Rijeka

Vi ste ovdje

 Riječki športski sveučilišni savez osnovan je krajem 2004. godine kao savez udruga čijij cilj promicanje, unapređenje, omasovljenje i informiranje studentske populacije o potrebi bavljenja sportom kroz razdoblje akademskog obrazovanja kao i organizirani razvitak sporta na Sveučilištu u Rijeci. Savez organizira i sudjeluje na sportskim manifestacijama lokalnog, državnog i međunarodnog karaktera, a također je i pokretač prvog sveučilišnog sportskog magazina UnisportMag.

Glavni, lokalno orijentirani, projekti Riječkog športskog sveučilišnog saveza su organizacija UniSport lige (sveučilišna sportska prvenstva s više od 2.000 sudionika), UKSUR kup, Academicus i Studentski dan sporta te suorganizacija Studentskog dana, utrke Homo si teć i utrke Akademski zec.

Od projekata na državnoj razini treba izdvojiti sudjelovanje na Sveučilišnim sportskim prvenstvima Republike Hrvatske (UniSport finals), organizaciju UniSport finalsa u plivanju i vaterpolu te sudjelovanje u veslačkim regatama. Projekti međunarodnog karaktera uključuju organizaciju, dosad najvećeg, Europskog sveučilišnog prvenstva u odbojci 2007. godine, organizaciju Europskog sveučilišnog prvesnstva u bridžu 2009., Europskog sveučilišnog prvenstva u rukometu 2011., Svjetskog sveučilišnog prvenstva u bridžu 2014. te organizaciju Europskog sveučilišnog prvenstva u taekwondou 2015. Prošle godine pokrenuli smo međunarodni projekt „Regional Universities League“. Uz sudjelovanje 6 sveučilišta (Beograd, Novi Sad, Mostar, Podgorica, Split i Rijeka) iz 4 države (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska) odigrana je liga u košarci (studenti) u trajanju od 6 mjeseci.

Najbolji sportaši Saveza već niz godina promoviraju riječko Sveučilište diljem Europe sudjelovanje na europskim sveučilišnim prvenstvima (odbojka žene - Braga,Portugal 2004, odbojka žene- Tallin, Estonija, 2005, odbojka žene - Rijeka, Hrvatska, 2007, rukomet muški - Lodz, Poljska,2007, odbojka žene - Camerino, Italija, 2007, rukomet muški - Niš, Srbija 2008, rukomet muški - Rijeka,Hrvatska, 2011, rukomet žene - Rijeka,Hrvatska, 2011, futsal žene - Cordoba,Španjolska, 2013, odbojka na pijesku muški - Porto,Portugal, 2013, odbojka na pijesku žene - Porto, Portugal, 2013, košarka muški - Kopar, Slovenija,2015, odbojka muški - Camerino,Italija, 2015).

Uz navedeno, Riječki športski sveučilišni savez će uz podršku Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke i Grada Zagreba 2016. biti domaćin Europskih sveučilišnih igara, najvećeg sportskog natjecanja ikad održanog u Republici Hrvatskoj. U srpnju 2016. u Zagrebu i Rijeci okupiti će se više od 5.500 studenata sportaša koji će se natjecati u 23 sporta uključujući i dva sporta za studente s invaliditetom. S obzirom na broj volontera (očekuje se angažman oko 2000 volontera), iznimna je ovo prilika za sve studentske udruge, te studentice i studente Sveučilišta u Rijeci za angažman na velikom međunarodnom projektu te stjecanje znanja i vještina potrebnih na tržištu rada. Osim sportskih događaj, udruga je organizirala i 1. Hrvatsku konferenciju o sveučilišnom sportu s međunarodnim sudjelovanjem (28.05.2010), Regionalnu ministarsku konferenciju „Razvoj akademskog sporta u regiji“ (veljača 2014.) (sudjelovanje ministara Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Crne Gore).

Također, Riječki je športski sveučilišni savez član i aktivno kroz svoje predstavnike sudjeluje u radu sljedećih asocijacija: Hrvatski akademski sportski savez, European university sports association, International university sports federation, Riječki sportski savez, Zajednica sportova PGŽ-a.

Kontakt:

  • Sjedište: Trg braće Mažuranića 10, 51000 Rijeka
  • Tel: +385 51 406-553
  • e-mail: unisport@uniri.hr
  • Facebook: fb.com/unisportri

 

Vijesti

03.02.2016.

Studenti Sveučilišta u Rijeci u ljetnom semestru tekuće akademske godine imaju priliku volontirati na Europskim sveučilišnim igrama Zagreb – Rijeka 2016.

16.11.2015.

Hrvatski predstavnici su se s Europskog sveučilišnog prvenstva u taekwondou, koje se od 10. do 13. studenog održavalo u Opatiji i Rijeci, vratili bogatiji za tri odličja.

12.11.2015.

Ceremonija otvaranja 4. Europskog sveučilišnog prvenstva u taekwondou održana je 11.

Stranice