14. izdanje regate Sveti Duje

Ovogodišnju će Sudamju po četrnaesti put uveličati i međunarodna veslačka regata Sveti Duje, a kao i prethodnih deset Split će biti dio najpoznatije sportske tradicije na svijetu, utrke između najboljih osmeraca Oxforda i Cambridga i to samo mjesec dana nakon njihove utrke na Temzi gdje su veslači Oxforda bili brži za šest dužina čamca. Po prvi puta na regati Sveti Duje nastupaju i ženske ekipe Oxforda i Cambridga, čija je utka ove godine s staze u Henley – u ove preseljena na stazu u London gdje se natječu i ekipe studenta.

„Uz Dioklecijanovu palaču, sport je taj proizvod koji bi u gradu Splitu predsezonu trebao podignuti na višu razinu. Više od 400 milijuna ljudi širom svijeta prati regatu Oxford-Cambridge na Temzi, a Split je jedina sredina koja nudi mogućnost revanša u obje konkurencije.“ – rekao je Toni Gamulin, direktor regate Svetog Duje na konferenciji za novinare, koja je održana u splitskoj Galeriji Meštrović 4. svibnja.

Na istoj je konferenciji rektor Sveučilišta u Splitu, Šimun Anđelinović istaknuo kako je nova uprava prepoznala višegodišnje zalaganje organizatora u domeni sveučilišnog sporta i važnost ovog segmenta akademskog i društvenog života. „Sveučilište u Splitu uvrstilo je sport u svoje prioritete svih strateških dokumenata i snažno krenulo u smjeru stvaranja sustava sveučilišnog sporta koji će biti jedan od ključnih brendova Sveučilišta u Splitu, znak kvalitete akademskog života te jedan od temeljnih čimbenika čitavog sportskog sustava.“ – rekao je rektor.

Uz domaćina, Sveučilište u Splitu te slavne goste iz Engleske,  na regatnom će polju u Spinutu u subotu 9. svibnja vesla ukrstiti i brojne druge sveučilišne posade iz velikog broja Europskih zemalja, a svakako treba izdvojiti prvi nastup Sveučilišta Leiden iz Nizozemske koje se ponosi dugom i slavnom veslačkom tradicijom. Osim sveučilišne regate, održat će se i utrka osmeraca splitskih fakulteta u kojoj će studenti Ekonomskog fakulteta braniti prošlogodišnje zlato, dok će se u  nedjelju 10. svibnja na splitskoj Riviodržati i revijalni dio natjecanja u kojem će na megdan izaći veslačke legende Splita, Oxforda i Cambridga

 

„Odavno je regata prepoznata kao jedan od najvažnijih događaja povodom proslave blagdana Svetoga Duje. U gradu je velik broj turista, koji sigurno prepoznaju svjetski značaj regate Oxford-Cambridge, pa posljednično i njihovog uzvrata ovdje u Splitu“. – izjavio je ispred grada Splita, njegov pročelnik za sport, Hrvoje Akrap.

Kako bi ponuda Međunarodne veslačke Regate bila potpuna, i na još konkretniji način upotpunjavala turističku ponudu našeg grada u predsezoni, organizatori su posljednjih godina krenuli i s projektom Lighthouse disco, čijom organizacijom zabava u potpunosti prati snagu sportskog eventa pod motom  „natjecanje i borba nemaju smisla, ukoliko nakon svega, nemaš priliku od protivnika stvoriti novog prijatelja“.

„Regata Sv. Duje je zaista proizvod velikog entuzijazma organizatora i zaista nam je čast naći se u istoj rečenici s nečim tako dobrim i hvalevrijednim. Spaja međunarodni štih i duh našega grada. Želim lijepo vrijeme organizatorima, jer sam siguran kako će sve ostalo biti učinjeno na pravi način.“ – u ime generalnog pokrovitelja, Splitske banke, izjavio jeZvonimir Akrap.

Međunarodna veslačka regata Sveti Duje, na kojoj će se ove godine natjecati ukupno 31veslačka posada, je dio UNISPORTA – unificiranog naziva svih studentskih sportskih manifestacija na području Republike Hrvatske. Regata se realizira u sklopu zagrijavanja za najveći sportski događaj u novijoj hrvatskoj povijesti – Europske sveučilišne igre, koje će 2016. biti održane u Hrvatskoj.
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave