Projekt ESOM: Održan seminar o volontiranju i event managementu u Varšavi

Volontiranje i menadžement u akademskim sportskim događanjima bio je tema međunarodnog skupa u okviru projekta ESOM, održanog 1. - 3. veljače u Varšavi. 

Seminar i sastanak partnera organizirala je Poljska sveučilišna sportska asocijacija, a predstavnici Hrvatske, Slovenije, Nizozemske, Crne Gore, Mađarske i domaćina Poljske razmijenili su iskustva i dobre prakse. 

Tema event menadžementa te regrutacije i upravljanjem ljudima bila je prva na repertoaru sastanaka te je naglašeno koliko su tim i kultura rada bitni za uspjeh svih događaja, kao i naslijeđe koji ostavljaju za sobom posebice u vidu stečenih znanja, novih poznanstava i iskustava koje ostavljaju. 

Iskustva su podijelili glavni tajnik HASS-a Nikola Vincetić te Hristina Hristova iz EUSA-e. Nikola je govorio o iskustvima razvoja volonterizma za potrebe najvećeg događaja u Republici Hrvatskoj, Europskim sveučilišnim igrama Zagreb-Rijeka 2016. godine, dok je Hristina govorila o različitim volontiranjima unutar Europske sveučilišne sportske asocijacije. Oba su govornika predstavila različite programe, projekte i prilike za volontiranje. Marianna Pikul iz Poljske sveučilišne sportske asocijacije, Mirella Keschik-Gyenes iz Mađarskog sveučilišnog sportskog saveza (HUSF/MEFS) te Mojca Rupert u ime Sveučilišta u Ljubljani nadalje su podijelili svoja iskustva, ponajviše o Sveučilišnim sportskim igrama Lodz 2022 te onima koji nas ovoga ljeta očekuju u Debrecenu i Miškolcu.

Neki od zaključaka su da ljudi češće žele sudjelovati u velikim događajima nego pomoći lokalnim organizacijama. Također je naglašeno da volonteri nisu jeftina radna snaga. Najbitnije, akademski sport temelji se na volonterizmu, većina današnjih dionika svoja su prva iskustva dobili upravo volontiranjem te je to tema koju treba konstantno razvijati te uložiti vrijeme i energiju. 

Organizacija i upravljanje događaja druga tema sastanka

Kao savez koji je u posljednjih 20 godina organizirao najmanje isto toliko europskih i svjetskih sportskih događanja, na temu upravljanjem sportskog događanja imamo mnoštvo toga za reći. Tako je glavni tajnik Nikola Vincetić još jednom podijelilo korisne resurse, predstavio životni ciklus događanja sa svim koracima potrebnim da prođe što uspješnijim. 

Mojca Rupert predstavila je primjere sportskih događanja koje organizira Sveučilište u Ljubljani, a Kevin Van Loon iz nizozemskog saveza predstavio je organizaciju nacionalnih akademskih multisportskih prvenstava (GNSK), fokusirajući se na komunikaciju i promociju. Boris Sekulić iz Studentskog sportskog saveza Crne Gore (SSCG) predstavio je strategijsko upravljanje događanjima uz inkluziju, a predstavnik EUSA Instituta Andrej Pišl govorio je o strategijama i aktivnostima u pomaganju lokalnim organizacijskim odborima, uključujući dostupne resurse i dokumentaciju, kao i sustav obrazovanja i praćenja. 

– Različite zemlje i organizacije imaju različita iskustva i uvjete u kojima djeluju. Manje i veće zemlje imaju i različite proračune na raspolaganju. Kao rezultat toga, ovdje dijelimo svoja iskustva i zaključke. Zahvaljujući tome možemo učiti jedni od drugih – rekao je Andrej Pisl, koordinator projekta u ime EUSA.


Projekt ESOM (unaprjeđenje i upravljanje sportskim organizacijama) sufinanciran je od strane Europske unije.  Glavni cilj samog projekta je jačanje upravljanja i organizacije događanja u sveučilišnom sportu. To se postiže kroz kombinirano učenje, dijeljenje iskustava, stjecanje novih informacija i vještina o ključnim temama sportskog menadžmenta, financiranja, komunikacije i drugih važnih aspekata.

Iduća okupljanja planirana su na EUG-u u Debrecenu i Miškolcu te FISU Svjetskom forumu u kolovozu u Zagrebu.

Izvor: EUSA

 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave