Na Univerzijadi u Napolju veliki broj sportaša u kockicama

Izvor: "Universitas - Hrvatske sveučilišne novine" 

 FOTO: FISU / Svjetska sveučilišna sportska federacija

Tekuća, 2019. godina, zasigurno će ostati zapamćena kao jedna od važnijih godina za razvoj hrvatskog sveučilišnog sporta. Godina je to u kojoj smo domaćini dvama europskim sveučilišnim prvenstvima – onima u rukometu na pijesku te borilačkim sportovima, godina je to u kojoj je jedan sveučilišni klub – AFC Universitas iz Splita došao do doigravanja Prve hrvatske malonogometne lige, godina je to nastupa reprezentacija naših sveučilišta na brojnim prvenstvima širom starog kontinenta.  

Još nešto što 2019. nesumnjivo čini sportski velikom na sveučilišnoj razini jest i činjenica kako će Republiku Hrvatsku ove godine na drugom najvećem višesportskom događaju na svijetu nakon Olimpijskih igara – Svjetskim sveučilišnim igrama, odnosno Svjetskoj Univerzijadi – predstavljati jedna od najvećih sportskih delegacija u povijesti. Boje Lijepe naše, nakon dugo vremena će braniti i predstavnici u ekipnim sportovima i to u vaterpolu te košarci, što je urađeno uz snažnu suradnju s Hrvatskim košarkaškim savezom te Hrvatskim vaterpolskim savezom.

„Okupljeni su ponajbolji hrvatski košarkaši i vaterpolisti mlađi od 24 godine koji studiraju na sveučilištima širom svijeta, a rezultatski ciljevi i nadanja postavljeni su dugoročno visoko. U košarci, primjerice, imamo i igrače iz Hrvatske što igraju američku NCAA sveučilišnu ligu, koja predstavlja najvišu razinu kvalitete sportske izvedbe sveučilišnog sporta na globalnoj razini. Vaterpolo, s druge strane, sport je u kojem Hrvatska ima tradiciju, a velik broj ponajboljih igrača ujedno su i studenti. Jako kvalitetne predstavnike imamo i u pojedinačnim sportovima, tako da vjerujemo da možemo do odličja“ - izrazio je svoja nadanja sportski direktor Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Ronald Štrumberger.  

U Italiji će se tako na jubilarnoj tridesetoj Univerzijadi, okupiti oko deset tisuća sudionika iz gotovo svih svjetskih zemalja, a uz spomenuta dva ekipna sporta, Hrvatsku će od 3. do 14. srpnja predstavljati i studenti atletičari, gimnastičari, stolnotenisači, streličari, kao i predstavnici u judu i taekwondou te ritmičkoj gimnastici. 

Organizacijske pripreme su pri kraju, a problemu smještaja Talijani su doskočili smještajem na brodovima kruzerima, po čemu će ova Univerzijada biti uvelike neobičnija od drugih. U Napulju, gradu domaćinu je početkom ovog mjeseca organizirano okupljanje voditelja svih nacionalnih delegacija, kroz koje je upriličen obilazak sportskih objekata, kao i upoznavanje s procedurama i tehničkim aspektima funkcioniranja ovog velikog višesportskog događaja.


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave