Studenti Cambridge-a i studentice Oxforda popeli su se na najvišu stepenicu postolja Regate Sveti Duje

U spinutskom akvatoriju, pred Hrvatskim veslačkim klubom Gusar, danas je i službeno započela 22. Međunarodna veslačka regata Sveti Duje. Tradicionalno, svi su okupljeni na gusarevom pontonu uživali u studentskom spektaklu 22 osmerca, među kojima su pobjedu odnijeli studenti Cambridge-a i studentice Oxford-a. 

STUDENTI OXFORDA OSTALI BEZ MEDALJE

U ženskoj konkurenciji svoje mjesto izborile dvije posade studentica Sveučilišta u Zagrebu (UNIZG, PMF), Jagiellonian-a, Splita, Oxford-a i Cambridge-a. U Finalu A u konkurenciji studentica na kraju se zlatom okitilo englesko Sveučilište Oxford, cure s Cambridge-a su bile srebrene, dok studentice Sveučilišta u Zagrebu osvojile jedinu hrvatsku medalju na ovogodišnjoj Regati Sveti Duje. Nakon kvalifikacijskih utrka, finale u konkurenciji studenata izborile su posade Cambridge-a, Oxford- a, Imperial-a, Tartu-a i Aachen-a te domaćina Sveučilišta u Splitu. U muškom finalu A bilo je puno više iznenađenja i svaki metar odlučivao. Najbolji su ove godine bili studenti Cambridge-a, a iza njih su smjestili se aktualni europski sveučilišni prvaci sa Sveučilišta Tartu (Estonija), dok je broncu osvojio Imperial College, koji je u „foto finish-u“ pobijedio studente Oxforda. U posljednjih 19  godina, od kada ekipe Oxford-a i Cambridge-a nastupaju na ovoj regati, ovo je treći put da obje ekipe nisu bile među tri prvoplasirane, što potvrđuje snagu konkurencije Regate Sveti Duje.

Ispred Ministarstva turizma i sporta, regatu je promatrao državni tajnik, gospodin Tonći Glavina: „Tradicija koja traje od 1825. godine, odnosno 22 godine od kada je obnovljena, siguran sam da je značajno doprinjela tome da Split i Hrvatski akademski sportski savez, sa Sveučilištem u Splitu, dobiju organizaciju Europskih sveučilišnih igara 2028. godine. Siguran sam da ćemo se i tu pokazati kao ponosna nacija puna sporta, sportaša i da ćemo zajedno sa sveučilištem pokazati naš puni potencijal!“ 

„Ove godine, mislim da u sportskom i natjecateljskom pogledu imamo najjače ekipe; 12 je muških ekipa među kojima su, ne samo Oxford i Cambridge, već i europski prvaci EUSA sveučilišnog prvenstva prošle godine. Sretni smo da su došli iz Estonije, s Tartu sveučilišta. Sa svojom srebrnom medaljom su još proširili kvalitetu ovog finala. Osim toga, poslužilo nas je i vrijeme danas, tako da ovdje danas zaista i regata, i veslanje, i Split bliješte“, istaknuo je zlatni olimpijac i Sydney-a, Luka Grubor, član organizacijskog odbora Regate Sveti Duje, ali i dio trenerske postave Hrvatskog veslačkog kluba Gusar.

Regata Sveti Duje na rasporedu je i sutra, na antičkom mjestu – odmah pored Dioklecijanove palače, a vesla će na splitskoj Rivi ukrstiti legende Oxford-a, Cambridge-a i Splita. Utrka legendi na rasporedu je u 11 sati, a Splićanke i Splićani imaju priliku uživati u još jednom sjajnom događaju.

Photo: Ante Mandić

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave