Hrvatski akademski sportski savez bio dio tematske sjednice Hrvatskog sabora “Razvoj akademskog sporta”

Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora u suradnji s Odborom za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora te Odborom za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora održao je danas zajedničku tematsku sjednicu na temu Razvoj akademskog sporta. 

Sjednicu su vodile predsjednice triju Odbora Vesna Bedeković, Vesna Vučemilović i Renata Sabljar-Dračevac, uz članove odbora. Ispred Hrvatskog akademskog sportskog saveza na sjednici su bili prvi dopredsjednik Toni Gamulin, dopredsjednik Tonći Jerak, glavni tajnik Nikola Vincetić, sportska direktorica Jelena Matešić te predstavnici članica Aleksandar Selmanović i Željko Sudarić. Uz Nikolu Vincetića uvodničari sjednici bili su i Darko Vučić, načelnik sektora za razvoj i natjecanja Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta te Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

Nikola Vincetić predstavio je Hrvatski akademski sportski savez i sve aktivnosti, uključujući natjecateljski aspekt, najvažniji projekt UniSport Health, konferenciju 4 Healthy Academic Society te kandidaturu za Europske sveučilišne igre 2028. u Splitu, čije će domaćinstvo poslužiti kao odskočna daska i novi strateški cilj HASS-a.

Između ostalog, naglašena je važnost tjelesnog vježbanja i zdravih životnih navika, poticanje i stvaranje što boljih uvjeta za redovito bavljenje sportom i stjecanja zdravih životnih navika te prevencije protiv bolesti te nikako namjanje važno, borbe protiv ovisnosti. 

Pokrenute su teme uključivanja što više mladih u sportske aktivnosti, dualnih karijera, inkluzije i rodne ravnopravnosti, sustavnom prikupljanju podataka te potrebnim iskoracima u politikama obrazovanja i fleksibilnosti prema studentima sportašima (kategoriziranim, profesionalnim, amaterskim i rekreativnim), kao i regulativama u sportu koji pružaju podršku prema neprofesionalnim sportašima.

Zaključci su da je sport neodvojiv od obrazovanja i treba biti dostupan svima, što je i temelj olimpijske povelje te da je napredak moguć jedino boljom međusobnom suradnjom sportskih institucija Republike Hrvatske kao i ministarstava povezanim uz obrazovanje i sport. 

Tijekom rasprave, zastupnici i drugi sudionici sjednice složili su se kako je važno kontinuirano raditi na promociji sporta i zdravih načina života te više ulagati u rekreacijski sport, od najmlađe do studentske dobi. Iznesen je i prijedlog da se tjelesna kultura uvede kao obavezan predmet na prve dvije godine fakulteta. 

Cijelu sjednicu moguće je pogledati u videu na YouTube kanalu. 
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave