Odgođena Univerzijada i Europske sveučilišne igre

Vi ste ovdje

Svjetske sveučilišne igre, popularno poznate pod nazivom Univerzijada, ove su se godine trebale održati u kineskom gradu Chengduu od 18. do 29. kolovoza, međutim odlukom Izvršnoga odbora Svjetske sveučilišne sportske federacije (FISU) i Lokalnog organizacijskog odbora, Igre su odgođene za 2022. godinu.

Hrvatski akademski sportski savez, odnosno hrvatski studentski sportski reprezentativci, trebali su u Kini nastupiti u najvećoj delegaciji do sada (izuzev 1987. godine kada je Zagreb bio domaćin Univerzijadi, op.a.). Boje Lijepe naše na drugom najvećem globalnom višesportskom događaju nakon Olimpijskih igara, trebali su braniti predstavnici u dvama ekipnim sportovima – muškoj i ženskoj košarci te vaterpolu u muškoj konkurenciji. Uz ekipne, Hrvatska je trebala nastupiti i u individualnim sportovima, kao što su teakwondo, judo, streljaštvo, plivanje, tenis i atletika.
„Ostvarena je iznimno dobra suradnja s Hrvatskim košarkaškim savezom i Hrvatskim vaterpolo savezom kojima su Svjetske sveučilišne igre trebale biti test-događaj za njihova europska prvenstva koja se održavaju ove i iduće godine. Sukladno odgodi Univerzijade, krenuli smo u realizaciju projekta za iduću godinu te već pregovaramo s istim tim savezima o sudjelovanju na Igrama 2022." – rekao je sportski direktor Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Nikola Vincetić. Osim svjetske Univerzijade, s obzirom na ovu promjenu, iduće će se godine održavati i Svjetska sveučilišna prvenstva (Univerzijade i svjetska prvenstva inače se nikad ne odvijaju u istoj godini, op.a.). „Jedan od prioriteta na razini svjetskih prvenstava, za HASS je svakako futsal, kako na nacionalnoj razini u okviru UniSport HR lige, tako i na međunarodnom nivou, kroz trajni razvoj hrvatske studentske futsal reprezentacije. Sukladno tome, uskoro krećemo u pokretanje suradnje s Hrvatskim nogometnim savezom, a u planu je da se do kraja ove godine održe dva kampa za naše futsal reprezentativce kako bi sljedeće godine izborili što bolji plasman na Svjetskom sveučilišnom futsal prvenstvu, koje će se, jednako kao i Univerzijada, održati u Kini." – dodao je Vincetić.