Završila EUSA Europska prvenstva u odbojci i rukometu na pijesku, Zagrebu dvije medalje

Europskim svaučilišnim prvenstvima u rukometu i odbojci na pijesku u Malagi, kompletirali smo ovogodišnje nastupe naših studenata na međunarodnim smotrama.

Prvenstvo u odbojci na pijesku, kao jedan od dva sporta na ovogodišnjem EUSA Beach u Malagi, zakučeno je 24. rujna uzbudljivom ceremonijom zatvaranja na glavnom terenu u Rincon de la Victoria's Beach.

Hrvatska je imala predstavnike dva visoka učilišta. Boje Sveučilišta u Zadru brane Domagoj Pernjak i Rajko Marinović, ovogodišnji viceprvaci UniSport Finals-a, koji su se okušali među 24 muške sveučilišne ekipe, podijeljene u 6 grupa. Momčad  UNIZD-a nalazila se u grupi A s momčadima domaćinom Sveučilišta u Malagi, Sveučilišta Riga Stradins te Sveučilišta u Poznanu, a skupina je za naše momke bila prejaka te ih nismo gledali među najboljima već na kraju osvajaju 23. poziciju. 

Jedine ženske predstavnice bile su djevojke Sveučilišta Sjever Mia Vrhar i Nola Vidović, kojima je nastup poslužio kao izvrsno međunarodno iskustvo, no jednostavno nisu imale rješenja protiv kvalitetnih i iskusnijih protivnica. Kao da su prepisivale od kolega iz Zadra, na kraju i za njih 23. pozicija. 

Natjecanje je okupilo 130 sudionika s čak 41 sveučilišta i 21 zemlje, a mečevi su odigrani na prekrasnim terenima plaže Rincon de la Victoria u Malagi, popraćeni sjajnom energijom i atmosferom te brojnim gledateljima. Zanimljivo, medalje su i u muškoj i ženskoj konkurenciji otišle u gotovo iste države, ali na različita sveučilišta - naslove su osvojile studentice Litvanskog sportskog sveučilišta i studenti Sveučilišta Vytautas Magnus, srebra su otišla u Austriju u Beč i Graz, dok su broncu osvojile studentice iz Varšave i studenti mađarskog Sveučilišta Eotvos Lorand.

Započelo odbojkom, završilo rukometom

Gdje su započeli studenti iz Zadra i Varaždina, nastavili su rukometašice i rukometaši iz Zagreba. Oko 240 sudionika sa 14 sveučilišta iz 11 zemalja sudjelovali u ovogodišnjem izdanju Europskog sveučilišnog prvenstva u rukometu na pijesku, prvom izdanju natjecanja nakon onog održanog u Zagrebu 2019. godine. 

Bez poteškoća studentice su svladale svoju skupinu s maksimalnim učinkom u susretima s protivnicama Njemačkog tehnološkog instituta, Norveške ekonomske škole te Sveučilišta u Marseillu. Bolja je u polufinalu bila domaća ekipa iz Malage, koja na kraju i uzima zlatnu medalju, a djevojke našeg najvećeg sveučilišta broncu uzimaju pobjedom nad ekipom iz prvog kola. Sličan su put imali i UNIZG studenti, ali s uspjehom više. Padali su redom ukrajinski Sumi State, Sveučilište u Bergenu i Lisbonu te Njemački tehnološki institut, u polufinalu svladali su francuski Bordeaux, a onda kratki u finalu ostali u susretu s studentima iz Malage. Dupla kruna domaćinima svakako je hvale vrijedna, a mi naviknuti gledati ih na najvišim postoljima posljednjih nekoliko godina već na idućem natjecanju nadamo se vidjeti ih za zlatom oko vrata. 

Pojedinačne nagrade otišle su u ruke Mađarice Vajde Luce Karoly (MVP), Španjolki Maleni Diaz Coppens (najbolja strijelkinja) i Njemici Johani Wiethoff (najbolja vratarka), odnosno Španjolcima Martinu Ruizu Pablu (najbolji strijelac) i Antoinu Mirandi Sirventu (MVP). Najbolji vratar muške konkurencije je Lucas Pegurier-Boiron iz Bordeauxa, dok su fair play nagradu osvojili Karlsruhe Institut Technologije i Sveučilištu u Lisbonu.

Pratili smo energična i zanimljiva prvenstva koja su studentima omogućila nova iskustva, nova poznanstva, testiranje granica i uživanje u sportu kojeg vole. Nezaboravne uspomene su sigurno stvorene, a već iduću priliku studenti će imati iduće godine kada su odbojka na pijesku i rukomet na pijesku dio sportskog programa Europskih sveučilišnih igara u Debrecenu-Miskolcu 2024.

FOTOGRAFIJE

REZULTATI 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave