Na Univerzijadi u Napulju gotovo osamdeset hrvatskih predstavnika u osam sportova

Još samo dva tjedna nas dijele od svečane ceremonije otvaranja drugog najvećeg višesportskog događaja na svijetu nakon Olimpijskih igara. Od 3. do 14. srpnja u talijanskom gradu Napulju i nekoliko manjih obližnjih gradova, održavat će se jubilarne 30. Svjetske sveučilišne igre, kolokvijalno poznatije pod nazivom Ljetna Univerzijada. Ovaj sportski događaj kojem je Zagreb bio domaćin 1987. godine, na ovogodišnjem izdanju proslavlja svoj šezdeseti rođendan, a Hrvatsku će predstavljati jedna od najvećih sportskih delegacija u povijesti. Gotovo osamdeset predstavnika u osam sportova, od čega nakon dugo godina i dva ekipna, branit će boje hrvatske sveučilišne reprezentacije („uniCRO") na borilištima širom Napulja.

U suradnji Hrvatskog akademskog sportskog saveza i krovnih nacionalnih saveza u tim sportovima, sastavljene su reprezentacije u košarci (m), vaterpolu (m), atletici, judu, taekwondou, streličarstvu, gimnastici i ritmičkoj gimnastici, a nadanja za osvajanjem odličja, prisutna su jednako kao i prethodnih godina kada je Hrvatska redovito bila zastupljena na postolju.
U prilog nadanjima govore i neka imena naših reprezentativaca poput taekwondoašice Kristine Tomić, koja je u posljednje dvije godine osvojila dvije svjetske bronce i europsko zlato, zatim Brune Vuletić, koja je bila europska juniorska prvakinja, a ovogodišnja je vlasnica svjetske bronce. U istom sportu ističe se i Lovre Brečić, prošlogodišnji osvajač europskog zlata, kao i bronce s Ljetne Univerzijade 2017. Judašice Iva Oberan i Ludija Babić u posljednje dvije godine bilježe dobre rezultate, kao i Marin Franušić, koji je na ESI 2018. u Coimbri osvojio brončano odličje. Vaterpolska i košarkaška reprezentacija imaju nekoliko članova koji su studenti prestižnih američkih sveučilišta, a s obzirom na našu vaterpolsku tradiciju, moguće je nadati se rezultatu. „Kraljica sportova", atletika, svojeg najpotentnijeg predstavnika ima u bacaču diska Martinu Markoviću, lanjskom U23 europskom prvaku te juniorskom svjetskom i europskom prvaku, ali tu su još i predstavnici u bacanju kladiva, 400m i 400m s preponama. Od gimnastičara se ističe Leonardo Kušan, koji je na Univerzijadi 2015. u Južnoj Koreji, nosio hrvatsku zastavu na ceremoniji otvorenja.


Svjetska sveučilišna sportska federacija (FISU) omogućila je prijenos uživo sa sportskih borilišta Ljetna Univerzijade putem vlastitih komunikacijskih kanala, dok je nastupe hrvatskih ekipa u Napulju moguće pratiti putem kanala Hrvatskog akademskog sportskog saveza (UniSport HR).
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave