Košarkaši Sveučilišta u Puli osvojili 3rd World Interuniversities Championships

Košarkaši Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli osvojili Svjetsko međusveučilišno prvenstvo u Barceloni.

Studentske sportske ekipe još su jednom ostvarile izvrsne rezultate na prestižnom međunarodnom sveučilišnom natjecanju 3rd World Inter-Universities Championships (WIUSC) koje se od 16. do 20. studenog održalo u sklopu olimpijskog sportskog centra Val D’Hebron u Barceloni. Košarkaši Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (SJD) napravili su pravu senzaciju pobijedivši svih šest utakmica čime su postali svjetski međusveučilišni prvaci. Plivačice iako u oslabljenom sastavu bez Valery Švigir i Petre Perhat osvojile su peto mjesto dok je šahist Michael Kolić zauzeo šesto mjesto.

World-Interuniversity Sports Championship održava se 16. godinu zaredom s time da se preko deset godina uzastopce održavao u Milanu pod nazivom Euromilano, potom pet godina u Rimu pod nazivom Euroroma a od ove godine po prvi puta se održava u Barceloni. WIUC naziv koristi se od 2014. godine iz razloga što se tada po prvi puta nastupale sveučilišne ekipe sa svih kontinenta. Radi se o najvećem sveučilišnom natjecanju izvan sustava FISU-a i EUSA-e koji organiziraju Univerzijade i Europske sveučilišne igre. U Barceloni je nastupilo oko 3000 natjecatelja s oko 70 sveučilišta iz cijelog svijeta koji su se natjecali u 12 sportskih disciplina. Osnivači turnira su studentska sportska organizacije A.S.D. Eurosportevents i Sveučilište Bocconi iz Milana, a ove se godine turnir organizirao u suradnji sa Sveučilištem ESADE iz Barcelone. Od prošle godine WIUSC je formirao i izvršni odbor u kojem sjedi i koordinator za sport FET-a doc. dr. sc. Dean Sinković dok je predsjednik Studentskog zbora pulskog sveučilišta Davor Jačimović od ove godine postao član skupštine. WIUSC je besprijekorno organizirano natjecanje u svim ključnim elementima: sportskim, infrastrukturnim, logističkim te ostalim sadržajima za studente (zabavni program, zajednička druženja, nagradne igre, kulturne manifestacije, itd.).

Više o turniru možete pronaći na sljedećem linku:
http://www.wiusc.com/

MUŠKA KOŠARKA

Košarkaši su u Barceloni nastupili u krnjem sastavu jer je prije natjecanja otpalo nekoliko igrača iz prve postave (Tumpić, Maljić, itd.) dok je Čakarić nastupio ozlijeđen. Zato osvojeno prvo mjesto predstavlja možda i najveće iznenađenje ovogodišnjeg izdanja turnira. Natjecanje se održalo u sveučilišnom formatu - četiri četvrtine u trajanju po sedam minuta svaka. Košarkaši SJD-a u svojoj su grupi E deklasirali sve protivnike više od 20 razlike, prvo IESEG Pariz, potom sveučilište iz Pakistana Lahore University of Management Science a nakon toga i Sveučilište Comillas iz Madrida. Prvaci skupina plasirali su se u četvrtfinale gdje je pulske studente čekalo sveučilište American University of Cairo. Predvođeni kapetanom Ninom Daskom pulski su košarkaši diktirali tempo i na kraju pobijedili 54:46. Polufinale je donijelo sraz s Tehničkim sveučilištem iz Praga u kojem su naši studenti pobijedili s 52:40. Dok su svi u finalu čekali šesterostruke osvajače ovog natjecanja, Sveučilište Vytautas Magnus iz Litve, njih su iznenadili kolege s Američkog sveučilišta iz Dubaia (AUB) preokretom u posljednjih trenucima susreta. Finale između Pule i Dubaia pratilo je preko 2000 sportaša i navijača kao posljednju utakmicu turnira. Na poluvremenu su studenti AUB-a vodili s čak 12 koševa razlike, ali što se susret približavao kraju pulski su košarkaši smanjivali zaostatak. Bila je to zapravo dosta rastrgana utakmica s jakim obranama i malo koševa. A onda je Goran Martinović, koji je susret dočekao pod temperaturom, u zadnjoj minuti ubacio dvije trice (jednu tri sekunde prije kraja) i izborio produžetak. U produžetku naši su košarkaši bili spretniji i sretniji a pobjedu su osigurali koševima Daska pet sekundi prije kraja čime su stekli četiri koša prednosti. Trica protivnika samo je ublažila njihov poraz uz konačni rezultat 49:48 pa je slavlje je moglo početi. Predivan pehar, izrađen od strane tvrtke koja radi pehare za nogometnu Ligu prvaka, bit će daleko najveći u vitrini u 12 godina postojanja pulskog sveučilišnog sporta. Junaci koji su to ostvarili su: Nino Dasko (kap), Matija Čakarić, Goran Martinović, Dominik Ban, David Ferenčić, Igor Premasunac, Igor Bolković i voditelj Davor Jačimović

PLIVANJE I ŠAH

Plivačice Sveučilišta Jurja Dobrile nastupile su u sastavu Sonja Slavulj, Anđela Vrljić i Elena Tomac. Zbog radnih obveza ekipi se nisu mogle pridružiti Valery Švigir i Petra Perhat. Ovogodišnje natjecanje okupilo je preko 150 plivača i plivačica što je duplo u usporedbi s dosadašnjim brojkama na WIUSC-u. Sustav natjecanja bio je dosta zahtjevan jer su za konačni poredak zbrajali bodovi iz svih disciplina (muških i ženskih). Pulske studentice nastupile su u brojnim disciplinama od 50m do 200m ali zbog nedostatka jedne plivačice nisu mogle nastupiti u štafetama. Iako izvrsne u svojim disciplinama nažalost broj bodova koji su skupile nije bio dovoljan za postolje. Bez bodova iz ženske štafete i muških disciplina osvojile su izvrsno peto mjesto.

U šahu je za SJD nastupio samo Michael Kolić koji se lavovski borio ostvarivši šest pobjeda, dva poraza i dva remija što je bilo dovoljno za šesto mjesto.

Pored vrhunskih sportskih nadmetanja WIUSC pružio je svim natjecateljima dovoljno vremena da upoznaju predivnu Barcelonu te da se međusobno druže i feštaju s kolegama studentima iz cijelog svijeta. Na ceremoniji zatvaranja najavljen je i WIUSC za 2018. godinu koji će se održati u Madridu.
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave