Split

Vi ste ovdje

Mi smo UniSport ST i predstavljamo novu dimenziju splitskog sporta. Mi smo studenti, mladost, sport, obrazovanje, rekreacija, zabava, budućnost, prijateljstvo, amaterizam, olimpizam, zdravlje, volonterizam, ljubav, pobjeda…

Korijene organiziranih oblika sportskih natjecanja na našem Sveučilištu trebamo tražiti u aktivnostima Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Naime, jedna od temeljnih zadaća Studentskog zbora, od njegovog utemeljenja 1996. godine je poticanje i organiziranje studenata u području kulture i športa. Upravo na tim temeljima, u studenom, 2002. godine osnovan je Odbor za sport Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, kojemu je osnovna djelatnost bila organizacija sportskih manifestacija na našem Sveučilištu.
Odbor za šport pri Studentskom zboru prvo je tijelo koje je pristupilo organiziranju športskih natjecanja na sveučilišnoj razini. Sljedeći iznimno pozitivan trend sveučilišnog sporta, inicijativom studenta zaljubljenika u sport okupljenih oko spomenutog Odbora došlo je do ideje o osnutku samostalne udruge koja će uz pomoć Studentskog zbora voditi brigu o sveučilišnom sportu u našoj sredini. Udruga je odmah postala ravnopravni član HSŠS – Hrvatskog sveučilišnog športskog saveza. Od dana osnutka i učlanjenja u HSŠS Sveučilišna športska udruga je pokretač svih službenih športskih natjecanja na području Sveučilišta u Splitu. S obzirom na osnivanje još nekolicine udruga kojima je jedna od djelatnosti, sukladno, njihovim statutima, obavljanje djelatnosti u studentskom sportu, zbog ostvarivanja zajedničkih ciljeva 2005. održala se osnivačka skupština Zajednice sveučilišnih športskih udruga – Sveučilišne športske zajednice koja 2006., sukladno zakonu o športu, mijenja ime u Splitski sveučilišni športski savez.

Pravni subjekti koje ovdje spominju u posljednjih deset godina organizirali su cca. 250 aktivnosti, koje neki nazivaju projektima a mi našim temeljnim aktivnostima. Naša najpoznatija manifestacija je zasigurno Međunarodna veslačka regata Sveti Duje na kojoj svake godine nastupaju najbolje ekipe Oxforda i Cambridge – a. Inače, osim organizacijom manifestacija na području našeg Sveučilišta, vodimo brigu i o nastupima naših studenata, odnosno sveučilišnih ekipa, na svim studentskim natjecanjima u Hrvatskoj kao i mnogobrojnim međunarodnim natjecanjima. Sukladno svojim rezultatima 2013. godine smo bili drugo najuspješnije visoko učilište u Europi. Kompletno naše dosadašnje djelovanje doživljavamo samo kao prve korake u podizanju razine sveučilišnog sporta na razinu najvećih i najuglednijih europskih sveučilišta;

Nezaustavljivi razvoj sveučilišnog sporta na našem području je neupitan zbog mnogih činjenica koje se događaju u sustavu sporta u Hrvatskoj ali i na međunarodnoj razini. Sve je jasnije da će u skoroj budućnosti biti postavljena jasna granica između profesionalnog i amaterskog sporta. Klubovi i sportovi koji ne mogu opstati na sportskom tržištu, koje se u današnje vrijeme malo razlikuje od najokrutnijih kapitalističkih okruženja, morat će svoju sreću potražiti vraćajući se izvornim vrijednostima sporta i Olimpijske povelje. Kao najbolja alternativa profesionalnom sportu nameće se akademski sport koji smanjuje troškove, ne isključuje postizanje vrhunskih sportskih rezultata, a s druge strane omogućava, a često i pospješuje sudjelovanje u nacionalnom obrazovnom sustavu. Osim nekoliko samostalnih i društveno financijski neovisnih sportova, studentski sport je budućnost sporta u Splitu, a vrlo brzo će biti, ili već je, nositelj kvalitete nacionalnih vrsta u mnogim sportovima u razvijenim zemljama Europe.

S druge strane, osim što je sveučilišni sport jedan od temeljnih čimbenika čitavog sportskog sustava u cijelom razvijenom svijetu, jasan je i znak kvalitete akademskog života. Split je grad svjetskih sportskih uspjeha, grad olimpijskih pobjednika, sportaši Sveučilišta u Splitu imaju prestižne nacionalne i svjetske uspjehe, a imamo i 60 godišnju znanstvenu tradiciju u sportu.Stoga je naš cilj stvaranje sustava sveučilišnog sporta koji će biti jedan od ključnih brendova Sveučilišta u Splitu, znak kvalitete akademskog života i jedan od temeljnih čimbenika čitavog sportskog sustava u gradu Splitu.

Da sve navedeno pojednostavimo: Mi smo UNISPORT SPLIT i predstavljamo novu dimenziju splitskog sporta. Mi smo studenti, mladost, sport, obrazovanje, rekreacija, zabava, budućnost, prijateljstvo, amaterizam, olimpizam, zdravlje, volonterizam, ljubav, pobjeda…1950.

Vijesti

09.05.2018.

Još jedan spektakularni veslački vikend u Splitu je iza nas, u kojem je grad pod Marjanom ugostio najveću sveučilišnu regatu u ovom dijelu Europe - Međunarodnu veslačku regatu Sveti Duje!

26.10.2017.

Splitski su studenti ponovno preuzeli vlast nad najpopularnijom gradskom šetnicom okupivši se na još jednom Studentskom danu sporta i aktivizma.

Stranice