Hrvatske studente očekuje bogato međunarodno sportsko ljeto

Završetkom UniSport Finals, nacionalne završnice održanom u Poreču u 12 sportova, okrećemo se međunarodnim natjecanjima. 

Prije svega, naše studente ovoga ljeta očekuju mnogobrojni nastupi na EUSA Europskim sveučilišnim prvenstvima diljem Europe, koja se po pravilu na neparne godine održavaju pojedinačn, za razliku od EUSA Europskih sveučilišnih igara koje sve sportove objedinjuju u jednom gradu (primjerice prošle godine Lodz). Dva takva prvenstva gledat ćemo u Hrvatskoj - u Zagrebu i Splitu, dok će najveće ovogodišnje natjecanje biti Ljetnja Univerzijada. 

Popis svih nastupa hrvatskih predstavnika na EUSA Europskim sveučilišnim prvenstvima

EUSA Nogomet u Tirani, 25. lipanj - 2. srpanj

Sveučilište u Zagebu

EUSA Tenis u Granadi, 3. - 9. srpanj

Sveučilište u Splitu

EUSA Stolni tenis u Olomoucu, 4. - 9. srpanj

Sveučilište u Zagrebu

EUSA Rukomet u Podgorici, 8. - 14. srpanj

Sveučilište u Zagrebu

EUSA 3x3 u Debrecenu, 15. - 19. srpanj

Sveučilište Sjever

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Dubrovniku

Veleučilište u Karlovcu

EUSA Odbojka u Bragi, 16. - 23. srpanj

Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku

Sveučilište u Zagrebu

EUSA Futsal u Splitu, 18. - 26. srpanj

Sveučilište u Splitu

Sveučilište u Zagrebu

Veleučilište Edward Bernays

EUSA Combat u Zagrebu, 21. - 24. srpanj

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Splitu

Sveučilište u Zadru

Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku

Sveučilište u Rijeci

Hrvatsko katoličko sveučilište

Sveučilište Libertas

EUSA Košarka u Aveiru, 23. - 30. srpanj

Sveučilište u Splitu

EUSA Veslanje u Bydgoszczu, 7. - 10. rujan

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Splitu

EUSA Odbojka na pijesku u Malagi, 19. - 24. rujan

Sveučilište Sjever

Sveučilište u Zadru

EUSA Rukomet na pijesku u Malagi, 20. - 23. rujan

Sveučilište u Zagrebu
 

Od europskih prvenstava u 22 sporta, čak 5 ćemo gledati u Hrvatskoj

Međunarodno studentsko sportsko ljeto u Hrvatskoj odvijati će se u dva grada, dva izrazito jaka centra sveučilišnog sporta, čime se nastavlja tradicija snažne emancipacije hrvatskog sveučilišnog sporta u međunarodnim okvirima.

Zagreb će tako od 20. do 23. srpnja ugostiti preko tisuću studenata sa sveučilišta iz cijele Europe, koji će sudjelovati na europskim sveučilišnim prvenstvima u karateu, kickboxingu, judu i taekwondou. Natjecanje je to koje doživljava svoje drugo izdanje pod objedinjenim nazivom EUSA Combat Championships, a premijeru je imalo također u Zagrebu 2019. godine. Nositelj organizacije prvenstava je Hrvatski akademski sportski savez, koji ima odličnu suradnju s nacionalnim sportskim savezima ova četiri sporta, a borilačka nadmetanja gledat ćemo u Domu sportova (judo i kickboxing), Domu odbojke Bojan Stranić (karate) te SD Trešnjevka (taekwondo).

Više informacija o EUSA Combat natjecanju pronađite na službenoj web stranici.

Nešto ranije u Splitu će započeti Europsko sveučilišno prvenstvo u futsalu koje će okupiti creme de la creme sportske akademske zajednice u ženskoj i muškoj konkurenciji. Ukupno 32 ekipe, 20 u muškoj te 12 u ženskoj kategoriji, osjetit će sve čari grada podno Marjana kroz simbiozu sporta i obrazovanja. Vrijeme radnje je od 18. do 26. srpnja 2023. godine, a futsal spektakl će ugostiti dvorane na Gripama i na Poljudu. Uz dolazak europskih futsalera, posebno ćemo pratiti hrvatske predstavnike: Sveučilište u Splitu (Ž & M), Veleučilište Edward Bernays (M) te Sveučilište u Zagrebu (Ž & M), ujedno i aktualne prvake prošlogodišnjih Europskih sveučilišnih igara u Poljskoj.

Sva događanja iz EUSA Futsal u Splitu pratite na službenoj stranici. Međunarodno sportsko ljeto kulminira FISU Svjetskim sveučilišnim igrama u Chengdu 

​Od 28. srpnja do 8. kolovoza kineski Chengdu domaćin je 31. FISU Svjetskih sveučilišnih igara, drugog najvećeg višesportskog događaja na svijetu iza Olimpijskih igara. Ljetnja Univerzijada okupit će preko 10 000 studenata sportaša iz 170 država svijeta koji će natjecati u 18 sportova i 296 disciplina, a hrvatske će boje braniti njih četrnaest u ukupno četiri sporta.

Kvalitetnom suradnjom krovnih nacionalnih saveza sportova u kojima nastupamo i Hrvatskog akademskog sportskog saveza, sastavljene su hrvatske sveučilišne reprezentacije u sportskoj gimnastici (Marko Jovičić, Jakov Vlahek, Liam Rabić i trener Miroslav Pavlović), ritmičkoj gimnastici (Lana Sambol sa trenericom Nikom Robertom Crevatini), taekwondou (Borna Pečko, Tena Smiljanić, Josip Bilić Pavlinović i Leon Glasnović pod palicom Tomislava Karaule i Domagoja Pečka) te atletici (Klara Andrijašević, Ivan Paravac, Sara Aščić, Lovro Nedeljković i Melani Bosić uz trenere Stjepka Vodanovića i Atilu Salaja). Za neke od njih natjecanje započinje već 29. srpnja, dok će dan prije sudjelovati na defileu sportaša svečane ceremonije otvaranja, koja će biti upriličina na potpuno novom stadionu Dong'an Lake Sports Park kapaciteta 40.000 mjesta, izričito izgrađenog za Univerzijadu.  

Predvođena maskotom Rongbao, velikom pandom kojoj je pokrajina Sechuan s glavnim gradom Chengduom prirodno stanište te sloganom 'Chengdu ostvaruje snove' biti će ovo dugoočekivana Univerzijada, budući da smo posljednje izdanje gledali još 2019. godine u Napulju. 

Sve nastupe naših sportaša te sve rezultate, novosti i zanimljivosti pratite na našim društvenim mrežama Instagram | Facebook | TikTok 
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave