Za zlato u futsalu nadmetat će se Zagreb, TVZ, Split i Osijek

Utakmicama 6. i 7. kola koje su održane 2. travnja u Osijeku i Vukovaru, zaključen je ligaški dio natjecanja UniSport HR Futsal lige za akademsku godinu 2018./2019. U prethodnih pet mjeseci, od pretkola kvalifikacija po regionalnim skupinama, preko elitnih kvalifikacija, nastup u ligi izborilo je osam momčadi, od kojih su se nakon sedam ligaških kola najuspješnijima pokazale reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Osijeku. Ove četiri ekipe su svojim plasmanom na prva četiri mjesta ligaške tablice, izborile nastup na nacionalnoj završnici, odnosno "final-four" turniru, koji će se održati sredinom svibnja u sklopu UniSport HR Finalsa u Rovinju i kroz koji ćemo doznati nacionalnog prvaka za aktualnu akademsku godinu. Osvajač najsjajnijeg odličja, time će izboriti pravo nastupa na europskoj smotri.

Zanimljivo je primijetiti kako će se za zlato ponovno boriti svi prošlogodišnji osvajači medalja. Standardno dobra ekipa Sveučilišta u Zagrebu, lani je bila srebrna, Splićani su bili brončani, dok će titulu braniti ekipa Sveučilišta u Osijeku, koja se na ovogodišnje Finalse plasirala "kroz iglene uši" zahvaljujući boljoj gol-razlici u odnosu na Veleučilište u Vukovaru, s kojim dijeli jednak broj bodova na tablici. Trojci s tri najveća hrvatska sveučilišta, ove će se godine u nadmetanju pridružiti izvrsna ekipa Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, tako da nas u Rovinju zasigurno očekuju vrlo uzbudljive i neizvjesne utakmice, u kojima svatko može iznenaditi. 

Utakmice šestog i sedmog kola, kao što smo rekli, paralelno su se odvijale u Osijeku i Vukovaru. U osječkoj dvorani NŠD "Jug" sučelile su momčadi Sveučilišta u Splitu, domaća momčad Sveučilišta u Osijeku, Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta te ovogodišnji debitant Veleučilište u Požegi. Unatoč tome što su potonje dvije ekipe još u petome kolu matematički ostale bez šansi za ostvarenje plasmana na završnicu, to nije značilo da nisu pokušali pružiti otpor. U derbiju začelja do prve pobjede i tri boda došla je ekipa ZŠEM-a, savladavši Požežane, koji su upisali poraz i od Splićana (6:1) te se u svojem premijernom nastupu oprostili od lige s jednim upisanim bodom. Svakako najzanimljivija utakmica bila je između domaće ekipe i Sveučilišta u Splitu, u kojoj su podijeljeni bodovi (3:3). Do tri boda vrijedna prolaska na završnicu, domaća je ekipa došla savladavši ZŠEM s 5:1.

S druge pak strane, u vukovarskoj SD "Borovo" sučelile su dvije ekipe koje su već u petom kolu matematički ostvarile nastup na završnici te čiji se međusobni dvoboj svakako može okarakterizirati dvobojem kola. Vrijednom pobjedom od 3:1 nad gradskim rivalima, ekipa Sveučilišta u Zagrebu izjednačila se s momčadi TVZ-a na tablici po bodovima, a zahvaljujući boljoj gol-razlici zauzela čelno mjesto. Možda najveće iznenađenje kola bila je furiozna pobjeda ekipe Sveučilišta u Zadru od 5:3 nad Sveučilištem u Zagrebu, čime se svojevremeno situacija na tablici dodatno zakomplicirala.

Naime, borba za četvrto mjesto na tablici i ostvarenje plasmana na završnicu bila je otvorena do samoga kraja, a za nju su bodovno konkurirali ekipe Veleučilišta u Vukovaru, Sveučilišta u Osijeku i Sveučilišta u Zadru. Zadrani su čak nakon šestog kola bili na četvrtoj poziciji s osam bodova i pobjeda nad Vukovarcima bi ih odvela među četiri najbolje ekipe, no jednako kao što je TVZ ugasio nade Vukovarcima pobijedivši ih 1:0, tako su i Vukovarci ugasili nade Zadrana savladavši ih s 3:2. Takva situacija najviše je išla na ruku Sveučilištu u Osijeku koje je s jednom izjednačenom utakmicom te jednom pobjedom, uspjelo nadoknaditi neočekivano velik zaostatak iz prethodnih kola te se uspješno plasirati na završnicu.

Zaključno, iza nas je jedna od najuzbudljivijih futsal sveučilišnih sezona, a na završnici je put do titule otvoren svima. Hrvatski akademski sportski savez i UniSport HR čestitaju svim momčadima na trudu i zalaganju kroz cijelu sezonu i radujemo se susretu u idućoj sezoni, dok našim finalistima želimo puno sreće na nadolazećoj nacionalnoj završnici.

SVI REZULTATI UniSport HR Futsal lige 2018./2019. od kvalifikacijske faze natjecanja dostupni su na: https://www.unisport.hr/hr/futsal-m-20182019
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave