EUG 2022: Ana Burazer otplivala do prve europske sveučilišne medalje za UniSportZD

Među 20 sportova na Europskim sveučilišnim igrama, s velikom pozornošću pratili smo plivanje, gdje je nastupalo devet hrvatskih predstavnika. Najuspješnijom među njima pokazala se Ana Burazer, studentica Sveučilišta u Zadru, koja se nakon osvajanja svih mogućih medalja na UniSport H2O natjecanjima, sada okitila i europskom broncom.

Dogodilo se to već prvog dana natjecanja. U kvalifikacijskoj utrci 200m leđno na cilj je stigla s trećim vremenom 2:35.49, gotovo pet sekundi iza prvoplasirane Rebecce Gensane sa Sveučilišta Lyon. Na tribinama voditelji UNIZD u sreći, ali i blagoj nervozi. S jedne strane, Ana je već sada isplivala sjajno vrijeme plasirajući se u finale, a s druge postoji bojazan da su se protivnice štedile s vremenom. Ipak je konkurencija sjajna. No, nema zabrinutosti kod Ane. Ona je išla isplivati najbolje što može te u finalu redala prvu, drugu, treću dionicu, a najbolje čuvala za kraj. Na posljednjih 50m shvatila je koliko je blizu medalje te je, kako sama kaže, zadnjim atomima snage grabila te uspijela za svega 17 stotiniki biti brža od plivačice Sveučilišta u Lisbonu. Trud nije bio uzalud, jer medalja je oko vrata. 

Svakako je, ako govorimo o prvom danu natjecanja, za pohvaliti nastup u finalu Katarine Petranović (UNIZD) i njeno 8. mjesto na 200m slobodno, kao i 12. i 13. poziciju Matije Lukića odnosno Petra Kramarića na 50m leđno.

Drugog i trećeg dana umor je već zavladao stoga nismo imali priliku gledati nekog od predstavnika u finalu. Do najboljih su rezultata došli, opet Burazer (9. i 10. pozicija) te Karlo Grabić (9. mjesto na 50m leđno). Ipak, s obzirom na to kraj kakvih su plivača plivali naši studenti, njihovi nastupi svake su hvale vrijedni. 

Uostalom, sve će vam biti jasno nakon kratkog osvrta na Europske sveučilišne igre naše jedine medalistice Ane, onako u điru potpuno karakterističnim za nju:

“Iza nas je uspješno odrađeno Europsko sveučilišno prvenstvo 2022. u Lodzu pa bi valjalo dati i jedan kratak osvrt. Ja, Ana Burazer, predstavljala sam UniSportHR i UNIZD u plivanju i to u disciplinama: 100m leđno, 200m leđno, 50m delfin i 200m mješovito. Prvog dana su se kockice (može i hrvatske) posložile i osvojila sam brončanu medalju na 200m leđno. Bio je to povijesni trenutak za moje Sveučilište u Zadru jer s ponosom sada možemo reći da imamo prvu europsku sveučilišnu medalju. Ostale dane sam bila nadomak finala. Međutim, zadovoljna sam jer je konkurencija bila iznimno jaka. To se moglo zaključiti i po velikom broju istetoviranih olimpijskih krugova na plivačima. Sve su to bile izvrsne sveučilišne ekipe protiv čijih je plivača bila čast nastupiti. I, naravno, neopisivo je bilo predstaviti svoju Hrvatsku na najljepši mogući način kakav ona i zaslužuje.” 

Mi jedino možemo dodati - bravo Ana i bravo naši plivači! Svi #uniCRO plivači na Europskim sveučilišnim igrama u Lodzu: 

Bruna Lokas, Adrijan Omičević, Patrik Kramarić, Josip Budinski, Matija Lukić, Stefan Brnad i Karlo Grabić sa Sveučilišta u Zagrebu te Ana Burazer i Katarina Petranović sa Sveučilišta u Zadru.  

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave