Split - mjesto gdje se razmišlja o budućnosti sveučilišnog sporta u Europi

Održana Regionalna konferencija o sveučilišnom sportu

Kao dio UniSport Finals-a, nacionalne završnice sveučilišnog sporta, u Splitu se danas održava i Regionalna konferencija o sveučilišnom sportu. Pod organizacijom Hrvatskog akademskog sportskog saveza, a u suradnji s Europskom sveučilišnom sportskom asocijacijom, sudionici 12 država Europe okupili su se podijeliti svoja znanja i ekspertize o sveučilišnom sportu te pričati o njegovoj budućnosti. 

Teme konferencije tiču se trenutnih aktualnosti u svijetu sveučilišnog sporta s posebnim osvrtom na projekte koji dolaze u budućnosti. Sudionici i govornici stižu iz 12 država regije, uz nekoliko iskusnih predavača iz većih zemalja kao što su Portugal, Italija i Poljska.

Prije početka, okupljene je pozdravio predsjednik Europske sveučilišne sportske asocijacije Adam Roczek, koji je izrazio veliku zahvalnost i zadovoljstvo što se studentske sportske manifestacije ponovno održavaju nakon toliko dugo vremena. 

Rektor Sveučilišta u Splitu, Dragan Ljutić, zahvalio se svima na dolasku u Split i poželio da odrade dobar posao zbog kojeg su došli, ali da ne propuste uživati u ljepotama Splita i njegove okolice dok su tu. 

“Sveučilište u Splitu ima oko 20 000 studenata, 2 000 zaposlenika, među 1 000 smo najvažnijih sveučilišta u svijetu i kada govorimo o studentima, sport je od ogromnog značaja. Sport je ono ‘nešto više’ što možemo pružiti studentima i znak je dobre kvalitete akademskog života. Zbog toga Sveučilište u Splitu uvijek ulaže u sport jer, kako kaže ona izreka, mens sana in corpore sano”, rekao je Rektor. 

 Predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Zrinko Čustonja osvrnuo se na preko 20 održanih sveučilišnih sportskih manifestacija, uključujući i mnogobrojna Europska sveučilišna prvenstva te EUG 2016:

“Preko 15 000 studenata iz cijele Europe došlo je u Hrvatsku zahvaljujući studentskom sportu. Mi smo najveći studentski program razmjene u Hrvatskoj. Sveučilište u Zagrebu dvije je godine proglašen najaktivnijim sveučilištem u Europi i dobili smo mnogobrojne nagrade, a trenutno je u samom vrhu Europe Sveučilište u Splitu. To potvrđuje da radimo dobru stvar.”

Nakon svečanih govora započela su i prva predavanja, a prvi je nastupio Adam Roczek te govorio o preprekama s kojima se sveučilišni sport susreće, pogotovo u pandemijsko vrijeme. Dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić nastavio je s uspješnim primjerima sveučilišnih projekata u Hrvatskoj, poput Europskih sveučilišnih igara, odžanih 2016. u Zagrebu i Rijeci, ali i razvoju sveučilišnog sporta na Sveučilištu u Splitu. Nadalje se diskutiralo o budućim planovima sveučilišnog sporta na europskoj razini te o platformi sveučilišnog sporta kao temelja razvoja akademskog života studenata i cijele akademske zajednice. 

Ispred Hrvatskog akademskog sportskog saveza nazočili su predsjednik Zrinko Čustonja, dopredsjednici Haris Pavletić i Toni Gamulin, tajnik Davor Habljak te sportski direktor Nikola Vincetić. 

 
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave