Sastanak Izvršnog odbora EUSA-e uspješno proveden u Splitu

Članovi izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA), ključni članovi ureda ove asocijacije te pozvani delegati sastali su se 12. i 13. svibnja u Splitu, na prvom ovogodišnjem sastanku, a u sklopu Međunarodne veslačke regate Sveti Duje.

EUSA predstavnike dočekali su domaćini – prof.dr.sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu te predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić, koji je na sastanku sudjelovao i kao prvi dopredsjednik ove organizacije. Predsjednik EUSA-e Adam Roczek zahvalio je ovim dvjema institucijama na gostoprimstvu, istaknuvši kako je HASS jedna od najaktivnijih nacionalnih sveučilišnih sportskih asocijacija u Europi te izrazio zadovoljstvo što Sveučilište u Splitu, sada i pridružena članica EUSA-e, ove godine ugošćuje niz međunarodnih događaja.

Jedan od njih svakako je 21. izdanje Međunarodne veslačke regate Sv. Duje, koja je još jednom okupila ponajbolje sveučilišne osmerce Europe, predvođeni Sveučilištem Oxfrod i Cambridge. Manifestacija se i ove godine održala pod pokroviteljstvom EUSA-e, a po prvi puta su svi članovi izvršnog odbora imali priliku vidjeti ceremoniju otvaranja u Dioklecijanovim podrumima kao i dvodevni veslački spektakl u splitskom Spinutu. Naravno, prijemi i veslanje bili su u drugom planu u ovom posjetu, dok je fokus bio na dvodnevnom sastanku, koji je započeo pregledom nedavnih aktivnosti, a zatim i detaljnim izvješćima po temama i sektorima. Izvješća i odluke, uključujući i one o aktualnim pitanjima nastupa sportaša iz Ukrajine, Bjelorusije i Ruisje pročitati možete na službenoj stranici EUSA-e. 

Kada govorimo o sportu, koji je bio glavni dio rasprave na skupu u Splitu, glavni tajnik i sportski menadžer Miha Žvan predstavio je izvješće Europskog sveučilišnog prvenstva 2023., kao i pripreme za izdanja 2025. godine. Uz impresivan broj trenutnih prijava, vrlo je vjerojatno kako će ovoga ljeta rekordan broj sudionika u europskim sveučilišnim prvenstvima, od kojeg dva očekujemo u Hrvatskoj - EUSA Combat u Zagrebu i EUSA Futsal u Splitu. Inauguracijsko Europsko sveučilišno prvenstvo u zimskim sportovima održat će se u prosincu ove godine u Val di Zoldu u Italiji – a prijave se otvaraju 15. lipnja. 


Nešto malo više od godinu dana dijeli nas do Europskih sveučilišnih igara Debrecen-Miskolc 2024. te je tom prilikom delegacija organizacijskog odbora ovog događaja također nazočila sastanku u Splitu i podijelila izviješće o napretku. Događaj u dva grada biti će najveći sveučilišni sportski događaj organiziran u Mađarskoj nakon Ljetne univerzijade 1965, a organizatori očekuju više od 4000 sudionika koji će zaigrati u 16 različitih sportova. Prezentacija sportskog dijela nastavljena je pregledom Europskih sveučilišnih igara 2026., kao i procesa prijavljivanja Europskih sveučilišnih igara 2028. za koje je Sveučilište u Splitu na konferenciji za medije Regate Sveti Duje najavilo svoju kandidaturu.

Projekte i inicijative koje podupire Europska unija kroz Erasmus+ i European Solidarity Corps (ESC) od kojih neke na temu dualnih karijera, zdravog životnog stila, jednakih mogućnosti i uključenih, volonterizma, itd. predstavio je voditelj komunikacija i projekata EUSA-e, Andrej Pišl. Temu konferencija i sastanaka predstavili su glavni tajnik EUSA-e te voditeljica obrazovanja i razvoja Sara Rozman. 

Prezentirajući i planirajući iduće EUSA susrete, izvršni odbor donio je odluku da se Generalna skupština EUSA 2025. održi u Zagrebu i to nakon prezentracije glavnog tajnika Hrvatskog akademskog saveza Nikole Vincetića. Bit će to povratak EUSA-e u Zagreb nakon dosta godina – 2015. godine tamo je održana EUSA konferencija te Europske sveučilišne igre 2016., uz nekoliko Europskih sveučilišnih prvenstava u međuvremenu.

Nadamo se kako su svi članovi u Splitu imali ugodan i produktivan boravak te se zahvaljujemo na posjeti! Potpuni sadržaj sastanka Izvršnog odbora EUSA-e pročitajte na linku 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave