3. FISU Akademija za volontere lidere

Početkom rujna Helena Herc i Ema Đurić predstavljale su Hrvatski akademski sportski savez u Kazanu u Rusiji na trećoj FISU Volunteers Leaders Academy (FVLA).  Riječ je o projektu pokrenutom od strane volonterske zajednice tijekom 13. FISU foruma u Montpellieru, a provodi se uz podršku Svjetske sveučilišne sportske federacije (FISU) i Vlade Republike Tatarstan s ciljem izgradnje snažne volonterske zajednice i platforme za razmjenu mišljenja i najboljih praksi vezanih za volonterske programe koji podržavaju velike sportske događaje.

U tjedan dana trajanja Akademije, 130 mladih leadera iz 80 različitih sveučilišnih sportskih saveza i tijela na nacionalnoj i kontinentalnoj razini, sudjelovalo je u bogatom programu koji je uključivao radionice, okrugle stolove, natjecanja, grupne projekte te sportske i društvene aktivnosti. Naglasak ovogodišnje Akademije stavljen je na proslavu Međunarodnog dana sveučilišnog sporta te pripreme svjetskih sveučilišnih prvenstava od kojih će se jedno odvijati upravo u Zagrebu.

Helena i Ema imale su priliku proći kroz vrijedne praktične radionice o organizaciji volonterskih programa na većim i manjim sportskim natjecanjima, čuti o ključnim i novim FISU projektima kao što je Healthy Campus, a koje su predstavili predsjednik FISU-a, gospodin Oleg Matytsin, i član izvršnog odbora FISU-a, gospodin Fernando Parente,sudjelovati na predstavljanju predstojećih Univerzijada, zimske u Lucernu 2021. i ljetne u Ekaterinburgu 2023. godine, te se uključiti se u vrijedne rasprave s kolegama iz različitih dijelova svijeta po pitanju organizacije sveučilišnih prvenstava i uključivanju mladih u polje sveučilišnog sporta i volontiranja.

Po završetku FVLA, dodijeljen im je status FISU ambasadora što znači da će kroz sljedećih godinu dana aktivno raditi na povezivanju Hrvatskog akademskog sportskog saveza, FISU-a i studenata diljem Hrvatske, promicanju sveučilišnog sporta, volonterskih programa i zdravog načina života općenito.

Uz brojne suvenire i simbolične poklone koje su donijele u Hrvatsku kao podsjetnik na Rusiju i Akademiju, Helena i Ema sa sobom nose vrijedne uspomene, poznanstva i prijateljstva za koje su sigurne da će se dugoročno pretvoriti u uspješne međunarodne suradnje. Sigurne su da slogan FISU-a Today's Stars, Tomorrow's Leaders odlično opisuje grupu mladih entuzijasta koji su se ove godine okupili u Kazanu zbog čega su i vrlo optimistične po pitanju svijetle budućnosti sveučilišnog sporta, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave