Premijerno izdanje konferencije “4 Healthy Academic Society” obogatilo UniSport Finals 2023

Hrvatski akademski sportski savez i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti uz potporu Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske lige za hipertenziju, Sveučilišta u Zagrebu, Europske sveučilište sportske asocijacije (EUSA), akademskih i drugih partnera bili su domaćini prve konferencije "4 Healthy Academic Society".

Konferencija je održana 8. i 9. lipnja kao dio nacionalne studentske završnice UniSport Finals te je pokazala značajan iskorak prema stvaranju zdravijeg i aktivnijeg akademskog okruženja koje će koristiti fizičkom i mentalnom zdravlju studenata, akademika i stručnjaka.

Bilo je to mjesto na kojem su predstavljene brojne znanstvene prezentacije i radovi, kao i važni rezultati istraživanja, razmijenilo se znanej te stvorila nova poznanstva i konekcije. Razgovarajući na teme iz područja tjelesnog odgoja, zdravlja i vježbanja, sportskog menadžmenta, dualnih karijera i položaja studenata, učinjen je bitan prvi korak u kreiranju boljeg akademskog društva. 

Pozdravnu riječ konferenciji dali su predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza i prvi dopredsjednik Europske sveučilišne sportske asocijacije Haris Pavletić, kao i sam predsjednik EUSA-e Adam Roczek. Obojica su istaknuli važnost sporta, tjelesne aktivnosti i menadžmenta u sportskim organizacijama, posebno zahvalivši svim prisutnim predavačima, znanstvenicima, profesorima i dužnosnicima, za njihov veliki rad u sveučilišnom sportu i šire. 


Govornici iz različitih područja imali su mnogo toga korisnog reći, a između ostalih, istaknut ćemo keynote speakere: prof. akademika Bojana Jelakovića, koji je iznio rezultate istraživanja na temu „Važnost tjelesne aktivnosti u suvremenom društvu“, kao i važnost prehrane i prehrambenih navika, prof. Boštjana Šimuniča s izlaganjem na temu “Tjelesna aktivnost i sjedilački stil života”, prof. Mojcu Douponu koja je držala detaljnu prezentaciju „Od EU smjernica o dvojnoj karijeri do korisnih praktičnih alata za studente sportaše“ te blagajnika EUSA-e, prof. Francisa Ciriannija, s temom o “Sveučilišnom sportu: razvoj i nove perspektive”. Gospodin Cirianni dao je primjere najboljih praksi u organizaciji događaja sveučilišnog sporta, uključujući primjere EUSA prvenstva, EUG-a, kao i projekta ESOM. 


CIJELI PROGRAM PREDAVANJA

Konferencija “4 Healthy Academic Society” zaključena je Okruglim stolom i panel raspravom znanstvenika koji se bave problemima i potencijalnim poboljšanjima vezanim uz položaj studenata sportaša, skrenuvši pozornost na utjecaj kvalitete tjelesnog odgoja, izvannastavnih sportskih aktivnosti te akademskog sporta na zdravije akademsko okruženje.

Događaj ne bi bio moguć bez partnera iz akademskog društva, sektora za sport i zdravstvo te podrške projekta Enhancing Sport Organisations and Management (ESOM) koji sufinancira Europska unija kroz program Erasmus+. Veliko bravo ide i cijelom organizacijskom odboru na čelu s predsjednicom assoc. prof. Sanjom Ćurković, predsjednikom HASS-a dr. Harisom Pavletićem, te doc. dr. sc. Željkom Jovanovićem.

Za više informacija posjetite https://conference.unisport.hr.


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave