Sport i domaćinstvo Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru svake godine iznova oduševe

Nedavno završeno UniSport H2O - studentsko natjecanje u plivanju i vaterpolu, već se po tradiciji održalo pod domaćinstvom Veleučilišta Lavoslav Ružička i Grada Vukovara, a tom smo prilikom razgovarali s vodećim čovjekom na veleučilištu, dekanom Željkom Sudarićem.

Svjedoci smo toga da VEVU iz godine u godinu raste i postaje bitan čimbenik u piramidi visokog obrazovanja istočnog dijela Republike Hrvatske. S nešto manje od 1000 studenata, veleučilište je pokretač razvoja lokalne zajednice, gospodarstva i društva u uspavanom Vukovaru, a studije fizioterapije jedan je od tri programa koji privlači mlade iz cijele države. Ne čudi stoga što se studentsko državno prvenstvo u plivanju i vaterpolu održava upravo tu, na još uvijek novom i bogatom kompleksu vukovarskog plivališta.

 

Dekan Sudarić pored UniSport H2O zalaže se i za druge sportske aktivnosti, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini te smatra kako sport igra važnu, možda čak i najvažniju ulogu u promociji Veleučilišta Lavoslav Ružička među studentima, ali i širom publikom.

“Od samih početaka napominjem da je sport i naša udruga studenata SUSVEVU najbolji promotor Veleučilišta i da su upravo naši studenti sportaši oni koji promiču ime Veleučilišta, a samim time i privlače veliki broj studenata u naš Grad i Veleučilište”, rekao je dekan. 

Sport je zaista popularna komponenta vukovarskog veleučilišta, čemu pridonose studijski programi usko vezanim uz sport (fizioterapija) te bogat sadržaj:
"Od prvog dana i uvodnog predavanja studentima predstavljamo našu Sportsku udrugu studenata te ih kontinuirano pozivamo da se uključe u jedan od sportskih timova našeg Veleučilišta. Tijekom akademske godine studenti se mogu uključiti u futsal, košarku, odbojku, rukomet, a i ostale timske i pojedinačne sportove. Također, naši studenti svakodnevno mogu koristiti Veleučilišni fitness centar kao i plivalište na Vukovarskim bazenima.”

Uvjeti su to kojima mogu pozavidjeti i neke veće visokoškolske institucije u Hrvatskoj, a dekan tvrdi da ništa ne bi bilo moguće bez velikih sportskih zaljubljenika i uigranog tima:
“S oko 1000 studenata redovno smo dio studentskih završnica postižući impresivne rezultate, a sve je to moguće zahvaljujući prije svega velikom trudu naših kineziologa, profesora Pejića i Kunca te naravno velikog ulaganja Uprave Veleučilišta u akademski sport. Bitnu ulogu sigurno ima i ogromno srce svih naših studenata i sportski naboj kojeg naš Grad ima zahvaljujući svojoj ulozi u prošlosti i borbi za slobodnu Hrvatsku.” 

Kontinuirani rad iz godine u godinu ‘rađa’ kreativne sportske projekte te uspjehe na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Pitan da izdvoji one na koje je najponosniji, dekan Željko Sudarić kaže da je ponosan na sve: “Ponosni smo na sve naše uspjeha ali i na svaki poraz koji smo kao jedno "malo" Veleučilište ostavili u naših 16 godina postojanja. Na nacionalnoj osnovi bih istakao uspjehe naših odbojkašica i nogometašica na nacionalnim završnicama te studenata u futsalu i rukometu, gdje budemo među najbolje četiri ekipe u državi. Nadalje, 3x3 basketaši najuspješniji su VEVU kolektiv koji je veleučilište predstavljao i na Europskom prvenstvu u Portugalu 2019. godine, rame uz rame s još 42 sveučilišta u Europi.”

Na staroj slavi se ne živi, stoga VEVU i dekan Željko Sudarić konstantno rade na unapređenju sporta na veleučilištu. 

“Veleučilište se uskoro seli u prostor Radničkog doma u Borovu Naselju, a u projektu vrijednom 70 milijuna kuna dio kolača ulaže se u sportsku infrastrukturu. U prizemlju nove zgrade biti će najmoderniji i najveći fitnes centar, koji će našim studentima omogućiti najbolje uvjete i izvrsnu infrastrukturu kao odličan temelj za bavljenje svim sportskim aktivnosti”, najavljuje dekan. 

Jedino što možemo reći je - jedva čekamo ponovo okupiti UniSport HR zajednicu u Vukovaru.


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave