EUG 2022: Druga medalja u nizu za nogometaše Sveučilišta u Splitu

Nogometna momčad Sveučilišta u Splitu na Europske sveučilište igre u Lodzu stigla je kao posljednji prvak na Igrama u Coimbri 2018 i ozbiljan pretendent na jednu od medalja. Očekivanja su i više nego ispunili osvajajući brončanu medalju, prvu za UNIST na ovim Igrama. 

Otvaranje natjecanja započelo je s protivnikom Sveučilišta Ramon Llull iz Španjolske. Ispipavanje terena u Lodzu i protivnika trajalo je čitavih 10 minuta, nakon čega se otvaraju prave prilike. Prvi je uspješan bio Daniel Maganić u 13’ za vodstvo UNIST-a, no sedam minuta kasnije vraćaju Španjolci pogotkom Sacheza. To je rezultat s kojim se otišlo na odmor u poluvremenu, ali i onaj koji je ostao sve do kraja susreta. Podijela bodova. 

U drugom susretu protiv neugodnog protivnika Charles sveučilišta iz Češke isti scenarij. Ovoga puta niti jedna strana nije došla do pogotka, već bodove podijelila s nezadovoljstvom da su sigurno od ovoga mogli bolje. Čudnim stanjem na tablici nakon dva remija, splitskim je studentima u trećoj utakmici trebala sigurna pobjeda. S druge strane momčad Sveučilišta u Jyvaskyli, dosad bez ikakvih bodova što je budilo nadu. A nadu je razbuktao Toni Franolić pogotkom u 26’, gol i vodstvo koje se čuvalo do samog kraja. Dovoljno za dugoočekivana tri boda. Na sreću, na susjednom su terenu Španjolci svladali Čehe i donijeli potvrdu kako su momci iz Hrvatske u četvrfinalu. 


Knockout faza nikada nije jednostavna. Tu je pritisak poraza koji znači opraštanje od borbe za medalju. Nema mjesta greškama. Ipak, do sada neviđeno na ovom turniru, nogometaši Sveučilišta u Splitu dopustili su da protivnik Sveučilišta u Toulonu povede prvi. ‘Ništa strašno momci’, vjerojatno je u glavi kapetana Bobana kada odlučuje preuzeti stvar u svoje ruke i izjednačiti iz penala tik pred kraj prvog dijela. Psihološka prednost je čudo, jer s odmora Splićani dolaze poletniji i odlučniji u pobjedu te se nagrađuju pogotkom Maganića, a zatim i Mikelića za vodstvo 3:1. Zadnje trzaje da su u utakmici Francuzi pokazuju u 68’ kada još samo uspijevaju smanjiti na minimalnu prednost. 

Sveučilište u Temišvaru bio je protivnik našim momcima u polufinalu EUG-a. Momčad koja se kasnije pokazala dostojnom europskog trona, čvrsta i razigrana, nije se toliko istakla u prvom dijelu. Splićani su odgovarali jednakim tempom i mjerom, a Mikelić posljednjim trenucima prvog dijela odlučio ‘začiniti’ jednim pogotkom. Možda je upravo to bio klik koji je Rumunjima bio potreban da pojačaju u novu brzinu, ali u drugom dijelu su bili gotovo neuhvatljivi - prvi zabiše za izjednačenje u 40’, drugi za vodstvo u 53’, i, na kraju treći u petom minutu nadoknade za potop snova o drugom uzastopnom finalu Splita na EUG-u. 

Borba za broncu spojila je Splićane s Ramon Llull sveučilištem, momčad poznatu iz prve utakmice skupine, a rezultat na kraju regularnog dijela kao prepisan od tada - 1:1. Moramo priznati, vidjelo se na studentima Sveučilišta u Splitu da je želja za medaljom jača od žala za finalom, a to potvrđuje Franolić, koji već u prvoj minuti uzima ono što mu se ponudilo i zabija za rano vodstvo. Vratili su se studenti iz Španjolske pred zvižduk koji označava poluvrijeme pogotkom Martineza, posljednji zgoditak utakmice. Sve do penala, to jest. Pet veličanstvenih: Ivo Boban, Martino Mikelić, Duje Bilić, Tomislav Pranjić, Daniel Magnić izveli su penale ‘bez da trepnu’. Treptala je samo Team CRO publika i gromoglasno dočekivala svaki od njih. Najjače se ipak proslavila obrana vratara Roka Mikačića koja je Sveučilištu u Splitu donijela nogometnu broncu Europskih sveučilišnih igara.

“Prvenstveno moram reći kako je organizacija cijelog turnira bila stvarno na visokoj razini. Mislim da smo imali jednu od težih skupina na prvenstvu, što se moze vidjeti po plasmanu ekipa na kraju - naša bronca i borba s Španjolcima iz prve utakmice za nju, Česi su deveti). Nema se tu što reći, ipak je ovo bilo Europsko prvenstvo i većina ekipa su dobre momčadi koje imaju glavu i rep. Za nas na kraju brončana medalja, zbog čega smo presretni, ali ostaje malo žal zbog finala jer smo svi dojma da smo mogli i više. Naravno, biti treći u Europi u bilo čemu nije mala stvar, tako da smo ponosi na ostvareni rezultat”, rekao je kapetan ekipe Ivo Boban. 

Ivi je ovo bio i posljednji nastup za sveučilišnu ekipu te mu cijela UniSport HR obitelj želi sreće u daljnim životnim izazovima: 

“Iznimna mi je čast bila predstavljati državu i sveučilište, biti kapetan ekipi sjajnih momaka te završiti svoju sveučilišnu priču sa uspješnim rezultatom. Vjerujem da će uz nastavak kvalitetnog rada i potpore od strane sveučilišta biti još dobrih rezultata koji promoviraju sve hrvatsko.
 

Snimka borbe za broncu

GALERIJA 
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave