Dodijeljena priznanja najboljim studentima sportašima Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2022./2023.

Danas su na svečanosti održanoj u svečanoj dvorani Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL dodijeljena priznanja najboljim studentima sportašima Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2022./2023.

Najuspješnijim studentima sportašima – sportašici i sportašu te momčadi i ekipi Sveučilišta u Zagrebu priznanja su dodijelili rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, prorektorica za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju red. prof. art. Jasenka Ostojić i voditelj Ureda za sport Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Zagrebačkoga sveučilišnoga športskoga saveza Davor Pavlović u nazočnosti prorektora, dekana, profesora i studenata, trenera te visokih gostiju. Također, priznanja su dodijeljena i studentima sportašima koji su postigli najbolje rezultate na natjecanjima održanima u okviru sustava UniSport Zagreb u ukupno 24 sportova. Na tim su natjecanjima sudjelovale ekipe s čak 39 visoka učilišta koja djeluju na području Grada Zagreba.

Najbolja sportašica Sveučilišta u Zagrebu je Martina Krajpl s Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije, članica rukometne reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu, a najbolji sportaš Franjo Gucić s Kineziološkoga fakulteta iz kickboxing i taekwondo reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu. Najbolja momčad Sveučilišta u Zagrebu je kickboxing reprezentacija.

Ove je akademske godine izniman uspjeh postigao Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji je nagrađen trima priznanjima, i to u kategorijama: najbolja visoka učilišta u konkurenciji studenata i studentica, te najbolje visoko učilište u ukupnoj konkurenciji.

Priznanja u kategoriji najaktivnijih visokih učilišta dobili su Ekonomski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva, dok je najboljom ekipom Sveučilišta u Zagrebu proglašena rukometna reprezentacija.

Na svečanosti su dodijeljena i posebna priznanja osvajačima europskih medalja. Riječ je o reprezentacijama Sveučilišta u Zagrebu u sljedećim sportovima: kickboxing, karate, taekwondo, stolni tenis, rukomet – žene, odbojka – žene, veslanje te rukomet na pijesku – ženska i muška reprezentacija.

Za razvoj akademskoga sporta priznanja su dobili Studentski centar u Zagrebu, Studentski zbor i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić čestitao je dobitnicima priznanja te istaknuo kako je Sveučilište u Zagrebu ponosno na svoje studente sportaše. „Biti najbolje i najaktivnije sportsko sveučilište u Europi nije moguće bez iznimnih studenata sportaša, njihovih trenera i svih onih koji im daju podršku u njihovim aktivnostima. Naša je obveza osigurati sredstva za njihove aktivnosti te uspostaviti adekvatan model studiranja za ovu skupinu studenata.“ Istaknuvši kako studentima sportašima nije lako jer moraju uskladiti svoje treninge i obveze studiranja, što je u nekim trenucima izuzetno izazovno, rektor je rekao kako je vodstvo Sveučilišta svjesno i nužnosti unaprjeđenja infrastrukture, što će se jednim dijelom ostvariti i izgradnjom sveučilišne sportske dvorane na prostoru Znanstveno- učilišnoga kampusa Borongaj, na čemu se intenzivno radi.

Voditelj Ureda za sport Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Zagrebačkoga sveučilišnoga športskoga saveza Davor Pavlović predstavio je aktivnosti Ureda u protekloj akademskoj godini, posebno istaknuvši kako je u okviru Sveučilišnoga prvenstva Grada Zagreba održano oko 1000 sati natjecanja na kojima je sudjelovalo 39 visokoškolskih institucija, pri čemu je 222 momčadi i 109 ekipa (sveukupno 4982 natjecatelja) odmjeravalo snage u ukupno 23 sporta. Također, Ured je organizirao i programe besplatne rekreacije, tzv. UniSport Health programe nordijskoga hodanja (UniWalk), trening boksa (UniBoxing) i funkcionalni trening (UniFit). Također, posebno je istaknuo aktivnosti vezane uz sveučilišno prvenstvo Republike Hrvatske: UniSport H2O (vaterpolo i plivanje), UniSport HR (judo, karate i taekwondo) te UniSport HR Finalsi, kao i uspješnu organizaciju Europskoga sveučilišnoga prvenstva u borilačkim sportovima Combat Zagreb 2023 na kojem su sudjelovala 1322 sudionika s 371 europskoga sveučilišta iz 31 europske države.

Zamjenica pročelnika Gradskoga ureda za obrazovanje, sport i mlade Kristina Singer nazočnima se obratila u ime gradonačelnika Grada Zagreba. Čestitavši svima nagrađenima naglasila je kako Grad Zagreb u suradnji sa Sportskim savezom Grada Zagreba pomaže sveučilišni i školski sport. „Izuzetno je važno privući što veći broj djece i mladih u sport i sportske aktivnosti te stvoriti preduvjete da oni ne moraju birati između studija i bavljenja sportom. To nije lako ali je moguće, što je vidljivo i danas na ovoj svečanosti na kojoj se priznanja dodjeljuju studentima koji su ostvarili uistinu impresivne rezultate.“ Istaknuvši kako bez kvalitetne infrastrukture nije moguće bavljenje sportom, naglasila je kako je u proračunu Grada za sljedeću godinu predviđeno više od 10 milijuna eura upravo za tu namjenu.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak nazočnima se obratio u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Čestitavši najboljima studentima sportašima u protekloj akademskoj godini nagrađenim je poručio: „Svi ste vi veliki pobjednici, prvenstveno jer ste uspjeli povezati odricanja koje donosi sport sa studentskim obvezama.“

Također, posebno je zahvalio Zagrebačkom sveučilišnom športskom savezu te Uredu za sport Sveučilišta u Zagrebu na kontinuiranom provođenju aktivnosti s ciljem uključivanja što većega broja studenata u sport, kao i na promoviranju studentskoga sporta te naporima u cilju osiguravanja što boljih uvjeta za njegovo odvijanje. „Vlada Republike Hrvatske podupiratelj je i snažan partner u razvoju studentskoga sporta, što se dokazuje i kroz novi Zakon o sportu koji je na snazi od početka ove godine i koji je vrlo jasno pozicionirao akademski sport.“ Također, istaknuo je kako Vlada putem Ministarstva turizma i sporta osigurava redovito financiranje programa i projekata koji se provode u okviru Hrvatskoga akademskoga sportskoga saveza, za što je ove godine osigurano preko 600 tisuća eura.

U ime nagrađenih studenata nazočnima na svečanosti obratio se Franjo Gucić, najbolji sportaš Sveučilišta u Zagrebu u ak. god. 2022./2023., član kickboxing i taekwondo reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu. U svome je govoru zahvalio Zagrebačkom sveučilišnom športskom savezu i Uredu za sport Sveučilišta u Zagrebu što su i ove godine prepoznali i nagradili trud studenata sportaša. „Biti među najboljim sportašima Sveučilišta u Zagrebu, najuspješnijega sportskoga sveučilišta u Europi, velika je čast i poticaj da nastavimo težiti izvrsnosti te da nastavimo pomicati svoje granice mogućnosti, a ljestvice dizati još više. Ovo nije samo naš uspjeh, već i uspjeh naših izbornika i voditelja koji su nas poticali, bodrili i vjerovali u naše sposobnosti, i na tome im veliko hvala. Nadam se da će svaka iduća sportska godina biti barem jednako uspješna, ako ne i uspješnija od ove!“.

Svečanosti u SEECEL-u nazočili su brojni gosti i uzvanici, između ostalih: dopredsjednica Hrvatskoga akademskoga sportskoga saveza i dopredsjednica Zagrebačkoga sveučilišnoga športskoga saveza izv. prof. dr. sc. Sanja Ćurković, glavni tajnik HASS-a Nikola Vincetić, sportska direktorica Jelena Matešić, predsjednik Sportskoga saveza Grada Zagreba Vjekoslav Šafranić i glavna tajnica Suzana Šop, predsjednica Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu Ivona Josipović, prorektori, dekani i prodekani sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture na fakultetima i akademijama te studenti.

Podsjetimo, Sveučilište u Zagrebu najuspješnije je sportsko sveučilište u Europi već dvije godine zaredom. Prošlogodišnje Europske sveučilišne igre okupile su 4800 sportaša s 441 europskoga sveučilišta iz 37 država, a tijekom dvaju tjedana održano je 20 natjecanja. Sveučilište u Zagrebu sa čak 14 osvojenih medalja ponovilo je svoj velik uspjeh s europskih sveučilišnih prvenstava održanih 2019., kada su studenti sportaši osvojili ukupno 19 medalja. Posebnu težinu osvojenim medaljama daje činjenica da je većina najsjajnijih odličja osvojena u timskim sportovima, dok su preostala sveučilišta ponajviše najsjajnije medalje osvajale u individualnim kategorijama.

Tome treba dodati i dvije medalje s Europskoga studentskoga prvenstva u veslanju održanom u Istanbulu 2022. i čak četiri medalje, od kojih su dvije zlatne, sa Svjetskoga studentskoga prvenstva u borilačkim sportovima Combat Samsun 2022. Uz to, tijekom 2023. godine studenti Sveučilišta u Zagrebu osvojili su najviše odličja europskim sveučilišnim sportskim prvenstvima u borilačkim sportovima, stolnom tenisu, rukometu, odbojci, veslanju i rukometu na pijesku.

Zahvaljujući svim ovim rezultatima, Sveučilište u Zagrebu završilo je akademsku godinu 2022./2023. kao vodeće sveučilište u Europi po broju medalja koji su naše studentice i studenti osvojili nastupajući na europskim sveučilišnim prvenstvima.

Izvor: Sveučilište u Zagrebu


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave