Tri grada, 80 Hrvata i Bruna Vuletić za jedinu medalju


"Draga mi je bronca s Univerzijade, ali bilo bi mi još draže da je srebro ili zlato", rekla je Bruna Vuletić. Nama je još draža jer je ova taekwondoistica u kategoriji do 62kg osvojila jedinu medalju na ovogodišnjoj Univerzijadi za Hrvatsku.

Kada bismo morali ovogodišnju Univerzijadu u Napulju svesti u nekoliko dojmova bili bi to sljedeći: kruzeri kao glavni smještaj sportaša u Sportskom selu, kalkulacije kako stići obići svaki meč hrvatskih predstavnika i "do you have a pin?".

Za razliku od tradicija na prethodnim Univerzijadama (a i Olimpijskim igrama) gdje su svi sportaši smješteni u Sportskom selu, u Napulju je samo 19 naših predstavnika spavalo u predivna dva kruzera dok su ostali bili smješteni u gradićima Caserta i Avellino. Ta razdvojenost djelovala je na hrvatsko zajedništvo jer je bilo trenutaka kada su jedni htjeli ići navijati za kolege iz drugog sporta, no jednostavno nisu imali transporta i načina da isto i realiziraju. Ceremonija otvaranja stoga je bila jedno od rijetkih mjesta gdje ste mogli vidjeti CRO majice i kockice na jednom mjestu i zbog toga vjerujemo da će je svaki sportaš pamtiti do kraja života. Manjak podrške na našim tribinama stvorio je višak vremena za druženje s drugim sportašima. Najčešća rečenica koja se u Napulju posljednjih dva tjedna mogla čuti je "do you have a pin", odnosno imate li bedževe svoje zemlje. Pinovi delegacija bili su glavna valuta i najveće blago među sportašima, a cilj je bio skupiti ih što više i svoju službenu akreditaciju ukrasiti s pinovima iz cijelog svijeta. Ovakva sportska pozitivna energija i mladost koja ne osuđuje na osnovu rase ili nacionalnosti najljepša je stvar koja se može dogoditi na ovako velikom međunarodnom natjecanju.

No, da se vratimo na sportske uspjehe naših predstavnika.

Iako smo išli s jednom od najvećih sportskih delegacija u povijesti, pored Brune, jedina blizu postolju bila je još kladivašica Anamari Kožul, koja na kraju završava kao peta. Boje Lijepe naše, nakon dugo vremena branili su i predstavnici u ekipnim sportovima i to u vaterpolu te košarci, što je postignuto uz snažnu suradnju s Hrvatskim košarkaškim savezom te Hrvatskim vaterpolskim savezom.

Pregled rezultata:

Vaterpolo: 7. mjesto

Košarka: 10. mjesto

Gimnastika: Leonardo Kušan na konju s hvataljkama završio je na 22. mjestu, Marko Jovičić na parteru bio je 43., a naša Ema Kajić na preskoku 15.
Ritmička gimnastika: naša jedina predstavnica u ovom sportu, Petra Ribarić, zauzela je 24. mjesto.

Streličarstvo: Horvat Ivan zauzeo je 28. mjesto, a njegov kolega Černi Lovre 33. mjesto. U timskom dijelu naši momci završili su kao deveti.

Judo: Lucija Babić, Zrinka Miočić i Domagoj Sumpor zaustavljeni su u prvom krugu natjecanja, Iva Oberan završila je kao sedma u svojoj kategoriji, a Tena Šikić kao deseta. I u timskom dijelu naše djevojke zauzele su deseto mjesto.

Atletika: Kristina Dudek u disciplini 400m zauzela je 17. mjesto, a njen kolega Mateo Ružić u istoj je disciplini bio 23. Alena Hrušoci završila je kao 11. u disciplini 400m s preponama, a nešto sporija bila je Šimunčić četrnaesto mjesto za nju. Najuspješnija od naših atletičara bila je Anamari Kožul, koja zauzima peto mjesto u bacanju kladiva.

Taekwondo: Nikita Glasnović, Lovre Brečić, brončani taekwondoist s prošle Univerzijade i Ivan Šapina završili su svoj nastup nakon prve borbe u kvalifikacijama. Do drugog kruga stigli su Jelić Matea, Mutak Marko i Luka Horvat, a najbolji rezultat postigi su Deni Andrun Razić, koji je ispao tik pred polufinale i već spomenuta Bruna Vuletić koja je za hrvatsku osvojila jedinu medalju na ovogodišnjoj Univerzijadi.

Poput ceremonije otvaranja, 30. Ljetna Univerzijada u Napulju zatvorena je u velikom stilu pred više od 30.000 gledatelja, a sljedeće izdanje održava se 2021. godine u kineskom gradu Chengdu.

Piše: Ilona Matijević 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave