Prvenstvo u borilačkim sportovima najspektakularniji događaj u kalendaru EUSA-e za 2019. godinu

Tradicija snažne emancipacije hrvatskog sveučilišnog sporta u međunarodnim okvirima kroz organizaciju barem jedne reprezentativne međunarodne smotre godišnje, nastavlja se i u 2019. godini. Zagreb će tako od 30. srpnja do 4. kolovoza iduće godine, ugostiti preko tisuću studenata sa sveučilišta iz cijele Europe, koji će sudjelovati na europskim sveučilišnim prvenstvima u karateu, kickboxingu, judu i taekwondou, a navedena će se prvenstva po prvi puta održati objedinjeno pod novim brendom „EUSA Combat Championships".


Organizacijske su aktivnosti već sada u punome jeku, a s ciljem privlačenja što većeg broja sudionika, zagrebačko domaćinstvo je zajednički promovirano od strane Europske sveučilišne sportske federacije (EUSA) te Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS) na nedavno održanom Europskom prvenstvu u kickboxingu (Bratislava, 13.10.-21.10.) te Svjetskom prvenstvu u karateu (Madrid, 6.11.-11.11.), dok su tehnički aspekti organizacije službeno predstavljeni na godišnjoj konvenciji EUSA-e u Kranjskoj Gori (21.-23.9.).


„Ovo je jedan jedinstveni koncept organizacije, koji će se po prvi puta održati na način da obuhvaća četiri borilačka sporta. Upravo zbog svoje jedinstvenosti, organizacija ovakvog događaja iznimno je složena i komplicirana, ali to ju čini i najspektakularnijim događajem u kalendaru EUSA-e za 2019. godinu. S obzirom na kompleksnost događaja, EUSA je tražila domaćina koji ga je spreman organizirati na najbolji mogući način, a kako je iza Hrvatske iskustvo organizacije najvećeg događaja u povijesti europskog studentskog sporta - Europskih sveučilišnih igara 2016. - odlučeno je kako će domaćin biti upravo Zagreb." – poručio je Besim Aliti, sportski direktor EUSA-e, ujedno izrazivši nadu kako će ovaj događaj, zahvaljujući hrvatskom domaćinstvu, dugoročno narasti te postati prepoznat.


Nositelj organizacije prvenstava je Hrvatski akademski sportski savez, a događaj će se realizirati u suradnji sa Središnjim državnim uredom za šport, kao i nacionalnim sportskim savezima u judu, karateu, kickboxingu i taekwondou ispred kojih će djelovati njihovi tehnički delegati, koji će zajedno s EUSA-om sudjelovati u organizaciji natjecanja za pojedini sport.


Sportska natjecanja će se odvijati od 1. do 3. kolovoza u Domu sportova (judo i kickboxing), Domu odbojke Bojan Stranić (karate) te SD Trešnjevka i SD Ivan Arapović (taekwondo), ulaz će biti besplatan za sve zainteresirane, a cjelokupni događaj svečano će započeti ceremonijom otvorenja, koja će se održati 31. srpnja u večernjim satima.


„Ispred nas je uistinu jedan veliki događaj i čast nam je imati priliku organizirati njegovo premijerno izdanje, koje će utkati temelje za sve buduće domaćine. Znanje i iskustvo koje naš tim posjeduje, omogućit će nam da Hrvatsku još jednom predstavimo u najboljem svjetlu, a pozitivni dojmovi čelnika Europske kickboxing federacije te Svjetske karate federacije iz Bratislave i Madrida, veliki su poticaj u tom smjeru." – istaknuo je Ronald Štrumberger, sportski direktor HASS-a.


Nacionalni sveučilišni sportski savezi iz svih europskih država, od prosinca će imati mogućnost prijave natjecatelja, odnosno predstavnika svojih sveučilišta, nakon čega će se znati i konačna brojka sudionika, a realna očekivanja – kako poručuju iz HASS-a – vrte se oko tisuću natjecatelja, nadaju se iz svih europskih zemalja.


Priliku za davanjem svojega doprinosa van tatamija imat će i hrvatski studenti. Organizatori pozivaju studente, ali i sve ostale zainteresirane, na uključenje u organizaciju kroz prijavu na volonterske programe, kroz koje je moguće steći praktična znanja i iskustva te sudjelovati kroz rad u područjima poput: akreditacija i IT-a, kulturnih i društvenih aktivnosti, atašea timova, protokola i ceremonija, medija i marketinga, transporta, medicinskih usluga, osiguranja, logistike, informacijskih punktova, itd.
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave