Vukovarci se plasirali u UniSport Futsal Ligu, Osječani u dodatne kvalifikacije

Prvi ovogodišnji turnir UniSport Futsal Lige, održan 24. studenog, u osječkoj je sportskoj dvorani „Jug 2“ okupio ekipe iz kvalifikacijske skupine ISTOK. Nakon tri odigrana susreta, najuspješnijima su se pokazali predstavnici Veleučilišta Lavoslava Ružičke iz Vukovara, koji su dvama pobjedama zaslužili izravan plasman u Ligu. Na drugom se mjestu nalazi domaćin -  Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, koje će sreću potražiti u dodatnim kvalifikacijama, a od nastavka natjecanja se oprostila ekipa Veleučilišta u Slavonskom Brodu.

 

U prvom se susretu Veleučilište u Vukovaru lako obračunalo s Veleučilištem u Slavonskom Brodu (6:2), a onda su u utakmici koja je odlučivala o prvom mjestu nadvladali Sveučilište u Osijeku s tijesnih 3:2 - zabivši pogodak u posljednjim sekundama. Iako bi Vukovarci zbog bolje gol-razlike i sa 2:2 ionako bili prvi na osječkom turniru, Robert Krčmar je u posljednjim trenucima susreta s Osijekom zabio za konačnih 3:2 i potvrdio im izravan ulazak u UniSport Futsal Ligu, u kojoj će se natjecati osam predstavnika najuspješnijih hrvatskih sveučilišta i veleučilišta.

Vukovarci su tako ponovili prošlogodišnji uspjeh pokazavši kako se radi o ozbiljnoj ekipi na koju se bez sumnje može računati u budućnosti te čiji lanjski uspjeh svakako nije bio slučajnost. U ekipi se posebno ističe student 2. godine fizioterapije Karlo Majtanić koji svojim znanjem i nevjerojatnom energijom vodi ovu ekipu i daje joj kvalitetu više. Karlo je inače školu nogometa prošao u Slaven Belupu i sada je igrač Vukovara 1991. Iako mu futsal nije „prvi odabir“, on za svoje Veleučilište igra s izuzetnim žarom i jedan je od primjera pravog studenta sportaša.

Drugoplasirani domaćin, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, još ima priliku ući među osam najboljih, ali samo kroz dodatne kvalifikacije, koje će se uskoro odigrati u Zagrebu. U obje su utakmice kvalifikacija pokazali kako imaju individualnu kvalitetu, no da im nedostaje pravog momčadskog duha i organizacije u igri. To se posebno pokazalo odlučujućim faktorom u utakmici koja je odlučivala o prvom mjestu protiv Veleučilišta u Vukovaru koju su izgubili 3:2.

Brođani, kao treći na kvalifikacijskom turniru, moraju čekati sljedeću akademsku godinu kako bi ponovno pokušali izboriti plasman u ligaški dio natjecanja, a za njih se može reći slično kao i za ekipu domaćina, jer imaju mnogo kvalitetnih igrača koje bi trebalo organizacijski „posložiti“ i približiti ih futsalu, jer je vidljivo kako se uglavnom radi o igračima „velikog“ ili  „malog“ nogometa.

Zaključno se, bez sumnje može konstatirati kako ni jedan od sudionika ne treba biti razočaran, jer su pružili tri izvrsne utakmice u kojima nije bilo „zalutalih ekipa“, već ekipa koje trebaju potporu svojih sveučilišta/veleučilišta, kako bi se njihov napredak nastavio. Na taj će način i visokoškolske institucije profitirati od studentskog sporta i kroz njega razviti snažnu platformu za transformaciju u suvremena europska visoka učilišta.

Inače, ovo je drugo izdanje UniSport Futsal Lige, koja je svoju premijeru imala prošle akademske godine i pokazala se kao projekt s visokim potencijalom rasta te kao najveće nacionalno ligaško natjecanje iz područja akademskoga sporta. Kvalifikacijski turniri se odigravaju u trima skupinama – Istok, Sjever i Jug – a najuspješnije u kvalifikacijama, u Ligi dočekuju izravno plasirani prošlogodišnji osvajači odličja – Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu te Veleučilište VERN'.
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave