Riva domaćin spektaklu: sve je spremno za Regatu Sveti Duje

Izrazito poznata u svijetu sveučilišnog sporta, Međunarodna veslačka regata  Sveti Duje stigla je do svog premijernog izdanja u mjesecu rujnu, a ukupno 19. izdanja od svog početka.  Iako je primarno svibanj rezerviran za ovaj spektakl, iznimno ove godine, u subotu, 25. rujna, centar  grada Splita bit će domaćin pravom veslačkom spektaklu. Na Rivi će se natjecati europska veslačka  krema: legende Oxforda, Cambridgea i Splita, zatim zlatna i brončana olimpijska posada iz 2000. godine, odnosno osmerci Velike Britanije i Hrvatske, a posebnu, studentsku notu natjecanja, naglasit  će sprint dvoboj između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu. 

Središnji događaj ovogodišnje Regate održat će se u subotu, 25. rujna, a centralna pozornica bit će splitska Riva koja će ugostiti tri veslačke utrke:

11:00h | Utrka Legendi Oxford vs Split vs Cambridge 

11:30h | Sveučilište u Splitu vs Sveučilište u Zagrebu

12:00h | Repriza olimpijskog finala Sydney 2000: Velika Britanija vs Hrvatska 

Na današnjoj najavnoj i svečanoj objavi za medije u Galeriji Meštrović, veslačka legenda Oxforda i zlatni olimpijac iz 2000. godine i Sydneya, Luka Grubor, najavio je Regatu i ovogodišnji poseban progam:

“Poseban fokus u izdanju ove Regate bit će na utrkama na Rivi s dodatnim dvobojem Splita i Zagreba koji će obogatiti trkački program. Ali isto tako, taj datum se poklapa s 21. godišnjicom osvajanja medalje hrvatskog, a i britanskog osmerca na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine, gdje ćemo imati svojevrsnu reprizu i revanš tog finala. Ne znam gdje se i je li se ikad na svijetu još jednom okupio hrvatski osmerac, a kamo li njihovi rivali iz Sydneyja, a Split to sada ima priliku.”

Također, Luka je najavio i novi element ovogodišnje Regate - MeetUp “Sport Shaping Careers - Lessons from the boat”, na kojoj će redoviti gosti Regate, a usput i vrhunski stručnjaci iz niza sektora, od investicijskog do medicinskog, govoriti o poveznici amaterskog sporta, profesionalnih karijera i poslovnog svijeta:

“Split je uvijek bio sastajalište vrhunskih veslača te vrhunskih akademika i profesionalaca. Dosad se to događalo na neformalnom nivou, a sad bih htjeli napraviti jedan Meet up, razgovor o tome kako sport oblikuje karijere, međusobno naučiti jedni od drugih kako bismo omogućili jedan kontinuirani prijenos znanja novim studentima i novim generacijama sportaša”, poručio je Luka. 

Vikend je ovo koji će okupiti legende veslačkog sporta, ekipe koje su osvajale i osvajaju brojna europska i svjetska priznanja, aktuelne studente iz Hrvatske koje sve veže neraskidiva emocija i ljubav prema veslanju i tradiciji Regate Sv. Duje. Za one koji nisu u mogućnosti pridružiti se u Splitu i na Rivi, događanja pratiti možete preko službenog Facebook i Instagram kanala. 

 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave