Osiječamo i TVZ-ovci u polufinalu, Zagrepčanke i Riječanke za ženski naslov

Tenisačice i tenisači obavili su prvi dio posla u potrazi za što boljim plasmanom na zemljanim terenima porečke Zelene lagune

 

Igračice Sveučilišta u Rijeci i Zagrebu u ženskoj, a tenisači Sveučilišta u Osijeku i Tehničkog veleučilišta Zagreb u muškoj konkurenciji bili su najzadovoljniji po završetku prvog dana UniSport Finalsa u Poreču.

Riječanke su u prvom dijelu natjecanja na turniru tenisačica završile na vrhu skupine A, dok su Zagrepčanke zauzele prvo mjesto skupine B, izborivši finale koje nas čeka u subotu. U muškoj konkurenciji u polufinale su prošli aduti Sveučilišta u Osijeku i Zagrebu iz skupine A, a igrači TVZ-a i Veleučilišta VERN' iz skupine B, koja je donijela veću borbu. Polufinalni parovi bit će Osijek – VERN' i TVZ – Zagreb.

Ženski prvi dan prošao je sa samo jednim odigranim susretom, koji je odlučivao o finalisticama iz skupine A. Pobjedama Anamarije Jurić i Ane Paškvan, Riječanke su došle do 2:0 protiv Veleučilišta Lavoslav Ružička iz Vukovara, a uspješni nastup u tom susretu bio im je dovoljan za finale s obzirom na to da TVZ-ova ekipa nije nastupila.

Poslije proboja u finale, Jurić je opisala dojmove Riječanki s terena: „Uvjeti su savršeni. Vrijeme je dobro, nije bilo previše vruće dok smo igrale, a mečevi su bili kratki i glatki.“

Jurić nije skrivala kakve su bile ambicije protiv Vukovarki: „Očekivala sam da će biti ovako glatko i da ćemo dobiti uvjerljivo.“

Skupina B u petak je prošla bez odigranog poena. Poput TVZ-ova slučaja u susjednoj skupini, nije bilo igračica Sveučilišta Sjever i VERN-a, što je Zagrebu osiguralo prvo mjesto bez izlaska na teren.

Zagrebačke tenisačice nisu igrale i mogle bi biti odmornije, ali Jurić nije skrivala riječki pobjednički plan uoči finala: „Uvijek je očekivanje da dobiješ, kakva bi bila sportašica da očekujem nešto drugačije? Ako se nešto izjalovi – što se može.“

Muški turnir donio je više mečeva, a u svojoj potrazi za polufinalom iz skupine A, osječki tenisači obavili su najvažniji dio posla s 2:0 protiv Zagreba, uz vrlo uzbudljivi dvoboj dvojice Ivana, osječkog Matokovića i zagrebačkog Lovrića, koji je s 9:7 u 'tie-breaku' pripao osječkom predstavniku. Pored toga, Osječani su s 2:0 bili jači i od Vukovaraca, dok protiv igrača Sveučilišta u Splitu nije bilo potrebno igrati – jer Splićana nije bilo.

„Dečki su odlično odigrali, konkurencija je super, tereni su odlični. Mi smo prava klapa, užitak je kada smo zajedno“, opisao je Matoković vlastite dojmove.

Osječkom adutu nije bilo lako protiv zagrebačkog imenjaka Lovrića, ali pronašao je put do pobjede: „Meč je bio težak, ali nije bilo nemoguće za igru, već sam naviknut biti na terenu kada je vruće. Nadam se ulasku u finale i jednoj od medalja, danas smo igrali dobro.“

TVZ je u skupini B napravio ključni korak prema prvom mjestu već u prvom susretu, s 2:1 protiv VERN-a. Tin Antonić i Libor Hrestak su u meču parova donijeli svojoj momčadi odlučujući bod sa 7:5 u 'tie-breaku' protiv kombinacije Goran Bjelajac/Dino Sudac, a potom su s 2:0 bili jači od Sjevera i Rijeke.

U usporedbi s raspletom skupine A, TVZ-ovci su imali teži put do prvog mjesta. Morali su igrati sva tri susreta, ali kako je opisao njihov jaki adut Tin Antonić, tako ponekad bude na natjecanjima poput porečkoga.

„U našoj skupini imali smo tri jake ekipe i nije nam bilo lako“, osvrnuo se Antonić, dodajući da je vrlo zadovoljan uvjetima u Poreču, osobito terenima, na kojima nema neravnina koje bi izazvale loš odskok loptice.

TVZ-ov igrač bacio je pogled i prema suboti, koja njegovoj momčadi donosi polufinale protiv Zagreba: „Ne očekujem ništa jer ako nešto očekuješ, lakše ćeš se razočarati. Cilj je prvo mjesto.“

VERN' je prošao u polufinale kao drugi iz skupine B, s osiguranim nastupom u završnoj fazi turnira s 2:0 protiv Rijeke. VERN-ovci Sudac i Bjelajac proslavili su uvjerljive pobjede u svojim dvobojima s riječkim adutima Zaverskim i Tkalecom, a Sudac se na kraju dana osvrnuo na nastup svoje momčadi.

„Došli smo u Poreč kao drugi nositelji i imali smo težak ždrijeb. Odmah smo išli na TVZ s kojim smo igrali ovdje i lani, sada nismo imali sreće i doživjeli smo poraz u izjednačenom susretu. U nastavku dana, ubacili smo u brzinu više kada nam je bilo najbitnije“, opisao je glavni VERN-ov adut.

Bjelajac je društvo u kojem su TVZ i VERN' izborili polufinale nazvao „skupinom smrti“, a u pogledu unaprijed prema subotnjem polufinalu protiv Osijeka, približio je kakav pristup ima: „Sada više nema nikakvih kalkulacija. Idemo meč po meč i poen do poen, očekujem da će biti gusto kao i u našem susretu s TVZ-om.“

Prvi dio priče je za nama. Slijedi borba za odličja i za ono što svi žele, odlazak s Poreča sa zlatom i pobjedničkim trofejem. 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave