jedna reprezentacija u kojoj je Biljaka nastupao. Ponosni smo što smo ga imali priliku gledati u hrvatskom sveučilišnom dresu na Univerzijadi 2019. godine, a možda najbolje da o tom iskustvu pročitate iz prve ruke.


Počnimo s europskim zlatom. Sada nakon prvenstva, što sve osjećaš?

Matias: Osjećaji su sada već malo splasnuli, no naravno da sam još uvijek sretan i ponosan zbog tog osvojenog zlata. Prepun Spaladium me oduševio, neopisiv je osjećaj biti u toj prepunoj dvorani i igrati u takvom ambijentu. To nam je dalo vjetar u leđa, što smo na kraju okrunili zlatnom medaljom. Ako me baš pitate za najdraži trenutak kojeg se sjećam, bilo bi to kada je odzvonilo vrijeme kraja zadnje četvrtine finala te smo svi skupa sa trenerima i stručnim stožerom skočili u bazen, slavili i pjevali. 

Kako izgledaju tvoje obaveze u klubu te kako si sve usklađivao sa studiranjem?

Matias: Sezona je ispunjena treninzima dva puta na dan po nekoliko sati, utakmicama i putovanjima. Imam jako malo slobodnog vremena koje pokušavam što bolje iskoristiti. Iz istog razloga, moram biti iskren, nije mi bilo lagano igrati i studirati. Dan bi mi se sastojao od treninga ujutro i navečer, a za vrijeme koje mi je inače potrebno za regeneraciju mišića i odmor bilo je vrijeme kada sam išao na fakultet i slušao predavanja. Kada su u pitanju utakmice u gostima i putovanja, često je tu bilo i izostanaka koje onda nekako kasnije stižeš. Sada sam u fazi da sam baš nedavno imao promociju nakon tri završene godine fizioterapije, sada ću uzeti kratku pauzu od nastavka studiranja, ali zasigurno ću ga nastaviti.

No, to te nije zaustavilo da igraš UniSport natjecanja. 

Matias: Naravno. Najveće dostignuće mi je što sam 2019. godine sudjelovao na FISU Svjetskim sveučilišnim igrama u Napulju te nosio zastavu na ceremoniji otvaranja pred 20 000 ljudi. Teško je opisati ponos koji osjetiš kada predstavljaš svoju državu na tako velikom događaju.

BLIC PITANJA

Imaš li nekoga s kim si najbolji u reprezentaciji?

Matias: U ekipi nemam favorita jer sam sa svima dobar te nebi mogao izdvojiti određenog igrača. Mislim da je upravo to razlog našega zajedništva i složnosti koje nas je dovelo do rezultata.

Vaterpolo uzor?

Matias: Ima više vaterpolo igrača koji su mi dragi, no također nebi mogao izdvojiti nekog određenog.

Najdraži sportaš?
Matias: Zlatan Ibrahimović. Osim igara na terenu, sviđa mi se i njegov karakter te životna priča.

Najdraža hrana?
Matias: Sve domaće. Slabost su mi fast food i palačinke.

Da ne igraš vaterpolo, trenirao bi?
Matias: Možda rukomet, jer je dinamičan i ekipni sport.

Visina / Težina

Matias: 199cm, 110kg


Ovaj nas vikend očekuje UniSport H2O u Vukovaru, imaš li neku poruku za naše studente?

Matias: Preporučujem svima da se bave studentskim sportom jer će svoj život zasigurno obogatiti s još više lijepih uspomena i novih ljudi u tom ludom vremenu zvanom studiranje.
 

A mi se nadamo u tom istom sveučilišnom dresu opet jednom gledati i Matiasa.

Slike: Europsko vaterpolsko prvenstvo Split (@wp2022split), Matias Biljaka privatna galerija


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave