Studenti guštali na Rivi u Studentskom danu sporta i aktivizma

Splitski su studenti ponovno preuzeli vlast nad najpopularnijom gradskom šetnicom okupivši se na još jednom Studentskom danu sporta i aktivizma. Uz nezaobilazne cvike i guštanje u sunčanom danu, održana su natjecanja i dodijeljena odličja u brojnim sportovima, a svi posjetitelji ove manifestacije imali su priliku upoznati se s aktivnostima splitskih studentskih udruga, sastavnica Sveučilišta i drugih organizacija.  Osnovni cilj projekta jest promocija svih sportsko-rekreativnih aktivnosti iz područja studentskog sporta na Sveučilištu u Splitu, kao i na nacionalnoj razini.

„Prije dvije godine, na Studentskom danu sporta, poručio sam kako nema nikakve prepreke da sveučilišni sportski klubovi igraju u drugim hrvatskim ligama u nekolicini sportova, a danas imamo klubove našeg Sveučilišta u vrhu 2. hrvatske košarkaške i malonogometne lige. Uz postojeća natjecanja među studentima, sada idemo u smjeru masovnosti, širenja broja studenata koji se bave tjelesnom aktivnošću i već od 1. studenog ćemo svakoga dana imati jednu besplatnu rekreativnu aktivnost uz stručni nadzor za sve studente. Sljedeći nam je cilj izgradnja i adaptacija sportske infrastrukture na Sveučilištu koja ce pružiti još veći potencijal ovom važnom segmentu naše akademske zajednice“ – poručio je rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, koji je studentski sport etablirao kao bitno područje u strategiji razvoja najveće dalmatinske obrazovne institucije.

Tijekom cijeloga dana održavana su sportska natjecanja u uličnom nogometu i košarci, stolnom tenisu, skakanju u vrećama, potezanju konopa, graničaru, a tražio se i „naj-fit“ student, dok su oni željni borbe znanjem imali svoj „obračun“ na kvizu stranih jezika. Predstavljeni su i za Split malo egzotičniji sportovi poput lacrossea i američkog nogometa, a Riva je ugostila i hrvače te plesače sambe i zumbe.

Okupljeni su tako, uz praćenje sporta, imali priliku izmjeriti razinu šećera u krvi i krvni tlak, isprobati „pijane naočale“, vidjeti kako izgleda realističan prikaz ozljeda, naučiti osnove reanimacije, kao saznati nešto više o spasilačkoj službi, interventnim timovima i prvoj pomoći. Uz to su mogli isprobati ronilačku opremu, naučiti kako vezati pomorske čvorove na konopu ili sjesti u pravi bolid formule. Splitski su studenti na ovaj način jedni drugima, kao i svekolikom građanstvu pokazali širok spektar aktivnosti kojima se bave uz redovan studij, a brojne su udruge iskoristile priliku za predstavljanjem svojih aktivnosti poput međunarodne razmjene studenata, zaštite studenata i studentskih prava, volontiranja, studentskog novinarstva i sl.

Zahvaljujući bogatom štandu Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u sklopu SDS provođena su sljedeće aktivnosti i mjerenja: Veslanje na ergometru, Mjerenje postotka mišićne mase, masne mase, nemasne mase i vode u tijelu (Tanita vaga), Antropometrijska mjerenja i izračun somatotipa, Mjerenja volumena i kapaciteta pluća (spirometrija), Mjerenje skočnosti (Opto jump), Mjerenje jakosti (dinamometar) Mjerenje statičke i dinamičke ravnoteže (Biodex), Pregled Stopala (Footscan).

„Sretni smo što ovoliko godina uspješno organiziramo ovu manifestaciju te što se studenti iznova odazivaju u ovako velikom broju. Srećom, vrijeme nas je poslužilo pa nije nedostajalo uzbuđenja na sportskim natjecanjima, a osobito nam je drago što su i svi građani imali priliku vidjeti koliko daleko seže studentski aktivizam i što sve studenti mogu. Hvala svima koji su podržali održavanje ovog događaja na bilo koji način te hvala preko tisuću studenata koji su danas prošli Rivom.“ – poručila je Jelena Matešić iz Splitskog sveučilišnog sportskog saveza, koji je uz Sveučilište u Splitu glavni organizator manifestacije.

Uz glavne organizatore te suorganizatore – Studentski zbor Sveučilišta u Splitu i Studentski centar Sveučilišta u Splitu - na Studentskom danu sporta i aktivizma su sudjelovali i udruga „Invictus Mare“, Crveni križ, Udruga primijenjenog strojarstva, udruga S4S -  Studenti za studente, SKAC – Studentski katolički centar, Udruga studenata Herceg-Bosne, Neuro Split, CroMsic, Forum Plus Hrvatska, Hrvatski rukometni savez te Naš Hajduk.
 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave