Skijaš Marko Skender jedini hrvatski predstavnik na FISU Svjetskim zimskim sveučilišnim igrama Lake Placid 2023

Od 12. do 22. Siječnja održat će se FISU Svjetske zimske sveučilišne igre Lake Placid (SAD). Blizu 1500 natjecatelja iz 595 sveučilišta diljem svijeta te 43 države prijavilo se za ovo veliko natjecanje, a natjecat će se u alpskom skijanju, biatlonu, skijaškom trčanju, curlingu, slobodnom skijanju, umjetničkom klizanju, hokeju na ledu, nordijskom skijanju, brzom klizanju, snowboardingu te skijaškim skokovima.

Ovaj 11-dnevni zimski multi-sportski i edukativni festival okupit će studente sportaše u dobi od 17 do 25 godina, a predstavnike biraju njihovi međunarodni sveučilišni studentski savezi na temelju rezultata u svojim sportovima. Hrvatski akademski sportski savez i Hrvatsku predstavljat će u nordijskom skijanju Marko Skender, naš jedini predstavnik, uz podršku i stručnu ruku trenera Zorana Skendera. 


“Ovo mi je prva Univerzijada, stoga mi je sve u vezi ovog natjecanja novo. Pozitivna trema je kao i uvijek malo prisutna, ali više sam uzbuđen i nadam se dobrim rezultatima i postignuću. Što se tiče konkurencije, nisam posve siguran s kime ću se natjecati. Znam jedino da će troje mojih poznanika iz Španjolske i Argentine biti tamo i natjecati se zajedno sa mnom. Radujem se i velika mi je čast braniti boje naše zemlje na ovom velikom svjetskom natjecanju”, poručuje nam Marko.

Inače, Marko je imao prošle godine u Bejingu svoj debitantski nastup na Zimskim olimpijskim igrama, kada je ujedno imao čast i nositi hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja uz skijašicu Zrinku Ljutić.

Zanimljivo je kako je će na ovom natjecanju najbrojniji biti američki tim, koji se na domaćem ledu i snijegu prvi put natječe nakon pola stoljeća, kada je 1972. godine Zimska Univerzijada također održana u Lake Placidu. Četiri nacije imat će timove s jednim natjecateljem - Luksemburg, Meksiko, Turska te naša Hrvatska. Kada govorimo o popularnosti sportova, najpopularniji je u obje konkurencije hokej na ledu, zatim alpsko skijanje, skijaško trčanje, snowboard te brzo klizanje na kratkim stazama.

Kada se sutra, 12. siječnja upali FISU plamen za ceremoniju otvaranja, biti će to prvi put nekon četiri godine da gori plamen Univerzijade. One se inače održavaju svake dvije godine, a globalna događanja utjecala su na to da se nisu održavale sve od 2019. godine, kada je Ljetnja Univerzijada održana u Napulju, a Zimska u Krasnojarsku u Rusiji. Događaj prethodnih Zimskih igara zakazan za 2021. u Lucernu (Švicarska), otkazan je u potpunosti.

FISU Svjetske sveučilišne igre Lake Placid 2023 pratiti se može uživo preko FISU.tv ili na službenim kanalima natjecanja FacebookInstagram. 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave