Proglašeni najbolji parasportaši u 2023. godini, predstavnici HASS-a bili dio svečanosti

Po 27. puta Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) priredio je završnu godišnju svečanost – Dan hrvatskog parasporta, s dodjelom nagrada najuspješnijim sportašicama, sportašima, trenerima u protekloj godini te zaslužnim sportskim dužnosnicima, a nagrade su podijeljene u 10 kategorija.

Protekla godina je bila iznimno bogata po broju nastupa i osvojenih medalja parasportaša na međunarodnim natjecanjima. Hrvatski parasportaši nastupili su u 2023. na 84 međunarodna natjecanja pri čemu na 13 svjetskih i 15 europskih prvenstava, te 13 svjetskih kupova. Osvojeno je čak 307 medalja medalja od toga 119 zlatnih, 92 srebrnih, te 96 brončanih.

"U Hrvatskom paraolimpijskom odboru težimo stvaranju boljeg svijetu, svijeta u kojem će svako dijete s teškoćama u razvoju i svaka osoba s invaliditetom biti u mogućnosti konzumirati svoje pravo na bavljenje sportom. Težimo stvaranju boljeg svijeta u kojem parasportaši neće biti marginalizirani i u kojem će svaka paraolimpijka i paraolimpijac dobiti onoliko pažnje, koliko truda, upornosti i volje ulažu u svoj sport i ostvarivanje sportskih rezultata," istaknuo je u svom govoru predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Priznanje za najboljeg parasportaša drugu godinu uzastopce i treći put ukupno osvojio je Dino Sinovčić. Najbolji hrvatski paraplivač prošle godine je osvojio srebrnu medalju na 100 metara leđno u disciplini S6 na Svjetskom paraplivačkom prvenstvu u Manchesteru te ima broncu s posljednjih Paraolimpijskih igara u Tokiju. U ženskoj konkurenciji slavila je 16-godišnja Emma Mečić. Mečić je na SP-u u Manchesteru priredila senzaciju osvojivši srebrnu medalju na 400m slobodno (S9). Bila je to prva srebrna medalja za hrvatsko žensko paraplivanje na svjetskim prvenstvima nakon 25 godina i srebra Ane Sršen 1998. u Christchurchu. Njezin trener Luca Marin, proslavljeni talijanski plivač koji je osvajao medalje na svjetskim i europskim prvenstvima dobitnik je nagrade za najuspješnijeg stručnog djelatnika.

Nagradu za najuspješniju parasportsku ekipu dobile su parastolnotenisačice Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić Vincetić koje su na Europskom prvenstvu u Sheffieldu osvojile zlato u paru. Priznanje ‘Milka Milinković‘ dodjeljuje se po šesti put u spomen na našu slavnu paraolimpijku kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom, a za 2023. godinu dobitnik nagrade je Dragan Rakić za svoj dugogodišnji rad u parastolnom tenisu. Priznanje za medijsku promociju parasporta dobili su novinar tportala Silvijo Škrlec, te emisija "Sportsko Srce".

Najuspješniji parasportaši u neparaolimpijskim sportovima/disciplinama su Stipe Barić (paratekvando) i Ruža Markešić (kuglanje za slijepe i slabovidne). Najuspješniji mladi parasportaš je Rudi Antolić (paraobaranje ruku), a najveće mlade nade parasporta su Sara Marić (paraatletika), Žade Banjad (paraskijanje), Danilo Premuš (paraplivanje), Lorena Rinčić (parastolni tenis) i Marko Radovanac (paraatletika).

Svečanosti su nazočili i predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić te glavni tajnik Nikola Vincetić.

Izvor: Hrvatski paraolimpijski odbor


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave