Službeno zatvorene 31. FISU Svjetske sveučilišne igre Chengdu 2021

Nakon 11 uzbudljivih i spektakularnih dana, 31. izdanje FISU Svjetskih sveučilišnih igara završilo je ceremonijom zatvaranja, održanom 8. kolovoza u Chengdu Open Air Music Parku. Od 28. srpnja do 8. kolovoza, ukupno 6500 sportaša iz 113 zemalja i regija natjecalo se u 269 događaja u 18 sportova, a FISU rekordi oboreni su čak 22 puta. 

Po treći put u svojoj povijesti, Kina je bila domaćin ljetnog izdanja FISU Svjetskih sveučilišnih igara, poznatih i kao Univerzijada - 2001. održane su u Pekingu, 2011. u Shenzhenu, a ovom najspektakularnijem izdanju, dočekanom nakon dvije godine odgađanja zbog pandemije, domaćin je bio Chengdu.

Na ceremoniji zatvaranja okupljenima su se obratili vršitelj dužnosti predsjednika FISU-a g. Leonz Eder i izvršni predsjednik organizacijskog odbora i guverner provincije Sichuan g. Huang Qiang te održali značajne govore kako bi zaključili događaj, a upotpunjen je zadivljujućim vatrometom i brojnim umjetničkim izvedbama pod nazivom "Dreams: Lighting Up the Future".

"Na samom početku našeg putovanja u Kini, zagrljeni smo s toplinom i gostoprimstvom koje riječi ne mogu u potpunosti izraziti. Iskreno smo zahvalni na svemu Organizacijskom odboru Chengdu 2021, Kineske sveučilišne sportske federacije, Vladi Narodne Republike Kine, provinciji Sichuan te gradu i ljudima Chengdua. Vaši uspjesi, čak i vaše borbe podsjećaju nas da se ne radi samo o osvajanju medalja, već o putovanju i prijateljstvima stečenim na tom putu", rekao je Leonz Eder.

Kada govorimo o sportskim uspjesima, azijske zemlje polučile su fantastične rezultate - domaćin Kina prva je po ukupnom broju osvojenih medalja, prati Japan pa Koreja. Kineska plivačica Zhang Yufei postala je najproduktivnija sportašica na FISU igrama osvojivši devet zlatnih medalja u svim svojim disciplinama. Čak 36 europskih zemalja je sudjelovalo u događaju u 18 sportova, osvojivši 296 medalje (81 zlato, 98 srebra, 117 bronci). Italija, Poljska i Turska samo su neke od najsupješnijih, a na popisu je i Hrvatska s jednom taekwondo broncom.

Osim sportskog dijela, ovo izdanje posebno je bilo i po nekoliko kulturnih i obrazovnih događaja i aktivnosti poput FISU Svjetske konferencije Chengdu 2021., seminari i radionice, otvoren Muzej Svjetskih sveučilišnih igara, Međunarodni centar za razmjenu sveučilišne sportske kulture, provedbu FISU-AIPS Programa za mlade novinare, promicanje anti-doping i fair play kulture te mnoga druga. 

I dok se sliježu dojmovi iz Chengdua te prepričavaju priče o pobjedama, borbenosti, prijateljstvu i ostvarenju snova, štafeta Univerzijada putuje dalje, u Rhine-Ruhr u Njemačkoj, regiju strastveno povezanu vatrom i vodom. Iduće, 32. izdanje FISU Svjetskih sveučilišnih igara 2025. održat će se upravo tamo, od 16. do 27. srpnja, uz očekivanje više od 10.000 sportaša i dužnosnika iz preko 150 zemalja i regija te natjecanja u 18 sportova. FISU zastavu predali su vršitelj dužnosti predsjednika FISU-a g. Leonz Eder te glavni tajnik i izvršni direktor FISU-a Eric Saintrond u ruke Mahmutu Ozdemiru, članu njemačkog Bundestaga i predstavnik sljedećih gradova domaćina Rhine-Ruhr.

Photo credit: Chengdu 2021

 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave