Organizatori Univerzijade: Unatoč izazovima, Napulj je spreman

Pokraj legendarnog napuljskog stadiona Sao Paolo, na kojem nas za dva dana očekuje svečana ceremonija otvaranja, danas je održana najavna konferencija za novinare 30. Ljetne Univerzijade, na kojoj je javnosti predstavljeno sve što nas narednih dana očekuje u „gradu pod Vezuvom". Univerzijada, koja će se u Napulju i nekoliko manjih okolnih gradova održavati od 3. do 14. srpnja jedan je od najiščekivanijih sportskih događaja u Italiji - ove godine definitivno i najveći, a ispred mikrofona danas su se našli čelni ljudi organizacije.

Predsjednik talijanske regije Campania, Vincenzo De Luca iskreno je podijelio s prisutnima sve izazove pred kojima su se organizatori našli: "Moram priznati da organizacija događaja nije protekla glatko. S dvije godina kašnjenja u pripremama na samome početku (nakon što je Brazil odustao), susreli smo se s raznim preprekama, uključujući transport, financije i sređivanje sportskih objekata, ali vjerujem i ponosno mogu reći da smo odradili dobar posao." De Luca se svim sudionicima ovog događaja ujedno i ispričao se za sve moguće neugodnosti koje su se dogodile do sada, ponajviše istaknuvši transport, obećavši kako je sve konačno posloženo i funkcionalno.

Na konferenciji su još prisustvovali i Oleg Matytsin – predsjednik Svjetske sveučilišne sportske federacije (FISU), kao i njen glavni tajnik, Eric Saintrond. Ispred talijanskog sveučilišnog sportskog saveza (CUSI), okupljenima se obratio njegov predsjednik, Lorenzo Lentini, a tu je bio i Gianluca Basile, izvanredni povjerenik Univerzijade 2019.

Sportaši su također bili dijelom konferencije, a glavni među njima je Massimiliano Rosolino, ambasador ovogodišnje Univerzijade, bivši talijanski plivač i četverostruki Olimpijac koji je oko vrata nosio više olimpijskih medalja. On se prisjetio svojih plivačkih početaka: "Počeo sam plivati kao mali na jednom bazenu nedaleko od mjesta gdje smo sada i upravo Napulj bio je zaslužan za to da sam kasnije postao pobjednik. Ovdje ništa ne dolazi lako, za sve je potreban dodatan trud, a upravo to napravilo je razliku da postanem borac i ne odustajem."

Dvije natjecateljke i predstavnice svojih zemalja rekle su nekoliko riječi o dosadašnjim dojmovima u Napulju, smještaju u jedinstvenom sportskom selu i sportskim terenima, a to su Lauren Reedy iz SAD i Eziyoda Magbegor iz Australije.

Upravo ta kulturološka raznolikost smisao je i važnost Ljetne Univerzijade jer promovira mir, suradnju i dijalog mladih iz svih krajeva svijeta, a upravo oni biti će ti koji će voditi glavnu riječ u budućnosti.

Ovogodišnja Univerzijada značajna je za Italiju i zbog Olimpijskih igara koji se ovdje održavaju 2026. godine. Pored infrastrukturnog nasljeđa i sportskih terena koji ostaju u Italiji, ostaje i onaj najbitniji faktor - ljudstvo sa svim iskustvom i znanjem koji su ovdje skupili.




 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave