EUG 2022: UNIZG futsaleri na krovu Europe!

Futsaleri Sveučilišta u Zagrebu savršenim omjerom na turniru osvojili su najsjajnije odličje Europskih sveučilišnih igara u Lodzu.

Momčad koje je bila trostruki nacionalni akademski prvak na UniSport Finalsima te tako izborila pravo nastupa na ovim Igrama, ali isto tako i momčad koja je ove godine zauzela treće mjesto na istom prvenstvu. Utakmicu po utakmicu, s poznatim i ne poznatim protivnicima, ovi su momci rasli - u igračkom smislu, u samopouzdanju, emocijom u prsima, ali i osvojenim simpatijama na tribinama. No, krenimo iz početka. 

Prva utakmica Sveučilište u Debrecenu - idealan protivnik za probijanje leda. Kvalitetna utakmica kojom su naši momci osjetili teren, ali i popustili onu početnu nervozu nastupa na europskom prvenstvu. Lovro Čilić započeo je golijadu ovoga prvenstva, a Bruno Kovačević mu se pridružio, svatko u jednom poluvremenu za 2:0 u prvom kolu skupine. 

U drugoj već respektabilan protivnik Sveučilište Beira Interior iz Portugala, utakmica gdje se navijanjem htjelo igračima dati vjetar u leđa, a ispalo je da im nikakva pomoć nije potrebna. 1:3 na poluvremenu, još pet komada do kraja, a u strijelce nema tko se nije upisao. Druga stepenica uspješno svladana. 

Ispostavilo se kasnije da su Portugalci s tim zabijenim pogotkom dobro i prošli. Već u sljedeće tri stradali su studenti Češkog tehničkog sveučilišta s visokih 5:0, Sveučilišta u Cipru s 9:0 i Sveučilišta u Beogradu s 5:0 što je značilo direktno lansiranje u polufinale. Sada je već u ovaj nevjerojatan kolektiv krenuo vjerovati i onaj tko do sada nije (ili su bar na tribine dolazili kako bi pjevali stare hitove), a oni pod parolom #UstaniZapniKreniĆao na putu do zlata odpozdravljali sve redom. 


Polufinale točno onako kako se kaže - ‘na nož’. Momčad Caucasus sveučilišta u Gruziji na papiru odlična s nekolicinom gruzijskih reprezentativaca, a na terenu neugodna, čvrsta i prkosna. No naši su furiozno ušli u utakmicu te su, da je bilo malo sportske sreće, već u prvoj minuti mogli imati 3-4 gola na kontu. Negdje u petoj minuti, Hrvoju Žuveli dosadilo je na semaforu gledati 0:0 pa konačno protura tu loptu kroz gol za vodstvo. Tribine u transu. Je su li previše euforije i onog pozitivnog naboja u grudima ili inat protivnika krivi za izjednačenje ne znamo, ali dogodilo minutu kasnije i u čitavo prvo poluvrijeme unijelo nemir. Čak dva igrača i trener Gruzijaca dobili su žuti karton do kraja prvog dijela, ali ipak se na odmor otišlo s neriješenim. Nošeni publikom i, već spomenutim, starim hitovima, u drugom su se naši momci potpuno razigrali, a protivnici postajali sve nervozniji. Nakon 2:1 Palajića pa gola kapetana Davidovića, Piplica je na završetku stavio točku na i za veliko slavlje i europsko finale nakon 2017. 


I na koncu, posljednji ispit turnira - ekipa Reims Sveučilišta Champagne Ardenne. Do kraja Europskih sveučilišnih igrara (iako se ovo finale održavalo tek unutar prvih 10 dana) nije bilo popularnijeg i posjećenijeg finala, na tribini Zatoku Centra tražila se koja stolica više. S jedne strane brza francuska ekipa, predvođena El Pistolerom, s druge momčad koja diše kao jedno i uništili bi čitavu njenu magiju kada isticali pojedinca. S jedne tribine hrvatske, s druge francuske zastave. I crème de la crème futsala na EUG-u. Iz naslova se da raspoznati, slavili su naši momci s 2:1 za europsku titulu nakon šest godina za Sveučilište u Zagrebu. Finale najbolje ne pripračavti nego ga pogledajte na snimci YouTube kanala EUG2022. Ono što vam mi možemo savjetovati da posebno pojačate na posljednjim minutima igre - tko se ne naježi, kamen je. 

Da ne ostane sve na poptuno subjektivnom opisu autora ovog teksta, evo riječi kapetana Luke Davidovića: 
“Bila mi je čast i užitak biti kapetanom ove ekipe, a uspomene koje nosim ne samo iz Poljske, nego i iz proteklih godina koje smo proveli zajedno, će biti i jesu najljepša sjećanja mog života. Od samog početka ove ekipe pomicali smo granice - uzeli akademsku titulu prvaka Hrvatske triput u nizu, što nije uspjelo nikome prije nas, a sada i vratili titulu prvaka Europe tamo gdje  pripada i gdje je predugo nije bilo. Nadam se da će buduće generacije nastaviti našim stopama baš kao što smo mi nastavili nakon uspjeha naših prethodnika.”

Podsjetimo, Sveučiilšte u Zagrebu u svojim vitrinama već ima zlato iz 2010., dva srebrna i dva brončana odličja s EUSA europskih sveučilišnih prvenstava, kao i zlato iz 2016. godine na EUG Zagreb-Rijeka. 

Osjeti dašak Lodza na fotkama 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave