Održana EUSA Generalna skupština u Kusadasiju

Članovi Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA), među kojima se nalazi i prvi dopredsjednik te organizacije i predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić, predstavnici Svjetske sveučilišne sportske federacije (FISU), članovi Hrvatskog akademskog sportskog saveza i sveučilišnih sportskih federacija iz cijele Europe, sastali su se 12. - 14. listopada u Kusadasiju, dragulju Egejskog mora u Turskoj. 

Nekoliko je povoda za ovakav skup - u Turskoj je održana Generalna skupština Europske sveučilišne sportske asocijacije, EUSA-FISU strateški dijalog te EUSA Gala večera i dodjela nagrada najboljima, a uz Harisa Pavletića, iz Hrvatskog akademskog sportskog saveza nazočili su i prvi dopredsjednik Toni Gamulin, sportska direktorica Jelena Matešić, glavni tajnik Nikola Vincetić, član FISU Izvršnog odbora Marko Žunić te bivši predsjednik Saveza Zrinko Čustonja, odnosno glavni tajnik Davor Habljak. 

EUSA Generalna skupština 

Nakon sastanka EUSA Izvršnog odbora prvog dana, bogati program u Turskoj nastavljen je drugog dana na Generalnoj skupštini uz nazočnost više od 100 predstavnika sveučilišnih sportskih federacija iz cijele Europe. Sve je pozdravio predsjednik EUSA-e Adam Roczek, koji je svima poželio dobrodošlicu te zahvalio Turskoj sveučilišnoj sportskoj federaciji na gostoprimstvu. Nakon pozdravljanja predstavnika svih kontinentalnih sportskih saveza - FISU Amerika, Federacije sveučilišnog sporta Afrike (FASU), Azijske sveučilišne sportske federacije (AUSF), FISU Oceanije - i usvajanja dnevnog reda, prešlo se na konkretne odluke i izvještaje. 

Između ostalog, novitet je da su 82 sveučilišta iz 17 zemalja postale dio EUSA sustava kao pridružene članice te se time nastavlja kontinuitet velikog interesa za akademsku sportsku obitelj. Predstavljen je Plan aktivnosti i proračun za iduću akademsku godinu s osvrtom na vrlu uspješnu i rekordnu ljetnu sezonu Europskih sveučilišnih prvenstava u 19 sportova, s 5352 sudionika iz 982 ekipe, 508 sveučilišta i 39 zemalja. Dio tog mozaika bili su i naši sportaši koji su Hrvatsku popeli na visoko peto umjesto ukupnog poretka u Europi osvojivši 39 odličja (8 zlatnih, 13 srebrnih i 18 brončanih). Od toga, Sveučilište u Zagrebu najuspješnije je sveučilište u Europi, a pošlo im je to za rukom drugi put za redom.

Najavljena je i bogata sportska 2024. Debrecen i Miskolc ugostiti će najbolje studente sportaše na Europskim sveučiličnim igrama, a očekuje nas i Europsko sveučilišno prvenstvo u veslanju u Istanbulu kao izvrsna prilika za osvajanje novih odličja te odluka o domaćinstvu EUG 2028, za koji su uz Hrvatsku i Split kandiraju turska Manisa te španjolska Granada. Također, iduće godine očekuje nas i obilježavanje 25. godina EUSA-e, a obljetnicu ćemo obilježiti posebnom konferencijom i svečanošću u Beču. 

Europska sveučilišna prvenstva 2025. planirana su u 21 sportu, od čega će EUSA Vaterpolo biti održano u Vukovaru, a EUSA Futsal u Zagrebu. 

Iduće izdanje EUSA Generalne skupštine, ujedno i izborno, biti će održano 2025. godine u Zagrebu, a tim povodom prezentaciju je držao naš glavni tajnik Nikola Vincetić.

Sve odluke EUSA Generalne skupštine pronaći možete na njihovoj službenoj web stranici

EUSA-FISU strateški dijalog 

Posljednji dan skupa u Kusadasiju bio je rezerviran za EUSA-FISU Strateški dijalog koji za cilj ima povezivanje, motiviranje i pomoć dionicima sveučilišnog sporta u Europi kako bi stekli bolji uvid u svoje potrebe te kako bi zajedno učinkovito radili na razvitku sveučilišnog sporta. Dijalog se sastojao od uvodne prezentacije o fair playu Sevima Gulla, člana znanstvenog odbora Europskog fair play pokreta (EFPM) te dvije panel rasprave. Predstavnici međunarodnih, kontinentalnih i nacionalnih sveučilišnih sportskih tijela podijelili svoja viđenja, primjere dobre prakse i planove, raspravljali o budućim perspektivama sveučilišnog sporta, izazovima te održivosti kod organiziranja svjetskih i europskih sveučilišnih sportskih događanja.
 

EUSA dodjela nagrada

Trodevni događaj u Kusadasiju zaključen je svečanom gala večerom te EUSA dodjelom nagrada, događaju kojim se odaju priznanja te slave postignuća i doprinosi projedinaca, sveučilišta i saveza u sveučilišnom sportu. Među nagrađenima našli su se i hrvatski predstavnici .

  • Drugu godinu zaredom nagrada za najbolje sveučilište u Europi pripala je Sveučilištu u Zagrebu! Zaslužili su to zahvaljujući izvanrednim nastupima ovoga ljeta na Europskim sveučilišnim prvenstvima na kojima su osvojili impozantnih 19 medalja. Nagradu je primio Jurica Pavičić, prorektor Sveučilišta u Zagrebu.
  • Sveučilište u Zagrebu ujedno je i najaktivnije sveučilište u Europi - preko 200 studenata sportaša iz Zagreba sudjelovalo je na europskim smotrama diljem Starog kontinenta u prethodnoj akademskoj godini, a nagradu je primila porektorica Sveučilišta Jasenka Ostojić
  • Orden za zasluge u dugogodišnjem radu uručen je gospodinu Zrinku Čustonji, koji je u 16 godina obnašanja pozicije predsjednika Hrvatskog akademskog sportskog saveza neizmjerno doprinio razvoju akademskog sporta kako u Hrvatskoj, tako i u Europi
  • Posebna Medalja zahvalnosti za dugogodišnji angažman i doprinos u razvoju akademskog sporta uručena je i bivšem glavnom tajniku HASS-a, gospodinu Davoru Habljaku

Čestitamo Sveučilištu u Zagrebu, te gospodinu Čustonji i Habljaku na zasluženim nagradama. 

 

Odlazak u Kusadasi ujedno je bila i odlična prilika za promociju Hrvatske i Splita kao grada kandidata za domaćinstvo Europskih sveučilišnih igara 2028. Dolazak ove prestižne sportske priredbe u Split dogodio bi se 12 godina nakon održavanja trećeg izdanja u Zagrebu i Rijeci 2016 godine te zasigurno ostavio dubok pozitivan trag na studentsku infrastrukturu i potaknuo daljnji razvoj studentskog sporta u Splitu i Hrvatskoj.

Osim sastanaka, predstavnici Hrvatskog akademskog sportskog saveza susreli su se i razmijenili iskustva s dužnosnicima ostalih sveučilišnih sportskih saveza te tako unaprijedili međunarodnu suradnju u akademskom sportu.  

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave