Otkazana Zimska Univerzijada u Luzernu

Nakon sastanaka Izvršnog odbora Međunarodne sveučilišne sportske federacije (FISU) i Upravnog odbora Zimske Univerzijade 2021, donesena je teška odluka da se Zimska Univerzijada u Luzernu zakazana za 11. - 21. prosinca neće održati. Švicarske vlasti najavile su pooštravanje mjera te ograničenja međunarodnih dolazaka s pojavom prvih slučajeva Omicron Covid-19 soja u toj zemlji, a vjerojatno je da će slična ograničenja pratiti i nacionalna tijela ostalih europskih država. 

 “Suočeni s ograničenjima kretanja koja su nametnuta u Švicarskoj i diljem svijeta, nismo imali drugog izbora nego otkazati Zimsku Univerzijadu u Luzernu 2021. Ova odluka donesena je teška srca. Veliki broj mojih kolega iz švicarskog sveučilišnog sporta već su toliko toga dali za ovaj događaj. Ali nova ograničenja znače da je organiziranje događaja trenutno onemogućena. U ime FISU-a, želio bih izraziti našu solidarnost i iskrenu zahvalnost organizacijskom odboru Luzerna 2021. te svim partnerima koji su toliko naporno radili kako bi pružili čaroban alpski trenutak. Dijelimo žalost s izaslanstvima svih nacionalnih sveučilišnih sportskih saveza u svijetu koji su se istinski veselili dolasku u Luzern”, rekao je vršitelj dužnosti predsjednika FISU-a Leonz Eder.

Svjetskoj akademskoj sportskoj zajednici se obratio i predsjednik organizacijskog odbora Guido Graf: “Shrvani smo i jako nam je žao što nećemo moći dočekati sportaše iz cijelog svijeta koji su se intenzivno pripremali za svoja natjecanja”.

Zimska Univerzijada 2021. prvotno je bila zakazana za početak 2021., ali odgođena zbog tadašnjih restrikcija vezana uz Covid. Budući da je sljedeće izdanje na rasporedu u Americi, Lake Placid 2023. godine, daljnje odgađanje nije moguće.

“Održavanje događaja u prosincu već je bio plan B pa daljnje odgađanje nije bila opcija. S dubokom žalošću mogu objaviti da je naš san da ove godine održimo ovaj prestižni događaj u Švicarskoj sada završen. Trenutna vremena pandemije teška su za sve velike međunarodne sportske organizacije, a FISU, nažalost, nije pošteđen. Ljepota održavanja velikog događaja s gostima, sportašima i suradnicima svih pet kontinenata je nešto što je postalo dio naše svakodnevice ovdje u FISU-u, te nas otkazivanje Zimske Univerzijade motivira nas da još više cijenimo nevjerojatno okruženje kojeg smo dio. Odlučniji smo nego ikada prije održati snove sadašnjih i budućih studenata sportaša živima”, rekao je Eric Saintrond, glavni tajnik FISU-a.

Hrvatska je na Zimskoj Univerzijadi trebala imati delegaciju od 17 ljudi, a ovo su imena sportaša koje ćemo, nadam se, nekom drugom prilikom gledati kako nas predstavljaju na velikom međunarodnom sveučilišnom sportskom događaju:

Marko Skender - Sveučilište u Zagrebu - Skijaško trčanje

Charles Katanović - Sorbonne Université - Umjetničko klizanje

Hana Cvijanović - Sveučilište u Zagrebu - Umjetničko klizanje

Danijela Ivandić - Sveučilište u Zagrebu - Brzo klizanje 

Martin Kolenc - Sveučilište u Zagrebu - Brzo klizanje 

Maja Ivandić - Maastricht University - Brzo klizanje 

Ivan Martinić - Sveučilište u Zagrebu - Brzo klizanje 

Katarina Burić - Sveučilište u Zagrebu - Brzo klizanje

Valentina Aščić - Zdravstveno veleučilište Zagreb - Brzo klizanje 

(Izvor: FISU)
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave