Univerzijada zatvorena, Hrvati se vraćaju kući sa tri srebra

Dvadeset i troje hrvatskih predstavnika završili su svoj nastup na 28. Ljetnoj univerzijadi, koja je svečanom ceremonijom zatvorena u južnokorejskom gradu Gwangjuu. Okupivši preko 14 tisuća natjecatelja, ova Univerzijada je brojčano najveća do sada, a na njoj su naši sportaši osvojili tri srebrne medalje, ostvarivši brojne osobne uspjehe, kao i uspjehe za hrvatski sport u cjelini. U Južnoj Koreji nastupili smo u ukupno pet sportova – atletika, gimnastika, veslanje, judo i taekwondo – a medalje smo osvojili u potonja dva, odnosno jednu u judu, a dvije u taekwondou.

Prvo srebro za Hrvatsku osvojila je judašica Andrea Bekić u kategoriji -57kg nakon dominacije u čitavom tijeku turnira i nesretnog poraza u finalu. Drugim srebrom obradovala nas je proslavljena taekwondoašica Lucija Zaninović u kategoriji -49kg, dok je treća medalja za Lijepu našu također taekwondoaška, a osvojila ju je Iva Radoš u kategoriji -73kg.

Za istaknuti je i uspjeh mladog osječkog gimnastičara, devetnaestogodišnjeg Andreja Korosteljeva, koji je na parteru došao do priznanja novo-osmišljenog gimnastičkog elementa, a koji će - čim ga uspješno izvede na idućem velikom natjecanju, što nije uspio na Univerzijadi – nositi njegovo ime, čime će stati uz rame Tini Erceg i Mariju Možniku, koji već imaju elemente priznate i nazvane sebi u čast.

Inače, gimnastičari su prvi nastupili na ovogodišnjoj Univerzijadi, a osim spomenutog Korosteljeva na parteru, predstavili su nas Anton Kovačević u preči, a u konju s hvataljkama Matija Baron, Kristijan Vugrinski te Leonardo Kušan – inače nosioc hrvatske zastave na ceremoniji otvorenja. Nažalost, nitko od gimnastičara nije se plasirao u finale.

Nastupu gimnastičara slijedio je nastup judašica, od kojih je najzapaženiji zasigurno bio onaj Andree Bekić, koja je osvojila prvu medalju za našu delegaciju. U kategoriji -52kg peto je mjesto nakon izvrsnog nastupa u tijeku čitavog turnira zauzela Tena Šikić, a isto mjesto, samo u kategoriji -78kg zaslužila je i Brigita Matić. U kategoriji -63kg nastupila je Ana Kokeza, koja je svoj nastup završila nakon dvije pobjede i dva poraza u repechageu.

Naš laki dvojac na pariće u sastavu Marijan Filipović i Dino Rupčić plasirao se u B finale, kroz koje je u utrci na 2000m zauzeo ukupno deseto mjesto na Univerzijadi.

Hrvatska taekwondo delegacija brojila je daleko najviše predstavnika, njih čak devet od ukupno 23 sportaša. Prvu medalju u taekwondou, srebrnoga sjaja, osvojila je proslavljena olimpijka Lucija Zaninović u kategoriji -49kg, a nekoliko dana kasnije istom se medaljom u kategoriji -73kg okitila Iva Radoš. U taekwondo formama predstavljao nas je Karlovčanin Marko Strusa, koji je zauzeo 29. mjesto. Luka Horvat je poražen u prvoj borbi kategorije -80kg od strane kasnijeg vice-prvaka, dok je Bruno Rezo nakon pobjede u prvoj borbi, porazom u drugoj zaključio svoj nastup u kategoriji -63kg. Šesnaestina finala bila je nepremostiva prepreka i za Marka Mutaka (-74kg), unatoč dvjema pobjedama koje su prethodile porazu, kao i za Marinu Sumić koja je poražena od strane domaće predstavnice u prvoj borbi. Sestra naše osvajačice srebrne medalje, Ana Zaninović, zbog ozljede je bila primorana predati prvu borbu protiv Indonežanke Mariske Halinda, a Deni Andrun Razić (-63kg) tijesno je poražen u šesnaestini finala s rezultatom 11:12, nakon premoćne pobjede u svojoj prvoj borbi.

Atletski stadion bio je rezerviran za troje naših predstavnika, od kojih su najveći uspjeh ostvarile Ivana Lončarek, koja se nakon teških kvalifikacija u finalu plasirala na sedmo mjesto utrke na 100m s preponama, a isto mjesto u utrci na 1500m zauzela je i Matea Parlov. U disciplini hodanje na 20km, naš jedini muški predstavnik, Bruno Erent, zauzeo je dvadeset i treće mjesto.

Bitno je istaknuti kako je velik broj naših natjecatelja na ovogodišnjoj Univerzijadi na svojim sportskim počecima, zbog čega je sam nastup na svjetskim studentskim igrama, kao i dobiveno iskustvo – pobjeda sama po sebi. S obzirom na to kako se radi o drugom najvećem multi-sportskom događaju nakon Olimpijskih igara, nesumnjivo je kako će sve doživljeno moći usmjeriti ka daljnjem sportskom napretku, a činjenica kako se naša brojčano malena delegacija od 24 sportaša kući vraća s 3 srebrne medalje – što nije uspjelo ni zemljama sa mnogo više predstavnika – treba biti na ponos cijeloj zemlji, kao i hrvatskom sportu u cjelini.


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave