UniSport Finals: Dvostruko više radova na drugom izdanju Konferencije 4HAS

Pred drugo izdanje konferencije 4 Healthy academic society razgovarali smo sa izv. prof. dr. sc. Sanjom Ćurković, dopredsjednicom Hrvatskog akademskog sportskog saveza. 

Sanja je izdvojila malo vremena i odgovorila nam na nekoliko pitanja o odličnoj prošlogodišnjoj konferenciji te najavila drugo izdanje konferencije koje će se održati u Poreču za samo 5 dana u sklopu Unisport Finals 2024! 

 

1. Kakvi su dojmovi prošlogodišnje konferencije 4 Healthy academic society?
Glavni dojmovi s prošlogodišnje konferencije "4 Healthy Academic Society" uključuju brigu i  naglašavanje važnosti interdisciplinarnog pristupa zdravlju i zdravim stilovima života unutar akademske zajednice.

2. Koje su bile ključne teme i preporuke prošlogodišnje konferencije koje su ostavile najveći utjecaj na akademsku zajednicu?
Osim zdravstvenog i edukativnog aspekta putem tjelovježbe  i sporta poseban naglasak se stavio na dualnu karijeru te se o toj temi osim na konferenciji raspravljalo i na okruglom stolu. 

3. Kako je prošlogodišnja konferencija doprinijela unapređenju akademskog sporta i zdravstvenih navika među studentima?
Prva konferencija je okupila znanstvenike iz više europskih zemalja koji su problematizirali  teme vezane uz unapređenje zdravlja i tjelesnog vježbanja. Konferencija je doprinijela stvaranju  nove baze znanstvenih radova koja se bavi temama vezanim dominantno  uz studente i akademsku zajednicu.  Konferencija je dala opusa znanstvenih radova koji obrađuju različite aspekte funkcioniranja u akademskoj zajednici (tjelesno i mentalno zdravlje, antropološka obilježja, motorički prostor, sportske perfomanse  pa sve do tema managmenta u studentskom sportu i ICT-a). To nam daje  smjer za buduća istraživanja.

4. Koji su bili najzanimljiviji predavači ili panelisti na prošlogodišnjoj konferenciji i zašto?
Prošle godine smo imali zanimljive uvodničare u temu koji su na vrlo zanimljiv način prezentirali svoje radove. Ne mogu izdvojiti niti jedan rad jer svaki je bio unikatan za sebe. Istraživački radovi su uvijek zanimljivi obzirom na postavljanje problema i metodologiju istraživanja.  Vidjeli smo  puno zanimljivih izlaganja.

5. Kakve su povratne informacije i reakcije koje ste primijetili od sudionika nakon prošlogodišnje konferencije?
Povratne informacije su bile sjajne. Sudionicima prve konferencije se svidjela organizacija i detalji na koje se pazilo. Stvorila se odlična atmosfere, dobri komentari i pitanja prilikom izlaganja radova te druženje i razmjena iskustava nakon konferencije. Dobili smo puno pohvala. To nas motivira da i ove godine probamo odraditi odličnu konferenciju s puno zanimljivih tema.

6. Što možemo očekivati od ovogodišnje 4HAS konferencije?
Kao što sam već rekla, i ove godine će biti zanimljivo. Pristiglo je duplo više radova pa samim tim i više znanstvenih i organizacijskih  izazova. Očekujemo opet odličan interdisciplinarni pristup i razmjenu znanstvenih činjenica, dobru diskusiju, povezivanje i dobro druženje.

7. Koje su glavne teme i ciljevi?
Glavne teme nam se ponavljaju (tjelesno i mentalno zdravlje, edukacija putem tjelovježbe, sport i sportska dostignuća, nove tehnologije, managment, ICT). Prošle godine smo stavili naglasak na dualnu karijeru a ove godine stavljamo naglasak na zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje koje će biti i tema ovogodišnjeg okruglog stola. Želja nam je utvrditi činjenično stanje i kako možemo unaprijediti programe zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja kroz nastavu TZK ali i rekreativne programe koji bi bili zanimljivi i motivirajući prije svega studentima ali i djelatnicima naših Sveučilišta i Visokih škola.

8. Koje inovacije ili novosti  planirate uvesti na ovogodišnjoj konferenciji kako biste je učinili još uspješnijom od prošlogodišnje?
Prošle godine je konferencija bila organizirana isključivo „uživo“ dok ove godine imamo mogućnost praćenja konferencije i u online okruženju.

9. Kako se nadate da će ovogodišnja konferencija doprinijeti budućnosti akademskog sporta i aktivnog načina života u akademskoj zajednici?
Nadamo se da će ovogodišnja konferencija značajno doprinijeti budućnosti akademskog sporta i promicanju aktivnog načina života unutar akademske zajednice kroz nekoliko ključnih aspekata:

  • umrežavanje i suradnju,  povezivanje stručnjaka, istraživača i entuzijasta kako bi razmijenili ideje i najbolje prakse
  • inovacije u programima, predstavljanje novih programa i metoda koji potiču tjelesnu aktivnost među studentima ali i općenito u akademkoj zajednici
  • podizanje svijesti, nove znanstvene spoznaje o tjelesnom i mentalnom zdravlju studenata, motivaciji za vježbanjem i zdravim stilovima života
  • razvijanje i promicanje politika koje podržavaju sportske i rekreativne aktivnosti unutar akademskih institucija

Program konferencije započinje u petak 30. svibnja od 10h, i trajat će sve do večernjih sati s brojnim temama i radovima. Program se nastavlja u subotu, 1. lipnja 2024. godine, a završit će okruglim stolom od 11:45 sati.

Keynote speakeri na konferenciji su:

  • Fernando Parente, FISU - Development & Healthy Campus Director
  • Vlasta Brozičević, stručnjakinja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju te reumatologiju
  • Alessandro Bortolotti, izvanredni profesor specijalne edukacije
  • Viktor Peršić, kardiolog

Cilj konferencije je promicanje zdravog načina života u akademskoj zajednici kroz stručni i znanstveni pristup temama kao što su inovacije u sportskoj tehnologiji, ozljede u sportu, dualne karijere, psihološki i sociološki aspekti studentskog sporta, održivi sportski programi te mnoge druge aktualne teme vezane uz studente i sport.


 


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave