Euroijada 2017.

Međunarodno sveučilišno natjecanje Euroijada 2017 održalo se od 3. do 7. studenoga u sklopu osam sportskih kompleksa u predgrađu Pariza. Ovogodišnja Euroijada sedma je po redu a pulskim studentima, ovo je šesti nastup nakon Praga 2012., Brašova 2013., Soluna 2014., Krakowa 2015. i Praga 2016 godine. Euroijadu organiziraju studentske sportske udruge Sveučilišta u Novom Sadu u suradnji s agencijom Modena travel, a ove je godine okupila 1400 studenata s brojnih sveučilišta iz Europe, Azije i Afrike koji su se natjecali u 12 sportskih disciplina.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nastupilo je u konkurenciji futsala, tenisa i šaha i to sve u muškoj konkurenciji. Futsal ekipa ponovila je uspjeh iz Krakowa (2015) osvojivši prvo mjesto i zlatnu medalju. Tenisači su osvojili zlato i broncu dok su šahisti kao i prošle godine završili tik do postolja tj. četvrti i peti. Ovim rezultatima „malo“ pulsko sveučilište još je jednom dokazalo da je zapravo „veliko“ kada su u pitanju međunarodna studentska sportska natjecanja.

FUTSAL

Futsal ekipa još je jednom napravila pravi mali podvig osvojivši prvo mjesto u konkurenciji od gotovo 30 vrhunskih ekipa iz cijelog svijeta. Put do zlata nije bio nimalo lagan i gotovo svaka od sedam utakmica bila je vrlo teška. Pulski su studenti bili smješteni u grupi D koju su otvorili pobjedom 4:3 nad Sveučilištem Konstantz iz Njemačke. Druga utakmica protiv Sveučilišta ESADE iz Barcelone bila je puna preokreta ali su na kraju pulski nogometaši slavili s 7:4 iako su na poluvremenu gubili s 1:3. Treća utakmica protiv Sveučilišta iz Marseillesa bila je još atraktivnija jer je postignuto čak 13 golova. Nažalost Francuzi su bili bolji i pobijedili s 7:6 te gurnuli Puljane na drugo mjesto i puno teži raspored u nastavku natjecanja.

Drugi dan natjecanja bio je izuzetno dugačak jer prvu su utakmicu naši studenti odigrali u 10:00 ujutro, a turnir zatvorili finalnom pobjedom u 22:30 navečer. U osmini finala s 5:1 nadigrana je studentska ekipa Sveučilišta iz Sorbone, a u četvrtfinalu su ih čekali stari znanci Sveučilište St. Joseph iz Bejruta koji su našu ekipu prošle godine nakon penala eliminirali u polufinalu te ih time spriječili da obrane titulu iz Krakowa. Međutim pokazalo se da je to ostao jedini trijumf mladih Libanonaca u čak devet dosadašnjih ogleda na raznim turnirima. Pulska je ekipa opet bila bolja i pobijedila s 2:1. Entuzijazam nakon četvrtfinala bio je na vrhuncu u polufinalnom ogledu kada je ekipa pulskog sveučilišta pregazila studente sa Sveučilišta iz Novog Sada s rezultatom 4:0. Nakon što je većina utakmica trajala puno duže od predviđenog, publika je futsal finale dočekala tek nakon 22:00 sata. Bio je to ogled studenata pulskog i beogradskog sveučilišta, dvije ekipe koje su na turniru pokazali najljepši futsal. Iako su studenti iz Beograda odlično ušli u utakmicu i poveli s 1:0, pulski studenti pokazali su pravi timski duh i posljednjim atomima snage minutu prije kraja uspjeli preokrenuti rezultat na 2:1 te ga održati do kraja! Posljednji sudski zvižduk bio je vrlo emotivan jer osim zlata, pobjednicima je omogućen besplatan nastup na poznatom turniru Beirut Unisport Festival koji se tijekom proljeća održava u Libanonu!

Futsal ekipu činili su: Čulić, Tomić (kap), Funčić, Lolić, Đapić, Šafradin, Matejčić, Kostrenčić i Simenunović.

TENIS

Tenis turnir bio je novitet za Euroijadu jer se ove godine održao po prvi puta. Privilo se preko 40 studenata pa se igralo po turnirskom principu (na ispadanje). Boje sveučilišta branili su student Ivo Antonio Vladilo i poznati alumni FET-a Filip Šetić koji iza sebe ima preko 10 osvojenih međunarodnih sveučilišnih turnira te trostruku krunu državnog sveučilišnog prvaka Hrvatske. Igralo se prema ATP pravilima na dva dobivena seta. Ivo Vladilo osvojio je izvrsno treće mjesto pobijedivši kolege sa Sveučilišta iz Valencije, Sveučilišta iz Stockholma, a potom i u četvrtfinalu kolegu sa Sveučilišta Pariz Dauphine. U polufinalu ga je čekao vrlo jak suparnik sa Sveučilišta Cornvinus iz Budimpešte koji je Ivu pobijedio s 6:4, 6:3 u setovima. S druge strane ždrijeba Filip se probio do finala zabilježivši sve pobjede u dva seta. Redom su padali protivnici sa Sveučilišta St. Gallen iz Švicarske, Sveučilišta iz Bratislave, Sveučilišta iz Madrida te potom u polufinalu tenisača sa Sveučilišta iz Coimbre (Portugal). Finalni meč bio je zaista vrhunski u kojem je mađarski predstavnik ušao kao blagi favorit zbog ostvarenih ATP bodova. Međutim legendarni Fićo još je jednom pokazao da ne zna gubiti finala te očitao pravu malu tenisku lekciju kolegi iz Budimpešte pobijedivši ga s 6:1, 6:4 u setovima! Bravo za Ivu i Filipa!

MUŠKI ŠAH

Predstavnici SJD na vrlo jakom šahovskom turniru bili su studenti Ivica Grabac i Michael Kolić. Rekordan broj šahista i cjelodnevni turnir gdje su protivnici bili na razini velemajstora (između 2450 i 2600 bodova) značio je veliku borbu za pulske šahiste. Kao i prošle godine, nakon lavovskih borbi, pulski su predstavnici podijelili su 4. i 5. mjesto ostvarivši isti broj bodova. Još jednom bravo za Ivicu i Michaela, inače sveučilišne viceprvake Hrvatske s UniSport natjecanja održanom u svibnju u Biogradu na moru.
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave