Futsal: UniClassico u finalu i dvostruka kruna Zagrebu

Najpopularnije UniSport HR natjecanje, njegova Futsal liga, na ovogodišnjim Finalsima još je jednom pokazala kako stupanj kvalitete natjecanja raste iz godine u godinu. Da atraktivnih poteza ne manjka, a da je želja finalista za osvajanjem titule jaka, ponajbolje pokazuje i sve veći broj prvoligaških igrača (1. HMNL), koji se natječu u ligi. U muškoj konkurenciji u doigravanje su ušle četiri bodovno nauspješnije momčadi iz regularnog dijela natjecanja, odnosno Sveučilište u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Tehničko veleučilište u Zagrebu. Titulu blagog favorita nosila je momčad Sveučilišta u Splitu, ponajviše uslijed činjenice kako velik broj njihovih igrača ujedno nastupa za AFC Universitas, koji je ove godine igrao četvrtfinale 1. HMNL. Kao favorit, pokazali su i ovogodišnji finalsi, uvijek konkurira i najtrofejnija futsal reprezentacija u hrvatskom nacionalnom sveučilišnom sportskom sustavu, ekipa Sveučilišta u Zagrebu, a motiv i želja svakako su bile jake i kod branitelja lanskog naslova, Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka. Ekipa TVZ pokazala se kao iznenađenje ovogodišnje lige, u čiji je playoff ušla kao drugoplasirana i bodovno poravnata ekipa sa Sveučilištem u Zagrebu. 

U polufinalnim utakmicama na ovogodišnjoj futsal završnici u sklopu UniSport Finalsa 2019. u Rovinju, susrele su se momčadi Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Osijeku te Sveučilišta u Splitu i TVZ-a, a prolaz u finale osigurali su si glavni favotiti - Zagreb i Split, tako omogućuvši još jedan hrvatski sveučilišni futsal "UniClassico". Finalna utakmica ponudila je pregršt napetosti, brojne prilike i neizvjesnost do posljednjih pet minuta, a unatoč tome što je u dijelovima utakmice Split potpuno vladao terenom, Zagreb je vladao semaforom kroz cijelu utakmicu do samoga kraja.  Unatoč splitskim pokušajem za preokretom, koji se u igri s golmanom-igračem i smanjenju na 2:1, na trenutke činio i izglednim, Splićane je takva igra i koštala gola pa je tako u posljednjoj minuti Zagreb podigao na 3:1 i s tim rezultatom ponovno osvojio titulu nacionalnog sveučilišnog prvaka. 

Sveučilište u Zagrebu tako je uz titulu, ostvarilo pravo za nastupom na Europskim sveučilišnim igrama, koje će se 2020. održati u Beogradu, a sve četiri momčadi koje su sudjelovale na završnici su automatski kvalificirane za ligu u idućoj akademskoj godini, dok će ostale ekipe svoj put do UniSport Futsal lige izboriti kroz kvalifikacije. 

Treće mjesto i brončanu medalju osvojio je prošlogodišnji prvak, momčad Sveučilišta u Osijeku, koja je savladala Tehničko veleučilište u Zagrebu s rezultatom 4:0

Sve futsal utakmice (3. mjesta i finala - M/Ž), koje su bile dostupne u prijenosu uživo, možete pogledati na ovom linku: 


U ženskoj konkurenciji, još se jednom pokazala tradicionalna dominacija zagrebačke ženske sveučilišne futsal reprezentacije, odnosno popularnih "futsal žena". Predstavnice najvećeg hrvatskog sveučilišta slavile su u polufinalu s 5:1 nad Sveučilištem u Zadru, dok su u finalu nadvladale Sveučilište u Osijeku s 3:1. Osječanke su do finala došle preko visoke pobjede nad Sveučilištem u Splitu od 8:0. U utakmici za treće mjesto i "dalmatinskom derbiju", Splićanke su bile bolje od Zadranki savladavši ih s uvjerljivih 4:0. 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave