Sveučilište u Zagrebu nakon godine pauze u svoje vitrine vratilo plivačku titulu

UniSport H2O studentsko prvenstvo u plivanju po četvrti je put uveličalo vukovarske bazene u organizaciji Hrvatskog akademskog sportskog saveza i domaćina Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru. 

Više od 100 studentica i studenata s devet visokoškolskih institucija Hrvatske svojim su nastupima otvorili akademsku sezonu 2021./2022., a pred sportski početak pozdravili su ih i obratili im se ministar obrane RH dr.sc. Mario Banožić, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza doc.dr.sc Zrinko Čustonja, dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru dr.sc. Željko Sudarić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković te zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, Ivan Sušac, koji je ujedno i otvorio natjecanje. 

Već u prvoj disciplini Sveučilište u Zagrebu pokazalo je svoju ozbiljnost u namjeri da ovo bude njihova godina te osvajaju slobodnu štafetu 4x50 u ženskoj, ali i muškoj konkurenciji. Na dva srebrna postolja popelo se Sveučilište u Rijeci dok su brončanu medalje muške konkurencije osvojili studenti iz Osijeka. 

Studentice zagrebačkog fakulteta pokazale su potpunu dominaciju na 50m i 100m leđno osvojivši sve medalje. Lea Knežević i Magdalena Šimić imaju po dvije medalje - Lea se okitila zlatom u obje discipline dok Magdalena ima srebro na 100m te broncu na 50. Barbara Buljan srebrna je na 50m. 

Iste discipline u muškoj konkurenciji pružale su mnoštvo zanimljivosti te medalje odlaze na nekoliko visokoškolskih institucija. Na 50m najbrži je bio Karlo Grabić sa Sveučilišta u Zagrebu, pratio ga je kolega Val Vrbić dok je brončanu medalju osvojio Noa Kovačić sa Sveučilišta u Rijeci. Na 100m Karlo je još jednom pokupio zlato dok je ovoga puta srebrni bio Dominik Habazin s Tehničkog veleučilišta Zagreb odnosno brončani Marko Miota sa Sveučilišta u Rijeci. 

Tri imena studenata izmijenila su se na postolju 50m i 100m prsno. Nikola Obrovac pobrinuo se da prve medalje odu na ZŠEM, zlato na 50m i srebro na 100m. Obrnutim redoslijedom medalje je u istim disciplinama osvojio Bartol Vukelić sa Sveučilišta u Zagrebu - prvo srebro, zatim zlato, a s dvije bronce pratio ih je Matija Lukić. S druge strane, sve medalje ove discipline u ženskoj konkurenciji otišle u Zagreb i Osijek. 

Katja Čizmin sa Sveučilišta u Zagrebu osvojila je duplo zlato, Nora Grevinger sa Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku otplivala je do dva srebra, a bronce su podijelile Bruna Lokas i Laura Matić - Bruna (UNIZG) na 50m, a Laura (UNIOS) na 100m. 

Zlato na 50m leptir Rijeci je donijela Ivana Baraba, a kod studenata Luka Županović (UNIZG). Srebrne i brončane bile su studentice Sveučilišta u Zagrebu Melissa Čigir i Tonka Kovačević, dok su kod studenata do odličja otplivali Dominik Habazin (TVZ) i Sven Radić (UNIOS). Na 100m leptir kod studentica Melissa se još jednom popela na postolje, ovoga puta najviše, a prate je kolegica Bruna Lokas te Anamarija Baraba (UNIRI). Nakon srebra na 50m, Dominik Habazin ulovio je zlatnu medalju na 100m leptir. Srebrom se okitio Val Vrbić (UNIZG) dok je brončani bio osječanin Marin Valinić. 

Marin je ujedno i predvodnik osječke plivačke ekipe te je s nama u ime svih natjecatelja svog sveučilišta podijelio svoje zadovoljstvo: 

““Zadovoljan sam postignutim rezultatima kako svojim osobnim (tri bronce), tako i cijele ekipe iz Osijeka. Organizacija natjecanja je na vrhunskoj razini, konkurencija nikad jača i drago mi je da smo se uspjeli izboriti za ovoliko odličja. Naša je ekipa mlada i složna, dečki i djevojke su motivirani i vjerujem kako ćemo sljedeće godine biti još uspješniji”, rekao je Marin. 

Posljednje pojedinačne discipline bile su one na 50m i 100m slobodno, u kojima su neka nova imena stigla do najboljih rezultata. Vicencija Violić pobrinula se da zlatno odličje ode i na njeno Sveučilište u Dubrovniku (100m), a tome je još pridodala i srebro na 50m. Studentice Sveučilišta u Zagrebu Andrea Omićević i Lea Matešić na 100m osvojile su srebro, odnosno broncu, a Lea do bronce stigla i na 50m. Zlatnu medalju 50m slobodno osvojila je još jedna predstavnica Sveučilišta u Zagrebu - Katja Čizmin. Za kraj pojedinačne discipline kod studenata Zagrepčani su napravili još jedan veliki pothvat osvojivši pet od šest mogućih medalja. Sve tri medalje 100m slobodno otišle su na UNIZG , a redom su ih osvojili - Josip Budimski, Hrvoje Ljubas te Adrijan Omićević. Noa Kovačić sa Sveučilišta u Rijeci poremetio je planove da se ovaj uspjeh ponovi i na 50m slobodno - osvojio je brončanu medalju, dok je zlatan Luka Županović te srebrni Adrijan Omićević. 

Najnapetija disciplina nekako uvijek bude štafeta 4x50 mješovito, a na najvišem postolju su se ovoga puta izmijenili Zagreb i rijeka. U ženskoj konkurenciji su Zagrepčanke bile brže od studentica iz Osijeka te Rijeke, a kod plivača su najbrži bili Riječani, dok ih prati Zagreb te još jednom Osijek na trećoj poziciji. 

Bez puno kalkulacija jasno je bilo kako je ovogodišnji ukupan pobjednik UniSport H2O studentskog državnog prvenstva u plivanju za akademsku godinu 2021./2022. Sveučilište u Zagrebu (UNIZG) i to s nevjerojatnih 722 boda. Kako su i studentice i studenti iz Zagreba ovoga puta jednostavno bili nedostižni, velika se trka vodila za drugo i treće mjesto. Drugu poziciju ukupnog poretka zauzelo je Sveučilište u Rijeci, ponajviše dobrim rezultatima svojih studentica koje su napravile razliku (355 bodova), dok je treća ekipa ukupnog poretka Sveučilište u Osijeku (305 bodova). 

Za kraj pročitajte dojmove studenata u Zagrebu Ivana Misovića i Ante Tonija Čulina:

“Zadovoljni smo svim aspektima organizacije i mislimo kako je natjecanje uspješno prošlo, pogotovo za naše sveučilište - okitili smo se medaljama, uzeli titulu u ženskoj, muškoj i ukupnoj konkurenciji i naravno da smo zadovoljni.

Preporučujemo svim studentima koji su trenutno aktivni plivači ili su se nakada bavili plivanjem da dođu na UniSport H2O u sljedećim godinama. Biti će vam super, upoznati ćete druge mlade ljude i studente i cijele Hrvatske i sigurno se dobro zabaviti”.  

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave