UniSport Finals: Split na tronu nacionalnog basketa

Streetball teren resorta Zelena Laguna bio je 9. i 10. lipnja zona nacionalne sveučilišne završnice u košarci 3x3, a kroz dva dana susrelo se pet ekipa u konkurenciji studentica i deset momčadi kod studenta. Euforije nije nedostajalo, uzevši u obzir samu atraktivnost sporta, kompetentnost sveučilišnih reprezentacija i konstataciju da se upravo na tom terenu odigrala finala svih finala UniSport Finals 2023.

Dvostrukim prvakinjama Splićanke zaustavile niz

Nakon dvodnevnog razigravanja između ekipa Veleučilišta "Lavoslav Ružička" u Vukovaru, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Splitu i Sveučilište Sjever duplim nositeljicama titule državnih sveučilišnih prvakinja košarke 3x3, Sveučilištu u Zagrebu, na putu do trećeg naslova stale su studentice Sveučilište u Splitu. Splićanke, u tom momentu aktualne viceprvakinje, su se kolegicama sa sjevera pobjedom 12:8 naplatile za prošlosezonski poraz od samo jedan razlike. Iako su Zagrepčanke možda bile najjača ekipa na papiru, borbene Splićanke dale su sve od sebe, posebno pokazujući itekakvu dominaciju ispod koša.

U susretu za utješnu broncu susrele su se studentice Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Zadru. Statistički dosta izjednačen dvoboj, no boljim izvođenjem slobodnih udaraca koji su možda i presudili utakmicu Sjever se popeo na postolje. Iz redova Sveučilišta u Zadru dolazi najbolja strijelkinja prvenstva Tea Turić koja je dobila nagradu za fantastičnih 38 postignutih poena, a nagradu za najkorisniju igračicu dobila je Splićanka Nina Prnjak.

Stari znalci u finalu

Za finalnu rundu basketaškog turnira u konkurenciji studenata borilo se deset ekipa, od kojih izdvajamo prvake prošlo godišnje akademske godine Sveučilište u Zagrebu i petoplasirane s Europskih sveučilišnih igara Lodz 2022 Sveučilište u Dubrovniku. Iako su ljubitelji akademske košarke 3x3 očekivali upravo te dvije reprezentacije u finalu, tamo se ipak pronašao samo Zagreb, dok se Dubrovnik ovoga puta morao zadovoljiti brončanom medaljom.  Viceprvak iz Splita očito se nije htio zadovoljiti još jednim srebrom pa su pokazali izvanrednu igru, prije sve odličnom obranom. Uspješno su čitali dodavanja, bili na svakoj lopti, a pamenom igrom u ključnom momentu stigli su do prilike da pri rezultatu 20:19 zabiju posljednja dva koša iz slobodnog bacanja. To su i uspjeli te postali novi prvaci.

Europski peti bez ključnog igrača do nacionalne bronce došao je preko Sveučilišta u Osijeku, razlikom od 15 pogodaka (21:6). Njihov Filip Vujičić proglašen je kao najbolji strijelac dok je MVP nagradu dobio Nikola Batistić sa Sveučilišta u Splitu.

Nina Prnjak, najkorisnija igračica Sveučilišta u Splitu o postignuću: “Dale smo sve od sebe i borile se do samoga kraja, od igre do klupe. U finalu smo se susrele s curama Sveučilišta u Zagrebu koje su ušle u igraju kao aktualne prvakinje što nam je bio dodatni vjetar u leđa i motivacija da damo posljednji atom snage. Naša pobjeda u nijednom momentu nije bila upitna jer je vatrena atmosfera na terenu i oko njega zbog nevjerojatne podrške naših kolega učinila da i mi budemo bolje. Sreći jednostavno nema kraja.

GALERIJA FOTOGRAFIJA


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave