Rezime Europskih sveučilišnih prvenstava - jedna bronca za Split i dokaz da zajedno možemo sve

ZAVRŠENA EUROPSKA SVEUČILIŠNA PRVENSTVA U SPLITU

Završila su Europska sveučilišna prvenstva, a Split su u nadi kako će se jednom vratiti, napustili posljednji sportaši i volonteri. Od 25. do 30. srpnja, u Grad pod Marjanom se sjatilo 400 studenata sa 64 sveučilišta iz 27 europskih zemalja, koji su sudjelovali na Europskim sveučilišnim prvenstvima u košarci 3x3, odbojci na pijesku i sportskom penjanju. Cjelokupni je događaj, unatoč brojnim organizacijskim izazovima i preprekama u prethodnim tjednima i mjesecima, uspješno iznesen uz podršku 156 volontera, koji su vjerovali zajedno s organizatorima te dali čak 5754 volonterskih sati, tako da je slika našeg grada koju sportaši nose širom Europe, svakako pozitivna.

Tih su pet dana Riva, Poljud i Žnjan bili poprište uzbudljivim sportskim Igrama, a samo domaćinstvo istih predstavlja veliko priznanje za Hrvatsku i Split, kao dokazano dobre organizatore manifestacija iz područja studentskoga sporta.

Prvenstvo u košarci 3x3, donijelo je jedinu – brončanu medalju za Hrvatsku i Split, a odvijalo se od 26. do 28.7. na Rivi i Prokurativama, gdje je izgrađena atraktivna montažna košarkaška arena. Domaćin, Sveučilište u Splitu, u ovo je prvenstvo ušao sa dvije jake ekipe koje su dogurale do polufinala, gdje su obje nesretno poražene pa su se međusobno susrele u borbi za broncu. Tako je pred prepunom Rivom praktički igrao Split protiv Splita, a oba, opet - za Split. Na kraju je slavila ekipa Sveučilište u Splitu 2, koju su činili Luka Petrašić, Lovre Špralja, Stanko Kujundžić i Ante Markoč ispred ekipe Sveučilište u Splitu 1 (Ivan Rašetina, Bože Radoš, Domagoj Kanaet i Dino Šipić). Trećim uzastopnim europskim zlatom su se okitili predstavnici Univerziteta iz Kragujevca savladavši ekipu Sveučilišta St. Petersburg, dok su u ženskoj konkurenciji slavile predstavnice ukrajinskog Sveučilišta Vasyl Stefanyk.

Nakon Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci 2013. godine, ovo je, odnosno su druga europska sveučilišna prvenstva koja se održavaju u Gradu pod Marjanom, a cjelokupnoj organizaciji je svakako pomoglo iskustvo prošlogodišnjih Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka, kao i brojna događanja u sklopu UniSport sustava kroz cijelu godinu.

U ukupnom plasmanu sveučilišta na Europskom sveučilišnom prvenstvu u sportskom penjanju, koje se od 26. do 28.7. odvijalo na Poljudu (SPK „Marulianus“) i u „Domu mladih“, Sveučilište u Splitu zauzelo je 8. mjesto sa 187, dok je Sveučilište u Zagrebu na 12. mjestu sa 143 osvojena boda. Od splitskih pojedinaca u muškoj konkurenciji, najuspješnijim se pokazao Nikola Kramarić, koji je u disciplini lead zauzeo sedmo, a u disciplini boulder 13 mjesto, dok je njegov kolega Neno Marušić u istoj disciplini zauzeo 28 mjesto. Barbara Gilić zauzela je visoko peto mjesto u boulderu, jedanaesto u kombinaciji te 12 u leadu i speedu. Najuspješniji hrvatski predstavnik na ovom prvenstvu ipak je Borna Čujić sa Sveučilišta u Zagrebu kojem je medalja tijesno izmaknula u speedu i boulderu, gdje je osvojio četvrta mjesta. U superkombinaciji bio je peti, šesti u kombinaciji te dvanaesti u leadu.

Dok su dva prvenstva bila gotova 28.7., sportska su uzbuđenja na užarenom žnjanskom pijesku trajala još dva dana pa su tribine obnovljenih terena te izgrađenog montažnog terena bile sve punije iz dana u dan. Organizacijom ovog prvenstva napokon su barem malo poboljšani uvjeti za odbojku na pijesku u Splitu, a da u taj sport treba ulagati dokazala je vrlo brzo i domaća ekipa Sveučilišta u Splitu – u sastavu Nikša Dell'Orco i Mate Glaurdić – koji su u žestokoj konkurenciji završili na šestom mjestu u Europi. Njihove kolegice sa splitskog sveučilišta zauzele su 12. i 13. mjesto, dok su u muškoj i ženskoj konkurenciji slavili predstavnici Sveučilišta iz Varšave, a zanimljivost je kako su pobjednica ženskog i pobjednik muškog turnira – zapravo supružnici – što dvostrukoj kruni Poljaka daje jedan dodatan čar.

Inače, Europska sveučilišna prvenstva su se održavala pod Pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, a organizirali su ih Splitski sveučilišni sportski savez, Sveučilište u Splitu te Hrvatski akademski sportski savez. Partneri u organizaciji bili su Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Studentski centar Sveučilišta u Splitu, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Sportsko-penjački klub „Marulianus“ te Klub odbojke na pijesku „Žnjan“ .


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave